Ακολουθήστε μας στο Instagram
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βατόπουλος: «Ανησυχούμε για τον μεταλλαγμένο ιό, μπορεί να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα»

Βατόπουλος: «Ανησυχούμε για τον μεταλλαγμένο ιό, μπορεί να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα»

Ανήσυχοι δηλώνουν οι Έλληνες επιστήμονες, για τα 60 περιστατικά του μεταλλαγμένου ιού της Μεγάλης Βρετανίας που εντοπίστηκαν στη χώρα μας

Δημοσίευση 25/1/2021 | 09:36

Η παρουσία “διάσπαρτων” κρουσμάτων του μεταλλαγμένου, πιο μεταδοτικού και ενδεχομένως και πιο θανατηφόρου κορονοϊού στην Ελλάδα, προκαλεί την εύλογη ανησυχία των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι δηλώνουν ότι αυτή είναι μια νέα εξέλιξη που ενδεχομένως να αλλάζει τα δεδομένα.

“Ανησυχητικό είναι, αν εξαπλωθεί αυτή η μετάλλαξη που είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι μπορεί να είναι και λίγο πιο σοβαρό το νόσημα. Πρέπει να δούμε ακριβώς τι γίνεται”, τονίζουν.

Όσο αυξάνεται η εργαστηριακή επιτήρηση της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού από το ‘Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ), τόσο σιγά – σιγά ξεδιπλώνεται και η εικόνα της μετάδοσης του ιού της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα μας.

Το τέλος της εβδομάδας θα καταδείξει το πραγματικό μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα και κυρίως στην Αθήνα, δηλώνει στο iatropedia.gr o Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ:

“Ακόμη δεν νομίζω ότι έχουμε στατιστικά στοιχεία ικανά για να κάνουμε κάποια ασφαλή πρόβλεψη, αλλά νομίζω ότι αν μαζέψουμε και άλλα στατιστικά δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας που μας έρχεται θα μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστες προβλέψεις”, σημειώνει.

Βατόπουλος: “Ο μεταλλαγμένος ιός της Μεγάλης Βρετανίας θα κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη”

Την εκτίμησή του ότι ο εξελιγμένος ιός που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο κι έχει ήδη εξαπλωθεί σε πάνω από 60 χώρες, θα κυριαρχήσει σταδιακά στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, εξέφρασε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος:

“Μοιραία το στέλεχος αυτό που δυστυχώς μεταδίδεται ευκολότερα, θα αντικαταστήσει πολύ γρήγορα αυτό που μεταδίδεται δυσκολότερα. Αυτό είναι λίγο μοιραίο. Πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Ένα στέλεχος που μεταδίδεται ευκολότερα και δεν μπορούμε να το ξεχωρίσουμε -δηλαδή δεν μπορούμε να βρούμε αυτούς που φέρουν αυτό το στέλεχος σε σχέση με αυτούς που δεν το έχουν και δεν έχει και νόημα να το κάνουμε- θα κυριαρχήσει. Είναι σαφές αυτό”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Βατόπουλος: “Οι εταιρείες να φτιάξουν γρήγορα πολλά εμβόλια”

Στη Μεγάλη Βρετανία, σε μια πρώτη ανάλυση στοιχείων ανάμεσα σε πολίτες άνω των 60 ετών που διαγνώστηκαν θετικοί με το νέο στέλεχος, φάνηκε ότι οι 13 με 14 από τους 1.000 έχασαν τη ζωή τους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στο παλιότερο στέλεχος είναι 10 θάνατοι ανά 1.000 φορείς του ιού.

“Στην Βρετανία ο νέος ιός αμέσως αντικατέστησε τον παλιότερο ιό. Άρα έχουμε ένα νόσημα που είναι πιο μεταδοτικό και υπάρχουν επιστήμονες στην Αγγλία που λένε ότι ίσως να είναι και πιο παθογόνο, αυξάνει λίγο τη θνητότητα”, σχολιάζει ο κ. Βατόπουλος και συμπληρώνει:

“Η δική μου γνώμη είναι ότι πρέπει άμεσα να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων. Να αφήσουν οι εταιρείες τα θέματά τους στην άκρη και να συνεργαστούν και να παράξουν εμβόλια. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν είχαμε πιο πολλά εμβόλια θα κάναμε πιο γρήγορα τους εμβολιασμούς”, λέει.

Το ενδεχόμενο τρίτου κύματος είναι υπαρκτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Είναι νωρίς ωστόσο, όπως λέει ο ειδικός για να ληφθούν αποφάσεις για μέτρα, αν δεν έχουμε την πλήρη εικόνα:

“Είναι πολύ καινούργια αυτά τα δεδομένα και δεν ξέρω τι θα γίνει. Φυσικά μας ανησυχεί το τρίτο κύμα. Αλλά σας λέω ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επικεντρωθούμε πολιτικά πλέον στο να πιεστούν οι εταιρείες να συνεργαστούν να φτιάξουν γρήγορα τα εμβόλια. Και η Ευρώπη να συνεργαστεί καλύτερα μαζί τους κι όλα αυτά να προχωρήσουν ταχύτατα. Γιατί μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, που μπορεί να βγαίνουν μεταλλαγές που είναι πιο μεταδοτικές, άρα θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν για να έχουμε συλλογική ανοσία”, σημειώνει.

Το ίδιο επισήμανε μιλώντας πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο για τις μεταλλάξεις του κορονοϊόύ, και ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας:

“Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών”, ανέφερε:

Αναλυτικά τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που εντόπισαν τα εργαστήρια

Διακόσια τριάντα πέντε (235) δείγματα συνολικά ελέγχθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας του νεοσυσταθέντος από το Υπουργείο Υγείας, Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, μέσα σε μία εβδομάδα (17-23 Ιανουαρίου 2021).

Από τα 235 δείγματα που εξετάστηκαν, τα 63 αφορούν την περίοδο από 11 – 18 Ιανουαρίου, ενώ τα 172 την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, δηλαδή από 11 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σε 59 από τα πρόσφατα δείγματα του Ιανουαρίου, ταυτοποιήθηκε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας (Β.1.1.7).

Αναλυτικά τα θετικά δείγματα προέρχονται:

  • 28 από τις πύλες εισόδου της χώρας, που εντοπίστηκαν με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
  • 4 που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με τον μεταλλαγμένο ιό
  • 9 στην Κρήτη
  • 18 στην Αθήνα

Οι 18 φορείς του μεταλλαγμένου ιού στην Αθήνα και οι 9 στην Κρήτη, δεν είχαν ταξιδέψει σε χώρα του εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα άτομα αυτά μολύνθηκαν μετά από επαφή με φορέα που είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και είναι δευτερογενείς λοιμώξεις.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος υπήρχε στη χώρα από τον Δεκέμβριο

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι ο μεταλλαγμένο ιός της Μεγάλης Βρετανίας είχε έρθει στη χώρα μας από τον Δεκέμβριο αποκαλύφθηκε από την εξέταση των 172 δειγμάτων και αφορούσε τον αναδρομικό έλεγχο από 11/11/20 έως και 31/12/20. Στα δείγματα αυτά βρέθηκε ένα θετικό με τον νέο ιό δείγμα, το οποίο είχε εντοπιστεί θετικό με μοριακό έλεγχο PCR, στις 23/12/20.

Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι να εξακριβώσουμε την πραγματική εικόνα καλό είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα με μεγαλύτερη ευλάβεια, λέει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος:

“Θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως, να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα και ο,τι οδηγίες έχει ανακοινώσει το Υπουργείο και να προσέχουμε! Να προσέχουμε, γιατί ο ιός αυτός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός”, τονίζει.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καμπανάκι Σφακιανάκη: Ατομο ντυμένο ως Γκούφι οδηγεί τα παιδιά σε αυτοκτονία

Σήμερα

Η αυτοκτονία 15χρονου στο Κερατσίνι να οφείλεται σε κάποιου τέτοιου είδους συνομιλία.

Έλλη Διβάνη: Πού φαίνεται να οφείλεται ο θάνατός της

Σήμερα

Η 33χρονη εντοπίστηκε νεκρή στο κρεβάτι της από τη μητέρα της

Πρώην ιερέας αποκαλύπτει: «Κληρικοί κάνουν σeξ για προαγωγή»

Σήμερα

Ένας ρώσος πρώην ιερέας, που διέφυγε στην Ολλανδία αποκαλύπτει

Πέθανε το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παίδων

Σήμερα

Πρόκειται για το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας

Που εντοπίζονται τα σημερινά κρούσματα

Σήμερα

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας

Κορωνοϊός: Κοντά στα 1.150 τα κρούσματα σήμερα

Σήμερα

Τετραψήφιος και σήμερα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη χώρα

Πελώνη: Στόχος μέχρι τέλος Μαρτίου να ανοίξουν όλα τα σχολεία

Σήμερα

Mέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου οι άνω των 60

Bίντεο: Η κινηματογραφική καταδίωξη ληστών στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης

Σήμερα

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τέσσερις δράστες

Θρίλερ στα Πατήσια: Ξύπνησε και βρήκε τη μητέρα του νεκρή μπροστά στην πόρτα

Σήμερα

Η πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή είναι πως ο θάνατός της ήταν ασφυκτικός

Πέθανε στα 33 της η Έλλη Διβάνη

Σήμερα

Η γυναίκα πίσω από την αυτοκρατορία του ομίλου «Divani»

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.