E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στη Λεμεσό τα πλοία «αιωρούνται»

Πρόκειται για το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα

Στη Λεμεσό τα πλοία «αιωρούνται»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/6/2021 | 09:39

Viral έγινε στην Κύπρο, φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Καιρόφιλοι Κύπρου», την οποία έβγαλε ο Μιχάλης Μιχαήλ και απεικονίζει τρία κρουαζιερόπλοια στα ανοικτά της Λεμεσού. Στην φωτογραφία παρουσιάζονται τα τρία πλοία σαν να βρίσκονται στον αέρα πάνω από την οριζόντια γραμμή της θάλασσας.

Πρόκειται για το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα, μια οφθαλμαπάτη που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων και ανήκει στα Μετεωρολογικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα, γράφει η el.wikipedia.org, τα αντικείμενα που βρίσκονται στον ορίζοντα, όπως νησιά, κρημνοί, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή. Αυτό συμβαίνει λόγω της αλληλεπίδρασης του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, λειτουργώντας σαν διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο.

Το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα που έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει η θερμότητας δι’ ακτινοβολίας στο διάστημα. Η πρώτη αναφορά σε “Φάτα Μοργκάνα” στα αγγλικά, το 1818, αφορούσε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό που παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις κοιλάδες των ψηλών βουνών, όπως η κοιλάδα Σαν Λούις του Κολοράντο όπου το φαινόμενο μεγεθύνεται εξαιτίας της καμπύλωσης του πυθμένα της κοιλάδας που αντισταθμίζει την καμπυλότητα της Γης. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί στις Αρκτικές θάλασσες σε πολύ γαλήνια πρωινά, ή συχνά στις καλυμμένες με πάγο κρηπίδες της Ανταρκτικής.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σταμάτης Σπανουδάκης: Υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό ο συνθέτης ‑ Αναβάλλει τη συναυλία στο Μεσολόγγι

Σήμερα

Ο αγαπημένος συνθέτης ζήτησε συγνώμη από το κοινό και υποσχέθηκε να επιστρέψει στη σκηνή μόλις του το επιτρέψει η υγεία του.

Κβαντική ιατρική: Ο Γεωργιάδης ζητά έλεγχο της Καρυστιανού για όσα γράφει στο site της

Σήμερα

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ο ίδιος ελεγκτική αρμοδιότητα και αναφέρθηκε ξανά στην υπόθεση του ξυλολίου στα Τέμπη.

Ιωάννινα: Πολίτες έσωσαν 46χρονο που έπεσε στη λίμνη Παμβώτιδα ‑ Νοσηλεύεται σε κλινική

Σήμερα

Περαστικοί έπεσαν στα νερά για να τον βγάλουν, το ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων και η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά τις συνθήκες του περιστατικού.

Βρετανία: Τρεις αδελφές πνίγηκαν 48 ώρες αφού πήγαν στη λίμνη όπου χάθηκε η μητέρα τους

Σήμερα

Οι σοροί των γυναικών εντοπίστηκαν σε παραλία, με την αστυνομία να αποκλείει την εγκληματική ενέργεια και τις συγγενείς να συνδέουν το γεγονός με τον χαμό της μητέρας τους το 2010.

Κέρκυρα: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σκουπιδιών

Σήμερα

Η κρίση ξέσπασε επειδή έληξε η σύμβαση του Δήμου με τον ΧΥΤΗ και τα απορρίμματα συσσωρεύονται στους δρόμους.

Γιώργος Μαζωνάκης: Τρισάγιο και μνημόσυνο στη Σητεία, στο σπίτι του στους Πεύκους

Σήμερα

Ο δήμαρχος Σητείας μίλησε για «ένα δικό μας παιδί», καθώς η τοπική κοινωνία αποχαιρέτησε τον καλλιτέχνη στον «θεραπότοπό» του.

Μαζωνάκης: Ο Γεωργιάδης διαψεύδει παρέμβαση στην ώρα θανάτου ‑ «Να ανοίξουν όλα τα τηλέφωνα»

Σήμερα

Ο υπουργός Υγείας καταγγέλλει τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και καλεί τις αρχές να ελέγξουν τα τηλέφωνα του διοικητή του «Ελπίς» και των γιατρών του ΕΚΑΒ.

Θανατηφόρος ξυλοδαρμός στη Βουλιαγμένη: 82χρονος έχασε τη ζωή του μετά από καβγά για ξαπλώστρα

Σήμερα

Ο ηλικιωμένος διακομίστηκε στο Ασκληπιείο Βούλας όπου κατέληξε από τα τραύματά του, ενώ στον ξυλοδαρμό φέρεται να συμμετείχε και 21χρονη γυναίκα.

Καρυστιανού: Απαντά στον Αδωνι για την κβαντική ιατρική ‑ Η καυστική ατάκα για τα «νανογιλέκα»

Σήμερα

Η πρόεδρος του κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» τοποθετήθηκε για τους ιατρικούς ελέγχους με αφορμή τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, ενώ υπερασπίστηκε τις μεθόδους της απέναντι στα σχόλια του υπουργού Υγείας.

Τελευταίο αντίο στη Μαργαρίτα Παπανδρέου ‑ Η κηδεία της στο Α’ Νεκροταφείο

Σήμερα

Οικογένεια, φίλοι και πολιτικοί αποχαιρετούν τη γυναίκα-μαχήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην σύζυγο του ιστορικού ηγέτη

Χαλκιδική: Κατέληξε ο 17χρονος που είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή στο σχολείο του

Σήμερα

Ο έφηβος έδωσε μάχη 24 ώρες στη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά από επτά απινιδώσεις σε σχολείο, ασθενοφόρο και Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας.

Ξυλοδαρμός σε κατάστημα της Βιρτζίνια: Νεκρός 77χρονος από τους γονείς ανήλικης υπαλλήλου

Σήμερα

Οι γονείς κρατούνται χωρίς εγγύηση για ανθρωποκτονία β` βαθμού, ενώ η έφηβη κόρη τους βρίσκεται σε κέντρο κράτησης ανηλίκων στο Νόρφολκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 2
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.