E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Astrazeneca: Επιστήμονες λένε πως βρήκαν την αιτία των θρομβώσεων

Μία νορβηγική ομάδα εμπειρογνωμόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο με τον όποιο δρα το εμβόλιο

Astrazeneca: Επιστήμονες λένε πως βρήκαν την αιτία των θρομβώσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 19/3/2021 | 14:44

Μία νορβηγική ομάδα εμπειρογνωμόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο με τον όποιο δρα το εμβόλιο της AstraZeneca και έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση θρομβώσεων στο αίμα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εμβόλιο προκαλεί μια ισχυρή ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε έναν σπάνιο συνδυασμό θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυττάρων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αιτία για αυτή την κατάσταση των ασθενών μας έχει τώρα βρεθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Verdens Gang ο επικεφαλής γιατρός και καθηγητής στο Rikshospitalet Νοσοκομείο, Παλ Άντρε Χολμ.

Τρεις Νορβηγοί υγειονομικοί εισήχθησαν στο νοσοκομείο Rikshospitalet μετά από σοβαρή επιπλοκή λόγω θρομβώσεων στο αίμα κατά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της AstraZeneca. Πληροφορίες θέλουν τους τρεις νοσηλευόμενους να εμφάνισαν θρόμβους σε ασυνήθιστα σημεία του σώματός τους, ενώ ο ένας από αυτούς υπέκυψε τη Δευτέρα, λίγο μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

«Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση. Είχαμε κατά νου ότι μία ισχυρή ανοσολογική αντίδραση θα μπορούσε να ήταν υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση και τώρα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πράγματι είναι έτσι», αναφέρει ο Χολμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχη εικόνα δίνει και ο εντοπισμός συγκεκριμένων αντισωμάτων τα οποία αποδείχθηκε ότι επιτίθενται στα αιμοπετάλια.

«Εμβολιαζόμαστε με σκοπό να προκαλέσουμε μία ανοσολογική αντίδραση, η οποία θα μας προστατεύσει στην πορεία από τον ιό και στη συνέχεια αναπτύσσουμε αντισώματα. Ορισμένα από αυτά ενδέχεται να αντιδράσουν με τα αιμοπετάλια του οργανισμού και να οδηγήσουν σε θρόμβωση του αίματος»
, εξήγησε ο Χολμ.

Τα ευρήματα της νορβηγικής ομάδας έρχονται να αμφισβητήσουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίοι ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και τόνισαν ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ, δύο νέοι ασθενείς εμφάνισαν έναν σπάνιο συνδυασμό θρόμβων και αιμορραγίας και εισήχθησαν στο Rikshospitalet την Πέμπτη.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας θα ξεκινήσει τώρα τη δική του έρευνα για να διαπιστώσει αν μπορεί να φτάσει πιο κοντά στην αιτία», δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK ο Στέιναρ Μάντσεν, ιατρικός διευθυντής του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Μετά τα περιστατικά θρόμβωσης, συνολικά 20 χώρες διέκοψαν την εκστρατεία εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων.

Μέχρι στιγμής, περίπου 120.000 Νορβηγοί έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός παγκοσμίως ανέρχεται σε 17.000.000 εμβολιασμούς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καραλής: Κατέκτησε το πρώτο του διαμάντι στο Diamond League μετά την απουσία του Ντουπλάντις

Χτες

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις (Armand Duplantis) αποσύρθηκε λόγω τραυματισμού στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Έλληνα πρωταθλητή.

Diamond League: Ο Τεντόγλου δεύτερος με 8.40μ. στον τελικό των Βρυξελλών

Χτες

Ο Ολυμπιονίκης του μήκους έκλεισε τη φετινή σεζόν του Diamond League στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Γκέιλ.

Μαραθώνας: «Δεν είχα δουλειά, ήθελα τα λεφτά» ‑ Τι λέει η κόρη που έθαψε τη μητέρα της για τη σύνταξη

Χτες

Ο γιος της υποστηρίζει ότι του είχε πει πως η ηλικιωμένη είχε τακτοποιηθεί σε γηροκομείο, ενώ οι γείτονες περιγράφουν «περίεργη» συμπεριφορά.

Σύγκρουση τρένου στην Πολωνία: Εμβόλισε εγκλωβισμένο φορτηγό σε διάβαση ‑ Στο νοσοκομείο ο μηχανοδηγός

Χτες

Ο οδηγός του βαρέος οχήματος πανικοβλήθηκε και έκανε όπισθεν αντί να σπάσει τις μπάρες, με αποτέλεσμα τη σφοδρή πρόσκρουση που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας.

Ελλάδα, Γερμανία και ακόμη τρεις χώρες συμφώνησαν για κέντρα επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ

Χτες

Η Ουγκάντα και η Ρουάντα εξετάζονται ως πιθανοί προορισμοί για τα κέντρα επιστροφής που σχεδιάζουν η Ελλάδα και ακόμη τέσσερις χώρες της ΕΕ

Ρομπότ βγαίνει εκτός ελέγχου και επιτίθεται με κινήσεις καράτε σε άνδρα: «Μας είχαν προειδοποιήσει»

Χτες

Μετά από ένα σπρώξιμο, η μηχανή παίρνει θέση μάχης και αρχίζει να κλωτσά και να χτυπά τον πελάτη

ΑΤ Μάνδρας: Εισέβαλε με μαχαίρι, χτύπησε αστυνομικό και δέχτηκε πυρά στην κοιλιά

Χτες

Ο δράστης, που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Θριάσιο νοσοκομείο μετά την αιματηρή συμπλοκή.

Ιός Δυτικού Νείλου: Στο επίκεντρο η Αττική ‑ Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων οι ψεκασμοί δεν έχουν αποτέλεσμα, λέει ο ΙΣΑ

Χτες

Ποια τα μέτρα ατομικής προστασίας που συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Πότε φεύγει η ζέστη ‑ Πού αναμένονται βροχές και πότε πέφτει ο υδράργυρος

Χτες

Η λεπτομερής πρόγνωση από τον Θοδωρή Κολυδά

Το Ελ Νίνιο‑«Γκοτζίλα» χτυπά τη Γη: Η Βρετανία ζητά από τους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό

Χτες

Ανησυχία για το πιο ισχυρό φαινόμενο της τελευταίας χιλιετίας

Υπόθεση 90χρονης στον Μαραθώνα ‑ Ραγδαίες οι νέες εξελίξεις ‑ Συνέλαβαν κόρη και εγγονό

Χτες

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της ηλικιωμένης στον Μαραθώνα, της οποίας η σορός βρέθηκε τελικά τυλιγμένη σε νάιλον στο υπόγειο της οικίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.