E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΗΠΑ ‑ Κίνα: Κίνδυνος πολεμικής σύρραξης των δύο υπερδυνάμεων

Προειδοποίηση Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν εάν επιτεθεί η Κίνα

ΗΠΑ ‑ Κίνα: Κίνδυνος πολεμικής σύρραξης των δύο υπερδυνάμεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/10/2021 | 09:32

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, η οποία θεωρεί τη νήσο αποσχισθείσα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

«Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους στη Βαλτιμόρη, που αναμεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκρούονται μετωπικά για πολλά ζητήματα, σε ατμόσφαιρα νέου Ψυχρού Πολέμου· ωστόσο, το ζήτημα της Ταϊβάν συχνά χαρακτηρίζεται αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσά τους.

Ο επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, ο διπλωμάτης καριέρας Νίκολας Μπερνς, έκρινε προχθές Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να «έχει εμπιστοσύνη» στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν και συνέστησε να πωληθούν περισσότερα όπλα στην Ταϊπέι για να ενισχυθεί η άμυνά της.

Ο κ. Μπερνς εκφράστηκε ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, που αναμένεται να επικυρώσει τον διορισμό του. Κατήγγειλε επίσης τις πρόσφατες παραβιάσεις κινεζικών μαχητικών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, που χαρακτήρισε «λυπηρές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο ταυτόχρονα επιβάλλει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν για την εθνική της άμυνα.

Η Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν οι εθνικιστές του Κουομιντάνγκ όταν ηττήθηκαν από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ στον κινεζικό εμφύλιο, λέει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της. Η Ταϊπέι επιρρίπτει την ευθύνη στο Πεκίνο για την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης. Το Πεκίνο επιμένει πως η νήσος στο μέλλον θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί — με άλλα λόγια, εάν ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαναβεβαίωσε πάντως πρόσφατα τη βούλησή του η επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα να γίνει με «ειρηνικό» τρόπο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

CEO εταιρείας και αρχιτέκτονας ο 55χρονος... κτηνοτρόφος των Αμπελοκήπων!

Σήμερα

Ύστερα από έλεγχο που πυροδότησε μια καταγγελία στις Αρχές, αποκαλύφθηκε ένα αυτοσχέδιο... μαντρί

Τραμπ: Ο ηγέτης του Ιράν ζήτησε εκεχειρία

Σήμερα

Θα τους στείλουμε πίσω στη Λίθινη Εποχή, μέχρι να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

Συνετρίβη ρωσικό αεροσκάφος στην Κριμαία: Στους 29 οι νεκροί

Σήμερα

Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα για παραβίαση των κανόνων πτήσης

Δίκη για τα Τέμπη: Απομακρύνθηκε ο Ρούτσι μετά από λιποθυμικό επεισόδιο, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Σήμερα

«Του ασκήθηκε βία από έξι αστυνομικούς», καταγγέλλει η δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αγιο Φως: Σήμερα οι αποφάσεις για την άφιξή του – Το «plan b» και το σενάριο να μην γίνει η μεταφορά

Σήμερα

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι οι τελετές θα πραγματοποιηθούν κανονικά, έστω και υπό αυστηρούς περιορισμούς

«Παρακαλώ σκανάρετε την KitKat σας»: Η εταιρεία έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 χαμένες σοκολάτες

Σήμερα

Ενα φορτηγό της εταιρείας με 12 τόνους σοκολάτας κλάπηκε στη διαδρομή από την Ιταλία με προορισμό την Πολωνία

Έκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία Erminio: Stop σε εξωτερικές εργασίες και σύσταση για τηλεργασία

Σήμερα

Οι οδηγίες του υπουργείου Εργασίας για ιδιωτικό τομέα εν μέσω ακραίων φαινομένων

Tinder: Λανσάρει λειτουργία AI που σαρώνει τις φωτογραφίες για να βρει κατάλληλο ταίρι

Σήμερα

Το Tinder λανσάρει μία νέα καινοτομία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει να σκανάρει το προφίλ του χρήστη και να του βρίσκει το κατάλληλο ταίρι

Συγκινεί ο πατέρας του Γεράσιμου, του μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι του τρένου στα Τέμπη

Σήμερα

«Τρία χρόνια περιμέναμε αυτή την ημέρα για να δικαιωθούν αυτοί οι 57 που τόσο βίαια έφυγαν αλλά όχι μόνο αυτοί που έφυγαν στον Ουρανό αλλά και ο Γεράσιμος»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.