E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Είμαστε οι ιδρυτές της Ben & Jerry’s, είμαστε επίσης και περήφανοι Εβραίοι»

Ολόκληρη η επιστολή που δημοσίευσαν οι New York Times, με την οποία οι ιδρυτές της εταιρείας υποστηρίζουν την ιστορική απόφαση να μην πωλούνται τα προϊόντα στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης

«Είμαστε οι ιδρυτές της Ben & Jerry’s, είμαστε επίσης και περήφανοι Εβραίοι»
@seriouseats.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Οι Ben Cohen και Jerry Greenfield γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις ΗΠΑ αλλά είχαν εβραϊκή καταγωγή. Πρόσφατα η εταιρεία παγωτών Ben & Jerry’s που ίδρυσαν το 1978 αλλά πούλησαν το 2000, ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την πώληση των προϊόντων της στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Οι δυο ιδρυτές, μπορεί αν είναι υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ όπως λένε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουν κάθε πολιτική του. Με επιστολή τους στους Νew York Times, υποστηρίζουν απόλυτα την απόφαση της εταιρείας και εξηγούν πως η προάσπιση της ειρήνης ήταν πάντα στο επίκεντρο της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η επιστολή:

Είμαστε οι ιδρυτές της Ben & Jerry’s. Είμαστε επίσης και περήφανοι Εβραίοι. Είναι μέρος του ποιοι είμαστε και του πως αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σε όλη μας την ζωή. Όταν η εταιρεία μας άρχισε να επεκτείνεται διεθνώς, το Ισραήλ έγινε μια από τις πρώτες υπερατλαντικές αγορές μας. Ήμασταν τότε, και παραμένουμε μέχρι σήμερα, υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ.

Ωστόσο είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε το Ισραήλ και να διαφωνούμε με κάποιες πολιτικές του, όπως έχουμε διαφωνήσει με τις πολιτικές των κυβερνήσεων των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της εταιρείας μας να τερματίσει τις επαγγελματικές της δραστηριότητες στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, μια κατοχή την οποία η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών, έχει ανακηρύξει παράνομη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλο που δεν έχουμε πλέον κανέναν λειτουργικό έλεγχο στην εταιρεία που ιδρύσαμε το 1978, είμαστε περήφανοι για την απόφασή της και πιστεύουμε ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Όπως το βλέπουμε εμείς, ο τερματισμός των πωλήσεων στα κατεχόμενα εδάφη είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχει λάβει η εταιρεία στην ιστορία των 43 χρόνων της. Ήταν εξαιρετικά γενναίο εκ μέρους της. Παρόλο που γνώριζε πως η αντίδραση θα ήταν άμεση και ισχυρή, η Ben & Jerry’s έκανε το βήμα ώστε να ευθυγραμμιστούν οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες με τις προοδευτικές της αξίες. 

Το να υποστηρίζουμε την απόφαση της εταιρείας δεν πρόκειται για αντίφαση, ούτε για αντισημιτισμό. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι αυτή η πράξη μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί ως προώθηση των εννοιών της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικών αρχών του Ιουδαϊσμού.

Η Ben & Jerry’s είναι μια εταιρεία που υπερασπίζεται την ειρήνη. Ζητεί εδώ και καιρό από το Κογκρέσο να μειώσει τον προϋπολογισμό του στρατού των ΗΠΑ. Η Ben & Jerry’s αντιτάχθηκε στον Πόλεμο του Kόλπου το 1991. Όχι μόνο στα λόγια. Μια από τις πρώτες μας κοινωνικές πρωτοβουλίες ήταν το 1988, με την εισαγωγή του Peace Pop. Ήταν μια προσπάθεια να προωθηθεί η ιδέα της ανακατεύθυνσης του 1% των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών σε χρηματοδοτήσεις για την προώθηση της ειρήνης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωση της, η εταιρεία διαχώρησε τα εδάφη που δημοκρατικά κατέχει το Ισραήλ με τα κατεχόμενα. Η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις εκτός των δημοκρατικών συνόρων του Ισραήλ δεν είναι ένα μποϊκοτάζ εναντίον του. Η δήλωση της Ben & Jerry's δεν υποστήριξε το κίνημα «Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις».

Η ανακοινωθείσα απόφαση της εταιρείας να ευθυγραμμίσει τις επαγγελματικές της δραστηριότητες με τις αξίες της δεν στρέφεται εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για μια απόρριψη της πολιτικής του Ισραήλ, η οποία διαιωνίζει μια παράνομη κατοχή που αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη και παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Ως Εβραίοι υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ, απορρίπτουμε θεμελιωδώς την ιδέα ότι είναι αντισημιτικό να αμφισβητούμε τις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ.

Όταν αποσυρθήκαμε από το τιμόνι της εταιρείας, υπογράψαμε στη συμφωνία εξαγοράς με τη Unilever το 2000, μια μοναδική ρήτρα για τον τρόπο που θα διοικείται η εταιρεία. Αυτή η ρήτρα είναι η «μαγεία» πίσω από τη συνεχιζόμενη ανεξαρτησία και επιτυχία της εταιρείας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία διατήρησε ένα ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο με την ευθύνη να προστατεύει την ουσιώδη ακεραιότητα της εταιρείας για να συνεχίσει την κοινωνική της αποστολή.

Πιστεύουμε ότι το επιχειρείν είναι μια από τις πιο ισχυρές οντότητες στην κοινωνία. Πιστεύουμε επίσης, ότι οι εταιρείες έχουν την ευθύνη να χρησιμοποιούν τη δύναμη και την επιρροή τους για να προωθούν το κοινό καλό. Με την πάροδο των χρόνων, έχουμε πιστέψει επίσης πως υπάρχει μια πνευματική πλευρά στις επιxειρήσεις, όπως υπάρχει και στην ζωή κάθε ατόμου. Όσο δίνεις, τόσο παίρνεις. Ελπίζουμε ότι αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της Ben & Jerry’s. Για εμάς, αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτή η απόφαση και είμαστε περήφανοι που 43 χρόνια μετά την ίδρυσή ενός καταστήματος παγωτών σε ένα ερειπωμένο βενζινάδικο του Burlington στο Vermont, τα ονόματά μας είναι ακόμα πάνω στην συσκευασία. 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.