E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Astrazeneca: Επιστήμονες λένε πως βρήκαν την αιτία των θρομβώσεων

Μία νορβηγική ομάδα εμπειρογνωμόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο με τον όποιο δρα το εμβόλιο

Astrazeneca: Επιστήμονες λένε πως βρήκαν την αιτία των θρομβώσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 19/3/2021 | 14:44

Μία νορβηγική ομάδα εμπειρογνωμόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο με τον όποιο δρα το εμβόλιο της AstraZeneca και έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση θρομβώσεων στο αίμα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εμβόλιο προκαλεί μια ισχυρή ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε έναν σπάνιο συνδυασμό θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυττάρων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αιτία για αυτή την κατάσταση των ασθενών μας έχει τώρα βρεθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Verdens Gang ο επικεφαλής γιατρός και καθηγητής στο Rikshospitalet Νοσοκομείο, Παλ Άντρε Χολμ.

Τρεις Νορβηγοί υγειονομικοί εισήχθησαν στο νοσοκομείο Rikshospitalet μετά από σοβαρή επιπλοκή λόγω θρομβώσεων στο αίμα κατά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της AstraZeneca. Πληροφορίες θέλουν τους τρεις νοσηλευόμενους να εμφάνισαν θρόμβους σε ασυνήθιστα σημεία του σώματός τους, ενώ ο ένας από αυτούς υπέκυψε τη Δευτέρα, λίγο μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

«Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση. Είχαμε κατά νου ότι μία ισχυρή ανοσολογική αντίδραση θα μπορούσε να ήταν υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση και τώρα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πράγματι είναι έτσι», αναφέρει ο Χολμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχη εικόνα δίνει και ο εντοπισμός συγκεκριμένων αντισωμάτων τα οποία αποδείχθηκε ότι επιτίθενται στα αιμοπετάλια.

«Εμβολιαζόμαστε με σκοπό να προκαλέσουμε μία ανοσολογική αντίδραση, η οποία θα μας προστατεύσει στην πορεία από τον ιό και στη συνέχεια αναπτύσσουμε αντισώματα. Ορισμένα από αυτά ενδέχεται να αντιδράσουν με τα αιμοπετάλια του οργανισμού και να οδηγήσουν σε θρόμβωση του αίματος»
, εξήγησε ο Χολμ.

Τα ευρήματα της νορβηγικής ομάδας έρχονται να αμφισβητήσουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίοι ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και τόνισαν ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ, δύο νέοι ασθενείς εμφάνισαν έναν σπάνιο συνδυασμό θρόμβων και αιμορραγίας και εισήχθησαν στο Rikshospitalet την Πέμπτη.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας θα ξεκινήσει τώρα τη δική του έρευνα για να διαπιστώσει αν μπορεί να φτάσει πιο κοντά στην αιτία», δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK ο Στέιναρ Μάντσεν, ιατρικός διευθυντής του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Μετά τα περιστατικά θρόμβωσης, συνολικά 20 χώρες διέκοψαν την εκστρατεία εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων.

Μέχρι στιγμής, περίπου 120.000 Νορβηγοί έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός παγκοσμίως ανέρχεται σε 17.000.000 εμβολιασμούς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ροδόπη: «Δεν την άφηνε να μας μιλάει» ‑ Συγκλονίζει η ξαδέλφη της 44χρονης

Σήμερα

«Μας είχε δείξει συχνά φωτογραφίες από τους τραυματισμούς που της προκαλούσε»

Βιέννη: Έκλεψαν το μυθικό κολιέ της βασίλισσας Νάζλι της Αιγύπτου με τα 673 διαμάντια

Σήμερα

Το κλοπιμαίο είναι ένα διαμαντένιο κολιέ που κατασκευάστηκε από τον γαλλικό οίκο κοσμημάτων Van Cleef & Arpels και ανήκε κάποτε στη βασίλισσα Νάζλι της Αιγύπτου

Έξαλλοι κτηνοτρόφοι μπούκαραν στη συνεδρίαση για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο, παραιτήθηκαν δύο άτομα, δείτε βίντεο

Σήμερα

Παραιτήθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλλη και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (αρχικτηνίατρος) Στράτος Τσομπανέλλης

Νεπάλ: Υπερχείλισε λίμνη που σχηματίστηκε μετά τη φονική κατολίσθηση ‑ Νέος συναγερμός

Σήμερα

Εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού απειλούν την περιοχή και οι κάτοικοι σπεύδουν σε υψηλότερα σημεία – Ο απολογισμός ανεβαίνει στους 472 νεκρούς, με τουλάχιστον 1.400 αγνοούμενους

Σκηνές χάους στη Θέουτα: Κάτοικοι έκαψαν καταυλισμό μεταναστών ‑ «Γυρίστε πίσω στο Μαρόκο»

Σήμερα

Νωρίτερα, διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν οχήματα του ισπανικού Ερυθρού Σταυρού που μετέφεραν τρόφιμα και νερό για τους μετανάστες

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ

Σήμερα

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας.

Νέας γενιάς απάτες: Τα κόλπα που αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

Σήμερα

Κλήσεις από «λογιστές», phishing μέσω αγγελιών, ψεύτικα μηνύματα τραπεζών και e-ΕΦΚΑ, τεχνητή νοημοσύνη που αντιγράφει οικεία φωνή - Τα πρόσφατα περιστατικά και οι συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ιός Δυτικού Νείλου: Το 60% των κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική ‑ Μικρότερος ασθενής ένα 13χρονο παιδί

Σήμερα

Ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

Ιστορική στιγμή: Ο Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος γίνεται ο πρώτος κωφός διδάκτορας στην Ελλάδα

Σήμερα

Μία ξεχωριστή πρωτιά για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αναμένεται να σηματοδοτήσει ο Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος.

Νεπάλ: Βιβλικών διαστάσεων καταστροφή ‑ Πάνω από 100 εργάτες εγκλωβισμένοι σε σήραγγα, 470 νεκροί

Σήμερα

Οι επιστήμονες εξηγούν τι προκάλεσε τη θανατηφόρα αιφνίδια πλημμύρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.