E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πελώνη: Στόχος μέχρι τέλος Μαρτίου να ανοίξουν όλα τα σχολεία

Mέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου οι άνω των 60

Πελώνη: Στόχος μέχρι τέλος Μαρτίου να ανοίξουν όλα τα σχολεία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/3/2021 | 14:18

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20-60 ετών , τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα», τόνισε η κ. Πελώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξήγησε ότι γι αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος. «Αποδεικνύεται όμως για άλλη μία φορά ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Φαίνεται μάλιστα ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που συνολικά έφθασαν το 60-70 % των νέων κρουσμάτων ενώ στην Αττική και την Κρήτη προσέγγισαν το 90%», είπε με νόημα η Αριστοτελία Πελώνη.

«Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια αναφορικά με τους εμβολιασμούς η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η στρατηγική μας παραμένει σταθερή: Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί -πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση- και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19».

Όπως είπε η κ. Πελώνη «ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι με διάταξη νόμου προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, να ζητήσει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού»

Επίσης ως «εξαιρετικά θετικό» ανέφερε τα«ο γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Η κ. Πελώνη τόνισε: «Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υιοθετηθεί στις, 17 Μαρτίου, σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει -σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας- τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό».

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για μια πορεία δυναμικής ανάπτυξης μετά το τέλος της πανδημίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην οικονομία, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για μια πορεία δυναμικής ανάπτυξης μετά το τέλος της πανδημίας. Είναι βέβαια γεγονός ότι -όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη- η ύφεση στη χώρα μας το 2020 υπήρξε βαθιά. Σύμφωνα ωστόσο με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμάται στο 8,2% του Α.Ε.Π., αντί για διψήφια ποσοστά που προβλέπονταν. Και βέβαια δεν θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση όπως ήθελαν οι Κασσάνδρες.

Με βάση νεότερα στοιχεία της Eurostat (5 Μαρτίου), η Ελλάδα σημείωσε το 2020 χαμηλότερη ύφεση από την Ισπανία (11%), την Ιταλία (8,9%), και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία (8,1%) χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης εξάρτησης από τον τουρισμό.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι -με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat- η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα στο 3ο και το 4ο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, καθώς το Α.Ε.Π. της χώρας μας ανάμεσα στα τρίμηνα αυτά αυξήθηκε κατά 2,7%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης κινήθηκε κατά το ίδιο διάστημα καθοδικά (ύφεση 0,6%)».

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε επίσης στις θέσεις εργασίας επισημαίνοντας πως: «ιδιαίτερα αποτελεσματικές αποδεικνύονται οι πολιτικές της κυβέρνησης στο μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (4 Μαρτίου) μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα κατάφεραν, όχι μόνο να μην έχουν αύξηση, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να σημειώσουν μια μικρή μείωση της ανεργίας, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, ειδικά για εργαζόμενους και ανέργους, εφάρμοσε μέτρα που έφτασαν τα 6,4 δισ. ευρώ και αναπτύχθηκαν σε τέσσερις πυλώνες.

-Ο πρώτος πυλώνας αφορά τα μέτρα στήριξης για πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενους ανάμεσα στα οποία η αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζομένους που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

- Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη στήριξη σε 755.000 ανέργους, με επιδόματα τακτικής ανεργίας, επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων.

-Ο τρίτος πυλώνας αφορά προγράμματα ΕΣΠΑ για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση, από την εφαρμογή των οποίων έχουν ωφεληθεί περίπου 47.000 συμπολίτες μας. Και

- Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη με αποφάσεις για 500.000 συμπολίτες μας όπως η διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Για το πότε θα γνωρίζουμε αν το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 22 Μαρτίου, είπε ότι «προσβλέπουμε να ανοίξει πριν το τέλος Μαρτίου, αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Σχεδιασμός να ανοίξουν και όλα τα σχολεία πριν το τέλος του μήνα».

Κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το Α.Ε.Π. και την απασχόληση δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές. Η Ελλάδα -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε σχετική ανάρτησή του- ανατρέπει με τον χειρισμό της κρίσης COVID-19 τα στερεότυπα, καθώς παρά την εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του Α.Ε.Π. δείχνουν ότι η οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε, σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών και μπορεί να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία. Θα συμβάλλουν σ' αυτό η εμπιστοσύνη που απέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, η στήριξη που παρέχεται σήμερα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα και βέβαια οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης».

Και κατέληξε: «Μπορούμε έτσι να στρέφουμε με αισιοδοξία τα βλέμματα στην επόμενη μέρα που δεν πρόκειται να αργήσει».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Χτες

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Χτες

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Χτες

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.