E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Astrazeneca: Επιστήμονες λένε πως βρήκαν την αιτία των θρομβώσεων

Μία νορβηγική ομάδα εμπειρογνωμόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο με τον όποιο δρα το εμβόλιο

Astrazeneca: Επιστήμονες λένε πως βρήκαν την αιτία των θρομβώσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 19/3/2021 | 14:44

Μία νορβηγική ομάδα εμπειρογνωμόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο με τον όποιο δρα το εμβόλιο της AstraZeneca και έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση θρομβώσεων στο αίμα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εμβόλιο προκαλεί μια ισχυρή ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε έναν σπάνιο συνδυασμό θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυττάρων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αιτία για αυτή την κατάσταση των ασθενών μας έχει τώρα βρεθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Verdens Gang ο επικεφαλής γιατρός και καθηγητής στο Rikshospitalet Νοσοκομείο, Παλ Άντρε Χολμ.

Τρεις Νορβηγοί υγειονομικοί εισήχθησαν στο νοσοκομείο Rikshospitalet μετά από σοβαρή επιπλοκή λόγω θρομβώσεων στο αίμα κατά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της AstraZeneca. Πληροφορίες θέλουν τους τρεις νοσηλευόμενους να εμφάνισαν θρόμβους σε ασυνήθιστα σημεία του σώματός τους, ενώ ο ένας από αυτούς υπέκυψε τη Δευτέρα, λίγο μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

«Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση. Είχαμε κατά νου ότι μία ισχυρή ανοσολογική αντίδραση θα μπορούσε να ήταν υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση και τώρα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πράγματι είναι έτσι», αναφέρει ο Χολμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχη εικόνα δίνει και ο εντοπισμός συγκεκριμένων αντισωμάτων τα οποία αποδείχθηκε ότι επιτίθενται στα αιμοπετάλια.

«Εμβολιαζόμαστε με σκοπό να προκαλέσουμε μία ανοσολογική αντίδραση, η οποία θα μας προστατεύσει στην πορεία από τον ιό και στη συνέχεια αναπτύσσουμε αντισώματα. Ορισμένα από αυτά ενδέχεται να αντιδράσουν με τα αιμοπετάλια του οργανισμού και να οδηγήσουν σε θρόμβωση του αίματος»
, εξήγησε ο Χολμ.

Τα ευρήματα της νορβηγικής ομάδας έρχονται να αμφισβητήσουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίοι ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και τόνισαν ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ, δύο νέοι ασθενείς εμφάνισαν έναν σπάνιο συνδυασμό θρόμβων και αιμορραγίας και εισήχθησαν στο Rikshospitalet την Πέμπτη.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας θα ξεκινήσει τώρα τη δική του έρευνα για να διαπιστώσει αν μπορεί να φτάσει πιο κοντά στην αιτία», δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK ο Στέιναρ Μάντσεν, ιατρικός διευθυντής του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Μετά τα περιστατικά θρόμβωσης, συνολικά 20 χώρες διέκοψαν την εκστρατεία εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων.

Μέχρι στιγμής, περίπου 120.000 Νορβηγοί έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός παγκοσμίως ανέρχεται σε 17.000.000 εμβολιασμούς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία‑Πράσινο Ακρωτήρι 0‑0: «Γκέλα» στην πρεμιέρα για τους «φούριας ρόχας» – Αήττητος ο 40χρονος Βοζίνια

Χτες

Δοκάρι για την Ισπανία – Ιστορικός πρώτος βαθμός σε Μουντιάλ για το Πράσινο Ακρωτήρι

Κίνα: Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων

Χτες

Ισχυρές βροχοπτώσεις στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές

Ένοχος για σeξουαλική κακοποίηση και δολοφονία του θετού βρέφους του ο ομοφυλόφιλος δάσκαλος: «Σκοτώστε με…»

Χτες

Σαράντα τραύματα στον 13 μηνών Πρέστον και καταδίκη και για τους δύο συντρόφους

Δράμα: Αστυνομικός μαχαίρωσε τη σύζυγό του και στη συνέχεια έδωσε τέλος στη ζωή του

Χτες

Ένα από τα δύο παιδιά της οικογένειας κάλεσε την αστυνομία

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Με ταξί αποχώρησε από το σπίτι του και επέστρεψε στη φυλακή

Χτες

Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, ο «Λάμπρος» της 17Ν επιστρέφει στο σωφρονιστικό κατάστημα

Βρετανία: Σύλληψη 44χρονου οκτώ χρόνια αφού έσπρωξε γυναίκα μπροστά σε λεωφορείο

Χτες

Συνελήφθη ένας άνδρας που κατηγορείται ότι πριν οκτώ χρόνια παρά λίγο να τραυματίσει σοβαρά μία γυναίκα την οποία έσπρωξε μέσα στον δρόμο

Πάτρα: Ανδρας έσπασε την πόρτα και επιτέθηκε στη μητέρα του ‑ Την περιέλουσε με οινόπνευμα

Χτες

Ο 56χρονος κρατείται στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Το Ιράν «έχασε» τον πόλεμο αλλά κερδίζει στις διαπραγματεύσεις: Τα παγωμένα asset, τα 300 δισ. ανοικοδόμησης και τα διόδια

Χτες

ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών, άνοιγμα του Ορμούζ και 60ήμερες διαπραγματεύσεις

Αίγιο: Καταρρέει το σενάριο του Ιταλού ‑ Βρέθηκαν «κατασκευασμένα» αποτυπώματα

Χτες

Στοιχεία που βρέθηκαν στη μονοκατοικία «μαρτυρούν» την ερασιτεχνική προσπάθεια του δράστη να σκηνοθετήσει τη σκηνή του εγκλήματος

Ελεύθερος ο 35χρονος Βούλγαρος που κατηγορείται για κατασκοπεία στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι τράβηξε καταλάθος φωτογραφία

Χτες

Αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.