E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η CIA πίσω από δυο ελβετικές εταιρείες για κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων

Τι αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση

Η CIA πίσω από δυο ελβετικές εταιρείες για κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/11/2020 | 12:55

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και η γερμανική ομόλογή της δεν έλεγχαν μόνο μια ελβετική εταιρεία ειδικευμένη στην κρυπτογραφία, αλλά δύο, για να κατασκοπεύουν ευκολότερα ξένες κυβερνήσεις, αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση, εξωθώντας Ελβετούς κοινοβουλευτικούς να ζητήσουν να διενεργηθεί νέα έρευνα.

Τον Φεβρουάριο, ήρθαν στο φως στοιχεία που συγκέντρωσαν από κοινού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post και η ελβετική γερμανόφωνη δημόσια τηλεόραση SRF. Τα δύο ΜΜΕ αποκάλυψαν τότε ότι η CIA, σε συνεργασία με την BND, είχαν στα χέρια τους από το 1970 τον έλεγχο της εταιρείας Crypto AG, μέσω της οποίας εξασφάλιζαν πρόσβαση σε απόρρητες επικοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως και μια δεύτερη ελβετική εταιρεία, η Omnisec, μικρότερου μεγέθους, χρησιμοποιείτο με τον ίδιο τρόπο, αποκάλυψε το SRF αυτή την εβδομάδα.

Ως πριν από δύο χρόνια, όταν ανέστειλε τη δραστηριότητά της λόγω οικονομικών προβλημάτων, η Omnisec πούλαγε συσκευές κρυπτογράφησης φωνής, φαξ και δεδομένων σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Όπως και αυτά της Crypto AG, τα προϊόντα της επέτρεπαν στους αμερικανούς και στους γερμανούς κατασκόπους να αποκτούν πρόσβαση σε ανταλλαγές που οι πελάτες της νόμιζαν πως ήταν ασφαλείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Omnisec όμως είχε επίσης προμηθεύσει συσκευές της σειράς OC-500 σε ελβετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως και στην UBS — τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα — και άλλες μεγάλες ελβετικές ιδιωτικές εταιρείες, σημείωσε το SRF.

Αποκάλυψη που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, καθώς το σκάνδαλο της Crypto είναι ακόμα νωπό στη μνήμη πολλών.

«Αυτό εγείρει ζήτημα κατασκοπείας ακόμη και σε βάρος της χώρας», τόνισε ο Χανς-Πίτερ Πόρτμαν, βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Σέντρικ Βέρμουτ, ζήτησε να διενεργηθεί νέα έρευνα από το κοινοβούλιο.

«Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε μια χώρα που δηλώνει ουδέτερη, όπως η Ελβετία;», διερωτήθηκε.

Κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση της Crypto AG κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επωφεληθεί από τις πληροφορίες που τους έδιναν χάρη στις συσκευές της εταιρείας η CIA και η BND, παρέλειψαν όμως να ενημερώσουν την συνομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Υπηρεσία Στρατηγικών Πληροφοριών (SRS), η οποία αποτελούσε προκάτοχο της Συνομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SRC), γνώριζε από το 1993 ότι πίσω από την Crypto AG κρύβονταν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών», κατά το δίκτυο, το οποίο σημείωσε πως η συνεργασία αυτή δεν ήταν παράνομη, ωστόσο υπογράμμισε ταυτόχρονα πως οι ελβετοί κατάσκοποι την απέκρυψαν εσκεμμένα από τους θεσμούς στους οποίους αναφέρονται.

Στους πελάτες της Crypto συγκαταλέγονταν μεταξύ διαφόρων αλλων το Ιράν, στρατιωτικές χούντες της Λατινικής Αμερικής, η Ινδία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, αλλά και το Βατικανό, σύμφωνα με την Post.

Τα μηχανήματα που πωλούνταν σε συμμάχους των ΗΠΑ ήταν ασφαλή, ενώ στα άλλα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση κατά βούληση οι αμερικανοί κατάσκοποι, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο και μαρτυρίες από την επίθεση με 10 νεκρούς σε σχολείο στον Καναδά ‑ Mαθητές τρέχουν έξω

Σήμερα

Αστυνομικοί πλησιάζουν στις εισόδους, ελικόπτερο εποπτεύει τον χώρο μετά το μακελειό στο γυμνάσιο στο Τάμπλερ Ριτζ

Οικογενειακή τραγωδία: 35χρονη δηλητηρίασε τον σύζυγό της για την αποζημίωση 3,6 εκατ. ευρώ και μετά έγραψε παιδικό βιβλίο πένθους

Σήμερα

Το βιβλίο έγραφε την αφιέρωση: «Στον καταπληκτικό σύζυγό μου και υπέροχο πατέρα»

«Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια για εμάς και τους γείτονες μας», δηλώνει ο Ερντογάν λίγη ώρα πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Σήμερα

Η «έκπληξη» Ερντογάν πριν το Ανώτατο Συμβούλιο και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν στο Λευκό Παλάτι

Σε σοκ ο Καναδάς για το αιματοκύλισμα σε σχολείο: Φορούσε φόρεμα ο δράστης, λένε οι αναφορές

Σήμερα

Οι Αρχές επισημαίνουν πως γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη, αλλά δεν την έχουν δώσει ακόμα

Διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς

Σήμερα

Ήταν μια τυπική διαδικασία, η οποία επικυρώθηκε χθες από την Επιτροπή του κόμματος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.