E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί η αρχαιότερη πόλη της Αμερικής δέχεται επιδρομή από την αρχή της πανδημίας;

Απειλές για τη ζωή τους δέχθηκαν οι αρχαιολόγοι

Γιατί η αρχαιότερη πόλη της Αμερικής δέχεται επιδρομή από την αρχή της πανδημίας;
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Έχοντας επιζήσει για 5.000 χρόνια, o παλαιότερος αρχαιολογικός χώρος της αμερικανικής ηπείρου βρίσκεται υπό απειλή. Οι καταπατητές λένε πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν τους άφησε άλλη επιλογή από το να καταλάβουν την ιερή πόλη.

Η κατάσταση έγινε τόσο σοβαρή που η αρχαιολόγος Ruth Shady, η οποία ανακάλυψε την περιοχή του Caral στο Περού, απειλήθηκε με τη ζωή της αν δεν σταματούσε αμέσως την εξερεύνησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν στο AFP, πως η εισβολή των καταπατητών ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν η πανδημία ανάγκασε την χώρα να επιβάλλει lockdown. «Υπάρχουν άνθρωποι που εισβάλλουν στο χώρο, ο οποίος ανήκει στο κράτος, και τον χρησιμοποιούν για να σπείρουν», δήλωσε ο αρχαιολόγος Daniel Mayta. «Είναι εξαιρετικά επιζήμιο γιατί καταστρέφουν 5.000 χρόνια πολιτισμικών αποδείξεων».

Η Caral βρίσκεται 182 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα και 20 χιλιόμετρα μακριά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πόλη αναπτύχθηκε μεταξύ του 3.000 π.Χ και του 1.800 π.Χ και είναι ένα λίκνο πολιτισμού στην αμερικανική ήπειρο. Ήταν ένας πολιτισμός σύγχρονος των Αιγυπτίων, ενώ προϋπήρχε εκείνου των Ίνκας για 45 αιώνες.

Όλα αυτά δεν είχαν καμία βέβαια σημασία για τους καταπατητές, που εκμεταλλεύτηκαν την μειωμένη αστυνομική παρουσία κατά την διάρκεια των 107 ημερών του lockdown και καταλαμβάνοντας μια περιοχή 100 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Εκεί φύτεψαν αβοκάντο, σπόρους και δέντρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι οικογένειες δεν θέλουν να φύγουν», είπε ο Mayta. «Τους εξηγήσαμε ότι το μέρος ανήκει στα Μνημεία παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και πως αυτό που κάνουν μπορεί να τους οδηγήσει στη φυλακή».

H Shady είναι επικεφαλής των ανασκαφών από το 1996. Υποστηρίζει ότι πίσω από την εισβολή βρίσκονται λαθρέμποροι, που καταπατούν κρατική γη για να την πουλήσουν προς όφελός τους. «Δεχόμαστε απειλές από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες της πανδημίας για να καταλάβουν αρχαιολογικούς χώρους και να οργώσουν τη γη με μηχανήματα. Καταστρέφουν ότι βρουν μπροστά τους. Μια μέρα τηλεφώνησαν στο δικηγόρο μας και απείλησαν πως θα σκοτώσουν και αυτόν και εμένα και θα μας θάψουν πέντε μέτρα κάτω από τη γη».

Οι απειλές ανάγκασαν τη Shady να φύγει για τη Λίμα και να ζει με προστασία από τις αρχές. Η Caral αποτελεί μνημείο Παγκόσμια Κληρονομιάς από το 2009. Οι αρχαίοι πολιτισμοί της πιστεύεται πως ήταν ειρηνικοί και δεν χρησιμοποιούσαν ούτε όπλα ούτε οχυρά. Ο χώρος έκλεισε λόγω της πανδημίας και άνοιξε ξανά τον Οκτώβριο. Κατά την διάρκεια του lockdown, λεηλατήθηκαν πολλοί αρχαιολογικοί θησαυροί και τον Ιούλιο η αστυνομία συνέλαβε δυο άτομα για την καταστροφή χώρου ο οποίος περιείχε σαρκοφάγους και κεραμικά.

Πληροφορίες: sciencealert.com

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 2 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 2 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 2 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.