E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γεμάτη κατσαρίδες η Θεσσαλονίκη

Οι κατσαρίδες υπεύθυνες για την εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας

Γεμάτη κατσαρίδες η Θεσσαλονίκη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/5/2021 | 20:34

Υπεύθυνες για εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας θεωρούνται οι κατσαρίδες, οι οποίες στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται με υψηλή πυκνότητα θέσεων σε κοντινή απόσταση από εγκαταστάσεις νοσοκομείων, στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά του Κέντρου αλλά και μέσα σε πυκνοκατοικημένα και παλιά τμήματα της πόλης.

Αυτά προκύπτουν από αναρτημένη ανακοίνωση, με τίτλο «Κατσαρίδες στο αστικό δίκτυο της πόλης Θεσσαλονίκης- Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» των: Ι. Δημητριάδου, Δ. Καββαδά, Θ.Παπαμήτσου από το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ,Γ.Ι Μέμτσα από το Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ , Φ. Ξυστράκη, και Δ.Ν Αβτζή από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, η οποία παρουσιάζεται στο 10ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παρουσία κατσαρίδων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία καθώς αυτές είναι φορείς διάφορων παθογόνων και αλλεργιογόνων. Μάλιστα, τα αλλεργιογόνα των οποίων είναι φορείς προκαλούν ευαισθητοποίηση της IgE (ανοσοσφαιρίνη Ε), η οποία ευθύνεται για την ανάπτυξη άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την αποτύπωση θέσεων, όπου υγειονομικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν απεντομώσεις κατά των κατσαρίδων. Σε συνεργασία με εταιρείες υπηρεσιών απεντόμωσης συγκεντρώθηκαν 454 καταγραφές/θέσεις εντός του αστικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκαν απεντομώσεις σε σπίτια κατά τα έτη 2019 και 2020. Εφαρμόζοντας ακτίνα 500 μέτρων για κάθε θέση αποτυπώθηκε ο χάρτης πυκνότητας των θέσεων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Τα βλαττοειδή αποτελούν μία από τις πιο συχνά απαντώμενες τάξεις εντόμων με μεγάλη απήχηση στα αστικά κέντρα καθώς περιλαμβάνουν τα διάφορα είδη κατσαρίδων. Στην Ελλάδα τα κυριότερα είδη είναι τα Blatta orientalis, Periplaneta americana (Blattidae)Blattella germanica Supella Iongipalpa».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το κρυφό ειδύλλιο του «Star Wars» που αποκαλύφθηκε 40 χρόνια μετά

Πριν 3 ώρες

Ήταν μόλις 19 ετών, εκείνος 33, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών – Η αποκάλυψη της ηθοποιού ήρθε τέσσερις δεκαετίες μετά τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας

Δανάη Μπάρκα: Έγκυος στο πρώτο της παιδί ‑ Το φύλο του μωρού και ο μήνας της γέννας

Χτες

Η παρουσιάστρια και ο Φάνης Μπότσης, έναν χρόνο μετά την αναπάντεχη γνωριμία τους στη Σέριφο, ετοιμάζουν το παιδικό δωμάτιο για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειάς τους.

Σίσσυ Χρηστίδου: Γιόρτασε τα γενέθλιά της ‑ Η ατάκα για τη μεγάλη τηλεοπτική ανατροπή

Χτες

Η παρουσιάστρια γιόρτασε τα 46 της χρόνια με ένα λαμπερό πάρτι στο σπίτι της, ενώ το MEGA ανακοίνωσε επίσημα τη μετακόμιση της εκπομπής της στην πρωινή ζώνη.

Καίτη Γαρμπή: Η απάντηση για τη συναυλία Ρέμου – Το μήνυμα για τη «νοσηρή ανθρωποφαγία»

Χτες

Η αγαπημένη τραγουδίστρια τοποθετήθηκε δημόσια μετά τα αρνητικά σχόλια που δέχθηκε για τη συμμετοχή της στη μουσική βραδιά και τη φράση της επί σκηνής.

Αντώνης Ρέμος: «Έφυγες νωρίς» ‑ Η συγκινητική αφιέρωση στον Γιώργο Μαζωνάκη

Χτες

Ο αγαπημένος ερμηνευτής λύγισε στη σκηνή της Νέας Παραλίας, τραγουδώντας το «Ανήκω σε μένα» στη μνήμη του καλού του φίλου και συναδέλφου.

Καίτη Γαρμπή: Έπεσε στη σκηνή στη συναυλία του Ρέμου ‑ Η ατάκα για την «επική τούμπα»

Χτες

Η αγαπημένη τραγουδίστρια γλίστρησε λόγω της βροχής στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας αρχικά ανησυχία στους θεατές πριν τους καθησυχάσει η ίδια.

Celine Dion: Επέστρεψε στη σκηνή μετά από 6 χρόνια ‑ Η στιγμή που σταμάτησε να τραγουδά

Προχτές

Η 58χρονη Καναδή σταρ γνώρισε την αποθέωση στο Παρίσι στην πρώτη από τις 26 συναυλίες της, αφήνοντας πίσω τη σκληρή μάχη με το σύνδρομο Stiff Person.

Γιώργος Πατούλης: Σύγκρουση με την Αναστασία Γιάμαλη για την υπόθεση θανάτου του Μαζωνάκη

Προχτές

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ παρενέβη τηλεφωνικά στο MEGA για να ξεκαθαρίσει τη θέση του Συλλόγου σχετικά με τους συλληφθέντες γιατρούς και το επίμαχο ιατρικό συνέδριο.

Γιώργος Μαζωνάκης: Το ζεϊμπέκικο‑αφιέρωμα στη μνήμη του από τη Μίνα Καραμήτρου

Προχτές

Οι δύο παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής, μαζί με τον Γιώργο Γρηγοριάδη, αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο καλλιτέχνη κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αντισυμβατικό του χαρακτήρα.

Συγκινεί η Κατερίνα Στανίση για τον Γιώργο Μαζωνάκη: «Έφυγε τσάμπα και στεναχωρημένος»

Προχτές

«Έφυγε τσάμπα και στεναχωρημένος». Με αυτή τη φράση, φορτισμένη από συγκίνηση και προσωπικές αναμνήσεις, η Κατερίνα Στανίση μίλησε για τον Γιώργο Μαζωνάκη

Μελ Γκίμπσον: Σπάνια έξοδος με τη 16χρονη κόρη του ‑ Η δικαστική μάχη με τη μητέρα της

Προχτές

Ο χολιγουντιανός σταρ απαθανατίστηκε στο Λος Αντζελες με τη Λουτσία, το παιδί που απέκτησε από την επεισοδιακή σχέση του με τη Ρωσίδα μουσικό Οξάνα Γκριγκόριεβα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.