E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Astrazeneca: Επιστήμονες λένε πως βρήκαν την αιτία των θρομβώσεων

Μία νορβηγική ομάδα εμπειρογνωμόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο με τον όποιο δρα το εμβόλιο

Astrazeneca: Επιστήμονες λένε πως βρήκαν την αιτία των θρομβώσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 19/3/2021 | 14:44

Μία νορβηγική ομάδα εμπειρογνωμόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο με τον όποιο δρα το εμβόλιο της AstraZeneca και έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση θρομβώσεων στο αίμα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εμβόλιο προκαλεί μια ισχυρή ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε έναν σπάνιο συνδυασμό θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυττάρων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αιτία για αυτή την κατάσταση των ασθενών μας έχει τώρα βρεθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Verdens Gang ο επικεφαλής γιατρός και καθηγητής στο Rikshospitalet Νοσοκομείο, Παλ Άντρε Χολμ.

Τρεις Νορβηγοί υγειονομικοί εισήχθησαν στο νοσοκομείο Rikshospitalet μετά από σοβαρή επιπλοκή λόγω θρομβώσεων στο αίμα κατά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της AstraZeneca. Πληροφορίες θέλουν τους τρεις νοσηλευόμενους να εμφάνισαν θρόμβους σε ασυνήθιστα σημεία του σώματός τους, ενώ ο ένας από αυτούς υπέκυψε τη Δευτέρα, λίγο μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

«Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση. Είχαμε κατά νου ότι μία ισχυρή ανοσολογική αντίδραση θα μπορούσε να ήταν υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση και τώρα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πράγματι είναι έτσι», αναφέρει ο Χολμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχη εικόνα δίνει και ο εντοπισμός συγκεκριμένων αντισωμάτων τα οποία αποδείχθηκε ότι επιτίθενται στα αιμοπετάλια.

«Εμβολιαζόμαστε με σκοπό να προκαλέσουμε μία ανοσολογική αντίδραση, η οποία θα μας προστατεύσει στην πορεία από τον ιό και στη συνέχεια αναπτύσσουμε αντισώματα. Ορισμένα από αυτά ενδέχεται να αντιδράσουν με τα αιμοπετάλια του οργανισμού και να οδηγήσουν σε θρόμβωση του αίματος»
, εξήγησε ο Χολμ.

Τα ευρήματα της νορβηγικής ομάδας έρχονται να αμφισβητήσουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίοι ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και τόνισαν ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ, δύο νέοι ασθενείς εμφάνισαν έναν σπάνιο συνδυασμό θρόμβων και αιμορραγίας και εισήχθησαν στο Rikshospitalet την Πέμπτη.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας θα ξεκινήσει τώρα τη δική του έρευνα για να διαπιστώσει αν μπορεί να φτάσει πιο κοντά στην αιτία», δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK ο Στέιναρ Μάντσεν, ιατρικός διευθυντής του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Μετά τα περιστατικά θρόμβωσης, συνολικά 20 χώρες διέκοψαν την εκστρατεία εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων.

Μέχρι στιγμής, περίπου 120.000 Νορβηγοί έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός παγκοσμίως ανέρχεται σε 17.000.000 εμβολιασμούς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολάκης προς Μητσοτάκη: Πλήρωσε τους αγρότες και προκήρυξε εκλογές!

Σήμερα

Σε πιο επιθετική «γραμμή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω νέας κρίσης εσωστρέφειας σε όλη την κεντροαριστερά

Καματερό: Ανδρας κυνηγούσε μαθήτριες με την απειλή μαχαιριού για 20 ολόκληρα λεπτά

Σήμερα

Ο ίδιος τις κυνηγούσε με μαχαίρι μήκους 22,5 εκατοστών με στόχο να τις παρενοχλήσει

Πέτρος Φιλιππίδης: Βγήκε το πόρισμα για τη φωτιά στο σπίτι του

Σήμερα

Εξετάστηκε το ενδεχόμενο εμπρηστικής ενέργειας

Μπλόκα αγροτών: Δακρυγόνα και ένταση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Σήμερα

Με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης απάντησε η αστυνομία στην προσπάθεια των αγροτών να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό και να αποκλείσουν το αεροδρόμιο

Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Σήμερα

Από τις 11 Δεκεμβρίου, τα μαγαζιά στην Αθήνα θα λειτουργούν σε ενιαίο ωράριο από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ

Taste Atlas: Το διάσημο πιάτο που έφερε την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση παγκοσμίως

Σήμερα

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η ιταλική κουζίνα, με την ελληνική να κατακτά τη δεύτερη, συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.