E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Το (φιλελληνικό) «Δόγμα Μονρόε» και η αμερικανική εξωτερική πολιτική

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1823

Σαν σήμερα: Το (φιλελληνικό) «Δόγμα Μονρόε» και η αμερικανική εξωτερική πολιτική
@biography.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 1823, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε, απευθύνθηκε στο Κογκρέσο λέγοντας πως Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται από εκεί και πέρα να επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναμειχθούν στο δυτικό ημισφαίριο, δηλαδή στην βόρεια και νότια αμερικανική ήπειρο.

Μάλιστα, απηύθυνε προειδοποίηση σε όλους τους Ευρωπαίους να μην προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν μοναρχικά καθεστώτα στα κράτη της αμερικανικής ηπείρου τα οποία είχαν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους, κυρίως από τους Ισπανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η διακήρυξη έμεινε στην ιστορία ως «Δόγμα Μονρόε» και εδώ και περίπου 200 χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ήταν η στιγμή που οι ΗΠΑ όρθωσαν το ανάστημα τους για πρώτη φορά, προειδοποιώντας πως δεν θα γίνουν «γαϊτανάκι» καμιάς ευρωπαϊκής δύναμης και θα ασκήσουν την δική τους εξωτερική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του νεοσύστατου κράτους τους.

Στην ομιλία του Μονροέ υπήρχε και αναφορά στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας πως δυο χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης είχε ήδη δημιουργηθεί κυρίαρχη ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Επί πολύ χρόνο, υφίσταται μια έντονη ελπίδα, βασισμένη στον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων, ότι θα επιτύχουν στον αγώνα τους και θα αναλάβουν την ισότιμη θέση τους μεταξύ των εθνών τής γης. Πιστεύουμε ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος επιδεικνύει βαθύ ενδιαφέρον για την ευημερία τους. Παρότι καμία δύναμη δεν έχει προβεί σε δήλωση υπέρ τους, εν τούτοις, σύμφωνα με τίς πληροφορίες μας, ουδεμία έχει λάβει μέτρα εναντίον τους. Το πρόταγμα και το όνομα των Ελλήνων, τούς έχουν προστατεύσει από κινδύνους που θα μπορούσαν να είχαν καταβάλει σύντομα κάθε άλλο λαό. Οι συνήθεις υπολογισμοί συμφερόντων και προσκτήσεων με σκοπό την μεγαλοσύνη (των Μεγάλων Δυνάμεων), οι οποίοι τόσο πολύ αναμιγνύονται στις συναλλαγές των εθνών, φαίνεται ότι δεν είχαν καμία επίδραση επί εκείνων (των Ελλήνων). Από τα γεγονότα που έχουν περιέλθει εις γνώση μας, πιστεύουμε ευλόγως ότι ο εχθρός τους έχει απωλέσει, για πάντα, κάθε επ’ αυτών κυριαρχία, ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά ένα ανεξάρτητο έθνος. Η δε ενδεχομένη αναβάθμισή της σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, αποτελεί αντικείμενο των πλέον ενθέρμων ευχών μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγνώρισε έτσι και τον αγώνα και τη θέληση των Ελλήνων να αποκτήσουν δικό τους κράτος. Πρότεινε μάλιστα να σταλεί Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα. Το «Δόγμα Μονρόε» από τη στιγμή που διατυπώθηκε έως και σήμερα, προσαρμόστηκε ανάλογα με την εποχή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το 1840, χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την επέκτασή τους προς την Δύση και τον Νότο.

Στον Ψυχρό Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε ως διπλωματικό εργαλείο προς την αποτροπή της επέκτασης της Σοβιετικής Ένωσης στην αμερικανική ήπειρο, κυρίως μετά την κουβανική επανάσταση το 1959. Το αποτέλεσμα της ήταν η άνοδος στην εξουσία του Φιντέλ Κάστρο και η εγκαθίδρυση ενός κομμουνιστικού καθεστώτος που υποστηριζόταν από τη Μόσχα, στο κέντρο της ηπείρου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο: Το μοναδικό γιγάντιο πάντα αλμπίνος στον πλανήτη εντοπίστηκε σε καταφύγιο στην Κίνα

Σήμερα

Το εντυπωσιακό ζώο, το οποίο ξεχωρίζει για το εντελώς λευκό τρίχωμά του, εντοπίστηκε να κινείται στην προστατευόμενη περιοχή, προσφέροντας στους επιστήμονες νέα στοιχεία για τη ζωή του στην άγρια φύση

Τουρκία: Παιδιά πηγαίνουν σχολείο πεινασμένα και δουλεύουν 9ωρα – Σοκαριστική έκθεση για τα Αδανα

Σήμερα

Έκθεση του συνδικάτου Eğitim Sen αποκαλύπτει εκτεταμένη παιδική φτώχεια στα Αδανα της Τουρκίας

Ένας άνδρας βγήκε ζωντανός από το σπήλαιο στο Λάος, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τους υπόλοιπους

Σήμερα

Οι επτά άνδρες μπήκαν στο σπήλαιο στην επαρχία Σαϊσομπούν την περασμένη εβδομάδα για να ψάξουν για χρυσό, αλλά κατολίσθηση που προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές απέκλεισε το σημείο εξόδου

Ηράκλειο: 20 χρόνια κάθειρξη στον Γάλλο που σκότωσε με το αμάξι γυναίκα που παρακολουθούσε

Σήμερα

Κατά την απολογία του, ανέφερε ότι φοβάται την φυλακή

Φωτιστικό έπεσε πάνω σε δικηγόρο κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νάουσα

Σήμερα

«Ήμουν τόσο τυχερή, που κι εγώ δεν μπορώ να πιστέψω. Έπεσε ακριβώς από πάνω μου, διαλύθηκε το φωτιστικό και δεν έπαθα τίποτα» λέει η δικηγόρος

Μπορεί ο Αρειος Πάγος να μην εγκρίνει το όνομα ΕΛΑΣ για το νέο κόμμα Τσίπρα;

Σήμερα

Τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία και τί δηλώνει η εκπρόσωπος του νέου φορέα Θεώνη Κουφονικολάκου

Βρετανία: Ελληνας συνελήφθη για υπόθεση κατασκοπείας υπέρ του Ιράν

Σήμερα

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση από τη σύλληψή του στις 16 Μαΐου

Μήνυμα Μεντβέντεφ προς Ευρωπαίους: «Βρίσκεστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο γαλήνιος ύπνος τελείωσε»

Σήμερα

Ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας

Εξελίξεις μετά τη συντριβή ρωσικού drone στη Ρουμανία

Σήμερα

Persona non grata για τη Ρουμανία ο Ρώσος πρόξενος στην Κωνστάντζα, κλείνει το προξενείο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.