E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να κολλήσουν την παραλλαγή Δέλτα;

Τι έδειξε νέα μελέτη από το Ισραήλ

Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να κολλήσουν την παραλλαγή Δέλτα;
Photo by Polina Tankilevitch from Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Ισραήλ έδειξε πώς η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού δεν απειλεί εξίσου όλους τους εμβολιασμένους, με τα νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα να αποκαλύπτουν ότι οι πιθανότητες μόλυνσης εξαρτώνται από δυο παράγοντες.

Ο πρώτος παράγοντας είναι ο καιρός που πέρασε από τότε που ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός και ο δεύτερος είναι η ανταπόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο. Ο συνδυασμός αυτών των δυο παραγόντων αποτελεί και τη συνάρτηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν όμως οι επιστήμονες, η κατάσταση της υγείας δεν αρκεί για να εξηγήσει τις διαφορές που παρατηρούνται στον κίνδυνο μόλυνσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι εμβολιάστηκαν πλήρως από το Φεβρουάριο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν από όσους εμβολιάστηκαν αργότερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται την ίδια περίοδο με άλλες έρευνες του Ισραήλ, που έδειξαν μειωμένη ανταπόκριση των εμβολίων στο στέλεχος Δέλτα. Το ισραηλινό υπουργείο ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε πως όσοι εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο έχουν 16% προστασία από τον κορωνοϊό σήμερα, ενώ εκείνοι που εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο έχουν 75%.

Τα ποσοστά αυτά αφορούν πάντα τον κίνδυνο μόλυνσης από το στέλεχος Δέλτα. Η προστασία από σοβαρή μορφή λοίμωξης από το κορωνοϊό παραμένει για όλους στο 91,4%. Ο Dr. Nadav Davidovitch, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου του Ισραήλ, είχε σχολιάσει πως «το εμβόλιο γίνεται με τον καιρό λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάδοσης. Παραμένει όμως εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και των εισαγωγών στην εντατική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη του Leumit εξέτασε μό τον κίνδυνο μετάδοσης με το πέρασμα του χρόνου. Επομένως τα ευρήματά της δεν αφορούν την προστασία από την σοβαρή Covid-19. Βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων από χιλιάδες ασφαλισμένους πολίτες του Ισραήλ. Όλοι έκαναν τεστ τον Ιούνιο και οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα με την εποχή εμβολιασμού τους.

«Ανακαλύψαμε πως όσοι είχαν εμβολιαστεί νωρίς είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετικό τεστ», δήλωσε στους Times of Israel ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Yotam Shenhar. «Το δεδομένο αυτό ενισχύει την άποψη ότι πρέπει να χορηγηθεί τρίτη δόση των εμβολίων στους ηλικιωμένους».

Κι αυτό γιατί και στο Ισραήλ, όπως στην πλειονότητα των χωρών, τα εμβόλια χορηγήθηκαν πρώτα στους ηλικιωμένους και γενικότερα στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τα νοσήματα αυτ’α, σύμφωνα με τον Dr. Shenhar, μπορούν να μειώσουν την ανταπόκριση των εμβολιών εναντίον της λοίμωξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, τα υποκείμενα νοσήματα δεν μπορούν από μόνα τους να εξηγήσουν μια σημαντική διαφορά που αποκαλύφθηκε στα στοιχεία. Οι πιθανότητες μόλυνσης, σύμφωνα με αυτά, αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου για όλες ανεξαρτήτου τις ηλικίες, με όσους έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου να έχουν 1,95 περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από κορωνοϊό. Στις ηλικίες άνω των 60 ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος, στις ηλικίες 40-59 ο κίνδυνος ήταν κατά 2,1 φορές μεγαλύτερος, ενώ στις ηλικίες κάτω από 39, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 1,6 φορές.

«Προγενέστερη ανάλυσή μας είχε δείξει ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων που παράγονται χάρη στα εμβόλια, μειώνονται με τον καιρό. Η μείωση μπορεί να φτάνει το 40% τον μήνα μετά από λίγο καιρό», είπε ο Dr. Shenhar, ο οποίος είναι επικεφαλής των διαγνωστικών εργαστηρίων του Leumit.

Τον τελευταίο καιρό, το Ισραήλ ανακοινώνει πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα, με το 90% να προέρχονται από την παραλλαγή Δέλτα. Στις αρχές του Ιουνίου τα κρούσματα είχαν περιοριστεί σε διψήφιο αριθμό, ωστόσο οι ασθενείς που νοσηλεύονται έφτασαν σε επίπεδα Μαΐου, με την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 1 ώρα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 1 ώρα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.