E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το σύνδρομο της Αβάνας: Η μυστηριώδης νόσος των Αμερικανών διπλωματών

Δεν είναι «επιστημονικά αποδεδειγμένη» αναφέρουν Κουβανοί επιστήμονες

Το σύνδρομο της Αβάνας: Η μυστηριώδης νόσος των Αμερικανών διπλωματών
Photo by Matthias Oben from Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ομάδα Κουβανών ερευνητών δήλωσε πως το «σύνδρομο της Αβάνας», η μυστηριώδης νόσος που έχει πλήξει Αμερικανούς διπλωμάτες, δεν είναι «επιστημονικά αποδεδειγμένη».

Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Κούβα, άρχισαν να αναφέρουν διάφορα συμπτώματα το 2016. Περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι στην αμερικανική διπλωματική αποστολή και μέλη των οικογενειών τους (ακόμα και Καναδοί διπλωμάτες), ήταν θύματα του μυστηριώδους συνδρόμου από το τέλος του 2016, μέχρι και τον Μάιο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια χρονιά, τα ίδια κρούσματα εμφάνισαν Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα, ενώ αναφέρθηκαν κρούσματα και σε αρκετές ακόμα χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστραλία, η Ρωσία και η Ταϊβάν. Μέχρι και στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκαν κρούσματα.

Οι διπλωμάτες ανέφεραν πως είχαν ιλίγγους, προβλήματα ισορροπίας, άγχος και ανούσια κίνηση στα μάτια. Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι έπασχαν από εγκεφαλικές βλάβες. Η κουβανική κυβέρνηση ερεύνησε το θέμα και απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ. Η θεωρίες συνωμοσίας έκαναν την εμφάνισή τους , ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών με έκθεσή της, απέδωσε τα συμπτώματα σε «κατευθυνόμενη ενέργεια ραδιοκυμάτων».

16 ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας από την άλλη, σε επίσημη έκθεσή τους που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Cubadebate, αναφέρουν ότι «η ιστορία του μυστηριώδους συνδρόμου δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή, σε καμία από τις συνιστώσες της και δεν επιβίωσε παρά μόνο λόγω μιας προκατειλημμένης χρήσης της επιστήμης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογραμμίζουν πως σε μερικά επιστημονικά άρθρα, έγινε αποδεκτό «ως αξίωμα» ότι υπήρξαν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών στην Αβάνα, κι έτσι οι θεωρίες βασίστηκαν πάνω σε αυτή την ιδέα. «Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά» τη δημοσιοποίηση των πρώτων πληροφοριών για τους ασθενείς «δεν υπάρχει καμία απόδειξη για επιθέσεις. Ούτε η κουβανική αστυνομία, ούτε το FBI, ούτε η βασιλική έφιππη αστυνομία του Καναδά ανακάλυψαν αποδείξεις για επιθέσεις εναντίον διπλωματών στην Αβάνα, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες», επιμένουν.

Οι επιστήμονες της ACC υποστηρίζουν ότι «καμία γνωστή μορφή ενέργειας δεν μπορεί να προκαλέσει επιλεκτικές εγκεφαλικές βλάβες (με ακρίβεια ακτίνας λέιζερ) υπό τις συνθήκες που περιγράφονταν στα υποτιθέμενα συμβάντα της Αβάνας». Η ACC «είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τα συμπεράσματά της αν εμφανιστούν νέες αποδείξεις», καταλήγουν οι Κουβανοί ερευνητές.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ»: Η σκοτεινή διαδρομή ανάμεσα στο τραύμα, τον έρωτα και τη μνήμη

Σήμερα

Η Μαρκέλλα Μανωλιάδη και η Ευτυχία Γιομελά μιλούν για τη νέα παράσταση χορού που μεταφέρει τον κόσμο του Γιώργου Χειμωνά στη σκηνή μέσα από σώμα, λόγο και ψυχανάλυση

Τα καθαρότερα στην Ευρώπη: Το μέρος της Ελλάδας με τα πιο διάφανα νερά που μοιάζουν ψεύτικα

Σήμερα

Ποτάμια σαν κρύσταλλο, εξωτικές παραλίες και τιρκουάζ εικόνες που θυμίζουν εξωτερικό κρύβονται σε έναν προορισμό που όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν ξανά

«Η επιστροφή στο Αφγανιστάν θα ήταν χειρότερη από τον θάνατο»

Σήμερα

Οι γυναίκες Χαζάρα ζουν έναν αόρατο εφιάλτη στο Αφγανιστάν

Το σκοτεινό μυστικό της Μυκόνου που λίγοι γνωρίζουν ‑ Τρόμαζε ολόκληρο το νησί

Σήμερα

Πολύ πριν γίνει παγκόσμιο σύμβολο διασκέδασης, η Μύκονος κουβαλούσε έναν θρύλο γεμάτο τρόμο και .... νυχτερινές εμφανίσεις

Έρευνα: Η γενιά που κουράστηκε από το internet πιο γρήγορα απ’ όλους

Σήμερα

Η πιο online γενιά είναι εκείνη που θέλει περισσότερο την ιδιωτικότητα

Ποιος είναι ο «Ανθρωπος του Έβερεστ»

Σήμερα

Ο 56χρονος που ανέβηκε 32 φορές στην κορυφή του κόσμου

Η Ελλάδα ξανά σε αρνητική λίστα της ΕΕ ‑ Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Χτες

Πάνω από 92 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν κοντά στη φτώχεια

Η μάχη της Delta Goodrem με τον καρκίνο στα 18 της και η ζωή μετά

Χτες

Η ποπ σταρ που θαυμάσαμε και στη Eurovision έχει μια μακρά ιστορία

Το χάπι από την Ινδία που σπέρνει τον τρόμο στην Αφρική

Χτες

Πώς ένα παυσίπονο μετατράπηκε σε τεράστια κρίση οπιοειδών

Η «μαφία της άμμου» και η κρίση που κανένας δεν συζητά

Χτες

Γιατί ο πλανήτης «ξεμένει» από άμμο;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.