E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τέλος εποχής μετά από 72 χρόνια για την Alitalia

Από σήμερα πετάει η Ita - 7.000 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά

Τέλος εποχής μετά από 72 χρόνια για την Alitalia
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/10/2021 | 19:29

Πάνω από 7.000 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά - Οσοι απορροφήθηκαν στη νέα εταιρεία θα έχουν έως και 50% χαμηλότερο μισθό

Μετά από εβδομήντα χρόνια ιστορίας πέφτει η αυλαία. Χθες η Alitalia πραγματοποίησε την τελευταία πτήση της από την Ρώμη στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέφτει η αυλαία για τη γνωστή ιταλική αεροπορική εταιρεία και αιτία της κατάληξης αυτής είναι τα χρέη, αναποτελεσματικό μάντζμεντ και η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ιταλία λέει «αντίο» στον εθνικό της αερομεταφορέα, που ταυτίσθηκε με την κομψότητα των αεροσυνοδών, τα ζεστά μακαρόνια, τις σταρ που ερχόντουσαν στην Τσινετσιτά για να γυρίσουν εκατοντάδες έργα, αλλά και όλα τα ταξίδια του Πάπα.

Παρά το λαμπρό της παρελθόν, η Alitalia είναι ζημιογόνα από το 2008 και βρέθηκε σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης για πολλά χρόνια, σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο Ειδήσεων ANSA. Tα χρέη, το αναποτελεσματικό μάνατζμεντ και η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησαν την Alitalia στην κατάρρευση.

Προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,35 δισ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί η ΙΤΑ, η Κομισιόν απαίτησε τον διαχωρισμό της νέας εταιρείας από την Alitalia. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η νέα εταιρεία να ανακτήσει την εμβληματική της ονομασία στο μέλλον, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν υπήρξε η αναγκαία βούληση για να σωθεί. Μας παρουσίασαν ως προνομιούχους, ενώ κάναμε πάρα πολλές θυσίες» δηλώνει, πικραμένη, μια αεροσυνοδός στον ιταλικό Τύπο. Χθες, η εταιρία κατέβαλε στους υπαλλήλους τα τελευταία χρήματα, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

7.000 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά

Από ασήμερα, την Alitalia θα αντικαταστήσει μια νέα εταιρία, η Ita, η οποία θα ελέγχεται, πάντα, από το ιταλικό δημόσιο. Αλλά με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές: οι μισθοί θα περικοπούν μέχρι και σχεδόν κατά 50%. Ένας κυβερνήτης της Alitalia έπαιρνε, μεικτά, περίπου 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, στην νέα εταιρία, περιορίζεται στις 6.200 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αεροσυνοδοί και ιπτάμενοι, κατά μέσο όρο, θα περάσουν από 2.600 ευρώ, στα 1.680. Tα συνδικάτα αμφισβητούν την όλη διαδικασία, διότι μεγάλο μέρος του προσωπικού της Alitalia, δεν πρόκειται να επαναπροσληφθεί. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, συνολικά, 7.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Για τον λόγο αυτό, τις περασμένες ημέρες, οι εργαζόμενοι μπλόκαραν και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την ιταλική πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο- Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Η Ιta, προς το παρόν, περιορίζεται σε 52 αεροσκάφη και 2.800 εργαζόμενους. Πολλοί φοβούνται ότι μεσοπρόθεσμα, η νέα αυτή εταιρία δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί κολοσσούς όπως είναι η Air France και η Lufthansa και ότι θα τεθεί στο περιθώριο και από τις εταιρίες χαμηλού κόστους. Αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν οι Ιταλοί θα αναπολούν τις ένδοξες ημέρες του εθνικού του αερομεταφορέα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο τουριστικός «παράδεισος» του Κιμ Γιονγκ Ουν κατεβάζει ρολά για τους ξένους τουρίστες πριν… ανοίξει

Χτες

Στην τελετή εγκαινίων του θέρετρου στις 24 Ιουνίου παρευρέθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες, μαζί με τον Κιμ και την οικογένειά του

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρέπει να δούμε πώς η ΑΙ μπορεί να κάνει την άσκηση της διακυβέρνησης καλύτερη»

Χτες

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Greeks in AI»

Τηλεφωνική επικοινωνία πάπα Λέοντα με Νετανιάχου: Το μήνυμα του ποντίφικα για τη Γάζα

Χτες

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ισραηλινό χτύπημα σε καθολικό ναό στη Γάζα, περιστατικό για το οποίο ο Νετανιάχου εξέφρασε βαθιά λύπη

Κάηκε το διαμέρισμα του Πέτρου Φιλιππίδη στην Πατησίων

Χτες

Βρισκόταν μέσα ο ηθοποιός και κάλεσε το 100 - Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρησμού

Σκότωσε Ρώσους, κέρδισε πόντους: Το σύστημα ανταμοιβής για Ουκρανούς στρατιώτες που θυμίζει video game

Χτες

«Ένας νεκρός δίνει έναν πόντο. Αν τον πιάσεις αιχμάλωτο, παίρνεις δέκα», εξηγεί Ουκρανός στρατιώτης

Τουρίστας ρώτησε οδηγό ταξί αν είναι ασφαλής η Ομόνοια και 10 δευτερόλεπτα μετά τον έκλεψαν

Χτες

Το ειρωνικό περιστατικό στην καρδιά της Αθήνας κάνει τον γύρο των Μέσων – Ο ταξιτζής καταδίωξε τον δράστη και ανέκτησε την τσάντα

Απίστευτη καταγγελία σερβιτόρου στη Σαντορίνη: «Αν δεν φύγεις σε 5 λεπτά, θα σε σκοτώσω»

Χτες

Σε μια απίστευτη καταγγελία προχώρησε σερβιτόρος εστιατορίου στη Σαντορίνη

Θύελλα αντιδράσεων για τις χρεώσεις σε ΑΤΜ που παραχώρησε η Πειραιώς

Χτες

Από τη δωρεάν χρήση στην επιβάρυνση 2,10 ευρώ για ανάληψη – Στη Βουλή το θέμα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί με «παρέμβαση» αν εντοπιστούν αθέμιτες χρεώσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.