LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ζωή σε μια φάρμα εξόρυξης Bitcoin: Ο 19χρονος που βγάζει 54.000 δολάρια τον χρόνο

Εργάζεται, ζει και κοιμάται εκεί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/8/2021 | 00:01

Η ζωή σε μια φάρμα εξόρυξης Bitcoin: Ο 19χρονος που βγάζει 54.000 δολάρια τον χρόνο
@cnbc.com

Ο Nick Sears ήταν μόλις 17 ετών όταν ξεκίνησε να βοηθά στην κατασκευή μιας φάρμας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο Dallesport της Washington. Τον επόμενο χρόνο του επέτρεψαν να αγοράσει νόμιμα Bitcoin. Και τώρα στα 19 έχει πει «όχι» στο σχολείο και «ναι» στην εργασία σε ένα κέντρο δεδομένων με 4.500 ASICs (Application-Specific Integrated Circuit), τα μηχανήματα δηλαδή μέσω των οποίων γίνεται η εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων.

«Το δωμάτιο μου έχει καλή ηχομόνωση» αναφέρει ο Sears.«Οπότε δεν ακούω τα μηχανήματα όταν κλείνω την πόρτα μου, ωστόσο υπάρχει φασαρία όσο η πόρτα μου είναι ανοιχτή». Τα μηχανήματα παράγουν περίπου 80 ντεσιμπέλ το καθένα, αλλά ο Sears λέει πως θέλει να βρίσκεται όσο περισσότερο μπορεί κοντά στην κίνηση.

Ο 19χρονος έχει περάσει τα τελευταία δυο χρόνια εκπαιδεύοντας με κάθε τρόπο τον εαυτό του, ως προς τον τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων αλλά και του σωστού τρόπου επιδιόρθωσης τους. Πιστεύει όπως αυτή η εκπαίδευση είναι πολύ πιο χρήσιμη από ένα δίπλωμα πανεπιστημίου.

«Δεν σκέφτομαι καθόλου να πάω στο κολέγιο, θέλω να συνεχίσω να παίρνω περισσότερες γνώσεις για τις επισκευές των μηχανημάτων εξόρυξης», συνέχισε ο Sears.

Το CNBC μίλησε με αρκετούς «μεταλλωρύχους». Πολλοί όρισαν ότι η έλξη τους για την εξόρυξη προέρχεται από την ικανότητα να κατανοήσουν απτά τις δυνατότητες του Βitcoin. «Αν έχετε πάει σε κάποιο από αυτά τα κέντρα δεδομένων, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι το πόσο τεράστιο και πόσο εντυπωσιακό είναι. Είναι τεράστια », ανέφερε ο Thomas Heller, επικεφαλής επιχειρήσεων για την Compass Mining, η οποία συνεργάζεται με τον εργοδότη της Sears, SCATE Ventures.

@deep-resonance.org

«Υπάρχει πολύς θόρυβος και πολύ θερμότητα. Υπάρχει συνεχής δράση. Είναι πολύ ωραίο να μπαίνεις σε μια φάρμα Bitcoin για πρώτη φορά, επειδή μπορείς να συνδέσεις τα άυλα Bitcoin με τη φυσική παρουσία των μηχανημάτων που τα εξορύσσουν, καταναλώνοντας ενέργεια και κάνοντας υπολογισμούς».

Δεν πρόκειται για μια δουλειά με ανέσεις. «Όταν φτάσαμε εδώ, στήσαμε τα ράφια, δημιουργήσαμε την υποδομή δικτύου και ουσιαστικά έπρεπε να συνδέσουμε τα πάντα», ανέφερε ο Sears.

Μόλις η υποδομή ήταν έτοιμη, οι ρυθμοί του άλλαξαν. Σηκώνεται στις 7 το πρωί και εργάζεται από τις 8 έως τις 4. Αργότερα παραμένει σε χώρους της φάρμας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν υπάρχει όμως μια τυπική μέρα στη δουλειά. «Αυτό είναι το καλό με αυτή τη δουλειά, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ρουτίνα. Κάθε πρωί βρίσκω και κάτι άλλο που πρέπει να διορθωθεί».

Το πιο σημαντικό μέρος της εργασίας είναι η συντήρηση των 4.500 Bitmain και Whatsminer ASICs, ώστε να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Αν κάποιο από τα μηχανήματα δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο ή δεν λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του, η φάρμα χάνει χρήματα.

Κάθε 10 λεπτά, εξορύσσονται περίπου 6,25 Bitcoins. Μια δεξαμενή «μεταλλωρύχων» από εκεί και πέρα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αλγορίθμου κατακερματισμού τους. Αλλά δεν δουλεύουν μαζί. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να ξεκλειδώσουν πρώτοι κάθε παρτίδα νέων Bitcoin. Για τον Sears από την άλλη, το πιο σημαντικό είναι να εντοπίσει τα μηχανήματα που δεν δουλεύουν με τις πλήρεις δυνατότητές τους.

«Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε τέτοιες περιπτώσεις. Και προσπαθούμε να εντοπίσουμε κάθε φορά το πρόβλημα. Μερικές φορές μια απλή επανεκκίνηση μπορεί να το λύσει, αλλά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο hardware, που δεν είναι τόσο εύκολο. Μπορεί να έχει χαλάσει ο ανεμιστήρας ή το τροφοδοτικό ρεύματος και να χρειάζεται επισκευή ή αλλαγή».

Μπορεί ο Sears να μη χρειάζεται δίπλωμα αλλά η παρακολούθηση online μαθημάτων από Κινέζους μηχανικούς του Bitmain, τον έχουν βοηθήσει πολύ. «Έχω πιστοποίηση επισκευής και συντήρησης, οπότε πρόσφατα, τελειοποίησα τις δεξιότητές μου σε αυτήν την κατηγορία», δήλωσε ο Sears. Τώρα ελπίζει να παρακολουθήσει μια διά ζώσης τάξη στην Ατλάντα της Τζόρτζια, για να μάθει περισσότερα για τη συγκόλληση. «Το δύσκολο μέρος είναι να μάθουμε πώς να συγκολλάμε και να αποσυναρμολογούμε μια πλακέτα κυκλώματος», συμπλήρωσε.

Το αφεντικό του, Scott Bennet, ένας αυτοδίδακτος «μεταλλωρύχος», που κάποτε ξεκίνησε όπως ο Sears, δίνει στους υπαλλήλους όλους του πόρους που χρειάζονται για να γίνουν καλύτεροι στη δουλειά τους.

Όσον αφορά τον μισθό του, ο Sears κερδίζει 54.000 δολάρια τον χρόνο, συν ασφάλεια υγείας, που πληρώνεται από την εταιρία. Λεφτά που είναι καλά αν σκεφτείτε ότι τα έξοδα του δεν είναι πολλά.

Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να γίνει κάποιος «μεταλλωρύχος» από απόσταση, χωρίς να χειρίζεσαι από κοντά τον εξοπλισμό. Ο Adam Gitzes θέλησε μέσα στο 2021 να ασχοληθεί με αυτό, αλλά η σύζυγος του τού απαγόρευσε να εγκαταστήσει μηχανήματα στο σπίτι. Έτσι στράφηκε σε άλλον τρόπο.

Ανακάλυψε το «Compass Mining», που επιτρέπει σε πελάτες να αγοράζουν μηχανήματα από 5.800 μέχρι και 11.700 δολάρια και στη συνέχεια να τα εντοπίζει σε συνεργαζόμενα κέντρα δεδομένων.

«Αγόρασα τα μηχανήματα από τον ιστότοπο και αφού η Compass διαχειρίστηκε τα logistics και τα παρέδωσε σε τρία διαφορετικά κέντρα δεδομένων στη Βόρεια Αμερική». Του κόστισαν 60.000 δολάρια και κερδίζοντας περίπου 186 δολάρια την ημέρα, θα κάνει απόσβεση σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Ο Gitzes εντυπωσιάστηκε τόσο από το επιχειρηματικό μοντέλο Compass που παράτησε τη δουλειά του στην Amazon για να ενταχθεί στην ομάδα τον Μάρτιο. «Η αποστολή να αποκεντρωθεί η εξόρυξη και να γίνει έτσι ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν είναι κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Gitzes.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ 18.04.2024
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι 18.04.2024
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά 18.04.2024
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Χτες
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Χτες
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Χτες
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι τρομακτικοί τρόποι που ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

ΝΕΑ Χτες
Τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικά τρομακτικά

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Τεχνολογία Χτες
Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία Προχτές
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ Προχτές
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ Προχτές
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης