E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Το (φιλελληνικό) «Δόγμα Μονρόε» και η αμερικανική εξωτερική πολιτική

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1823

Σαν σήμερα: Το (φιλελληνικό) «Δόγμα Μονρόε» και η αμερικανική εξωτερική πολιτική
@biography.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 1823, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε, απευθύνθηκε στο Κογκρέσο λέγοντας πως Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται από εκεί και πέρα να επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναμειχθούν στο δυτικό ημισφαίριο, δηλαδή στην βόρεια και νότια αμερικανική ήπειρο.

Μάλιστα, απηύθυνε προειδοποίηση σε όλους τους Ευρωπαίους να μην προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν μοναρχικά καθεστώτα στα κράτη της αμερικανικής ηπείρου τα οποία είχαν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους, κυρίως από τους Ισπανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η διακήρυξη έμεινε στην ιστορία ως «Δόγμα Μονρόε» και εδώ και περίπου 200 χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ήταν η στιγμή που οι ΗΠΑ όρθωσαν το ανάστημα τους για πρώτη φορά, προειδοποιώντας πως δεν θα γίνουν «γαϊτανάκι» καμιάς ευρωπαϊκής δύναμης και θα ασκήσουν την δική τους εξωτερική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του νεοσύστατου κράτους τους.

Στην ομιλία του Μονροέ υπήρχε και αναφορά στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας πως δυο χρόνια μετά την έναρξη της επανάστασης είχε ήδη δημιουργηθεί κυρίαρχη ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Επί πολύ χρόνο, υφίσταται μια έντονη ελπίδα, βασισμένη στον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων, ότι θα επιτύχουν στον αγώνα τους και θα αναλάβουν την ισότιμη θέση τους μεταξύ των εθνών τής γης. Πιστεύουμε ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος επιδεικνύει βαθύ ενδιαφέρον για την ευημερία τους. Παρότι καμία δύναμη δεν έχει προβεί σε δήλωση υπέρ τους, εν τούτοις, σύμφωνα με τίς πληροφορίες μας, ουδεμία έχει λάβει μέτρα εναντίον τους. Το πρόταγμα και το όνομα των Ελλήνων, τούς έχουν προστατεύσει από κινδύνους που θα μπορούσαν να είχαν καταβάλει σύντομα κάθε άλλο λαό. Οι συνήθεις υπολογισμοί συμφερόντων και προσκτήσεων με σκοπό την μεγαλοσύνη (των Μεγάλων Δυνάμεων), οι οποίοι τόσο πολύ αναμιγνύονται στις συναλλαγές των εθνών, φαίνεται ότι δεν είχαν καμία επίδραση επί εκείνων (των Ελλήνων). Από τα γεγονότα που έχουν περιέλθει εις γνώση μας, πιστεύουμε ευλόγως ότι ο εχθρός τους έχει απωλέσει, για πάντα, κάθε επ’ αυτών κυριαρχία, ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά ένα ανεξάρτητο έθνος. Η δε ενδεχομένη αναβάθμισή της σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, αποτελεί αντικείμενο των πλέον ενθέρμων ευχών μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγνώρισε έτσι και τον αγώνα και τη θέληση των Ελλήνων να αποκτήσουν δικό τους κράτος. Πρότεινε μάλιστα να σταλεί Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα. Το «Δόγμα Μονρόε» από τη στιγμή που διατυπώθηκε έως και σήμερα, προσαρμόστηκε ανάλογα με την εποχή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το 1840, χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την επέκτασή τους προς την Δύση και τον Νότο.

Στον Ψυχρό Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε ως διπλωματικό εργαλείο προς την αποτροπή της επέκτασης της Σοβιετικής Ένωσης στην αμερικανική ήπειρο, κυρίως μετά την κουβανική επανάσταση το 1959. Το αποτέλεσμα της ήταν η άνοδος στην εξουσία του Φιντέλ Κάστρο και η εγκαθίδρυση ενός κομμουνιστικού καθεστώτος που υποστηριζόταν από τη Μόσχα, στο κέντρο της ηπείρου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ με δωμάτιο βασανιστηρίων στην Ισπανία: Αιμόφυρτοι δύο άνδρες ‑ «Θέλουν να μας σκοτώσουν»

Σήμερα

Οι ισπανικές αρχές προχώρησαν σε επτά συλλήψεις, έπειτα από την απόδραση ενός θύματος που οδήγησε την αστυνομία στο κρησφύγετο της συμμορίας.

Κακοκαιρία: Πορτοκαλί προειδοποίηση της ΕΜΥ για 4 περιοχές έως την Τετάρτη

Σήμερα

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για δεύτερο κύμα κακοκαιρίας από την Παρασκευή, με πτώση θερμοκρασίας και ενισχυμένους βοριάδες.

Γιώργος Μαζωνάκης: Η μητέρα του μιλά για πρώτη φορά ‑ «Ζητώ δικαιοσύνη για τον γιο μου»

Σήμερα

Δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του τραγουδιστή, η Κλειώ Μαζωνάκη μίλησε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» ζητώντας πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών.

Καισαριανή: 48χρονος χτύπησε δύο γυναίκες αστυνομικούς που τον σταμάτησαν σε μονόδρομο

Σήμερα

Ο 48χρονος τραυμάτισε τις αστυνομικούς της ΟΕΠΤΑ με αγκωνιά και κουτουλιά και προσπάθησε να αρπάξει το μπλοκάκι παραβάσεων.

Κωνσταντία Δημογλίδου για Γιώργο Μαζωνάκη: Δεν αποκλείεται να εμπλέκεται ακόμα ένα άτομο στον θάνατό του

Σήμερα

«Καμία καταγγελία δεν είχε γίνει στην Αστυνομία επισήμως για αυτό το ιατρείο. Ούτε πριν το περιστατικό, ούτε μετά το περιστατικό. Δεν έχει έρθει τουλάχιστον στην αστυνομία»

Ντόρα Μπαγκογιάννη: Υπάρχουν υπουργοί που έχουν κουράσει και πρέπει να ξεκαβαλικέψουν

Σήμερα

Αυτή τη στιγμή με την τρομερή ανασφάλεια και αυτό το γεωπολτικό περιβάλλον, το να έχεις σταθερή κυβέρνηση είναι το παν, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη

Τουρκία: Ένοπλη επίθεση έξω από λύκειο στη Μανίσα, τραυματίες μαθητές

Σήμερα

Οι έρευνες των αρχών στο σημείο της επίθεσης συνεχίζονται, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του δράστη

Ηράκλειο: Αφαιρέθηκε κάλτσα από το στομάχι 14χρονου

Σήμερα

Ο 14χρονος μπήκε στο χειρουργείο στις 9 το βράδυ και η επέμβαση διήρκεσε περίπου μία ώρα, όπως ανακοίνωσε η μητέρα του στα social media.

Trump TV: Ο Τραμπ ανοίγει το δικό του κανάλι

Σήμερα

Τα CNN, NBC, ABC, CBS και Fox News ανέστειλαν την κοινή τηλεοπτική κάλυψη του Λευκού Οίκου, ενώ τα αποκλεισμένα μέσα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Βροχή τα πρόστιμα για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας – Ποιοι κινδυνεύουν με διπλή χρέωση

Σήμερα

Όσοι δεν δικαιολογήσουν τη μη πληρωμή κινδυνεύουν να τους βεβαιωθούν τα τέλη μαζί με πρόστιμο έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Κρίσιμες οι τοξικολογικές στην υπόθεση του Γ. Μαζωνάκη: «Υπάρχουν ισχυρισμοί για αναισθησία»

Σήμερα

Οι εξηγήσεις του υπνοθεραπευτή και τα επόμενα βήματα στην υπόθεση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.