Οι λόγοι που τρώμε το συγκεκριμένο φαγητό την 25η Μαρτίου
Ο πρακτικός και ο θρησκευτικός
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από το NEWSROOM
Την 25η Μαρτίου, το έθιμο λέει πως τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Πώς όμως επικράτησε το συγκεκριμένο έθιμο;
Ο Μπακαλιάρος εμφανίστηκε ως εμπορικό προϊόν την εποχή των Βίκινγκς, περίπου το 800 μ.Χ. Αργότερα, οι Βάσκοι ψαράδες ξεκίνησαν το εμπόριο του ψαριού τον Μεσαίωνα. Στην Ελλάδα, έφτασε τον 15ο αιώνα και σιγά - σιγά βρήκε τη δική του θέση σε κάθε τραπέζι.
Η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δυο φορές την κατανάλωση ψαριού μέσα στη Σαρακοστή. Η μια είναι την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη, την Κυριακή των Βαΐων. Αν εξαιρέσουμε τα νησιά, που το φρέσκο ψάρι ήταν πάντα πιο άφθονο, στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο εύκολη λύση. Ήταν σαφώς πιο εύκολο για κάποιον να τον προμηθευτεί, αλλά συγχρόνως μπορούσε να τον διατηρήσει εκτός ψυγείου. Έτσι, πέρασε στην παράδοση και μετατράπηκε σε εθνικό φαγητό τη 25η Μαρτίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το E-Radio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα πιο hot νέα.
Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα
Σήμερα
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης
Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε
Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε
Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»
Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν
4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους
Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους
Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα
Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος
Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ;
Προχτές
Το απίστευτο επίτευγμα της Tabei την έκανε παγκόσμια διασημότητα
H παμπόνηρη υπερμαραθωνοδρόμος που έκανε το ασύλληπτο
Προχτές
Είπαμε να βοηθιόμαστε, αλλά όχι κι έτσι (!)
Ο γιατρός που λέει ότι πέθανε και ξαναζωντάνεψε μετά από 7 ημέρες
Προχτές