E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η CIA πίσω από δυο ελβετικές εταιρείες για κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων

Τι αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση

Η CIA πίσω από δυο ελβετικές εταιρείες για κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/11/2020 | 12:55

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και η γερμανική ομόλογή της δεν έλεγχαν μόνο μια ελβετική εταιρεία ειδικευμένη στην κρυπτογραφία, αλλά δύο, για να κατασκοπεύουν ευκολότερα ξένες κυβερνήσεις, αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση, εξωθώντας Ελβετούς κοινοβουλευτικούς να ζητήσουν να διενεργηθεί νέα έρευνα.

Τον Φεβρουάριο, ήρθαν στο φως στοιχεία που συγκέντρωσαν από κοινού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post και η ελβετική γερμανόφωνη δημόσια τηλεόραση SRF. Τα δύο ΜΜΕ αποκάλυψαν τότε ότι η CIA, σε συνεργασία με την BND, είχαν στα χέρια τους από το 1970 τον έλεγχο της εταιρείας Crypto AG, μέσω της οποίας εξασφάλιζαν πρόσβαση σε απόρρητες επικοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως και μια δεύτερη ελβετική εταιρεία, η Omnisec, μικρότερου μεγέθους, χρησιμοποιείτο με τον ίδιο τρόπο, αποκάλυψε το SRF αυτή την εβδομάδα.

Ως πριν από δύο χρόνια, όταν ανέστειλε τη δραστηριότητά της λόγω οικονομικών προβλημάτων, η Omnisec πούλαγε συσκευές κρυπτογράφησης φωνής, φαξ και δεδομένων σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Όπως και αυτά της Crypto AG, τα προϊόντα της επέτρεπαν στους αμερικανούς και στους γερμανούς κατασκόπους να αποκτούν πρόσβαση σε ανταλλαγές που οι πελάτες της νόμιζαν πως ήταν ασφαλείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Omnisec όμως είχε επίσης προμηθεύσει συσκευές της σειράς OC-500 σε ελβετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως και στην UBS — τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα — και άλλες μεγάλες ελβετικές ιδιωτικές εταιρείες, σημείωσε το SRF.

Αποκάλυψη που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, καθώς το σκάνδαλο της Crypto είναι ακόμα νωπό στη μνήμη πολλών.

«Αυτό εγείρει ζήτημα κατασκοπείας ακόμη και σε βάρος της χώρας», τόνισε ο Χανς-Πίτερ Πόρτμαν, βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Σέντρικ Βέρμουτ, ζήτησε να διενεργηθεί νέα έρευνα από το κοινοβούλιο.

«Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε μια χώρα που δηλώνει ουδέτερη, όπως η Ελβετία;», διερωτήθηκε.

Κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση της Crypto AG κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επωφεληθεί από τις πληροφορίες που τους έδιναν χάρη στις συσκευές της εταιρείας η CIA και η BND, παρέλειψαν όμως να ενημερώσουν την συνομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Υπηρεσία Στρατηγικών Πληροφοριών (SRS), η οποία αποτελούσε προκάτοχο της Συνομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SRC), γνώριζε από το 1993 ότι πίσω από την Crypto AG κρύβονταν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών», κατά το δίκτυο, το οποίο σημείωσε πως η συνεργασία αυτή δεν ήταν παράνομη, ωστόσο υπογράμμισε ταυτόχρονα πως οι ελβετοί κατάσκοποι την απέκρυψαν εσκεμμένα από τους θεσμούς στους οποίους αναφέρονται.

Στους πελάτες της Crypto συγκαταλέγονταν μεταξύ διαφόρων αλλων το Ιράν, στρατιωτικές χούντες της Λατινικής Αμερικής, η Ινδία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, αλλά και το Βατικανό, σύμφωνα με την Post.

Τα μηχανήματα που πωλούνταν σε συμμάχους των ΗΠΑ ήταν ασφαλή, ενώ στα άλλα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση κατά βούληση οι αμερικανοί κατάσκοποι, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μήλος: Ο χειριστής του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στο Σαρακήνικο εμφανίστηκε στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας

Σήμερα

Η έρευνα για την προσγείωση ελικοπτέρου με τουρίστες στο Σαρακήνικο της Μήλου βρίσκεται σε εξέλιξη

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ συγκλόνισε την Κολομβία – Τραυματίες και υλικές ζημιές

Σήμερα

Η δόνηση έγινε αισθητή ως τα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Πανελλαδική προκαταρκτική εξέταση από τη ΔΑΕΕ για τα αιολικά πάρκα, μετά την μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία

Σήμερα

Προκαταρκτική εξέταση σε πανελλαδικό επίπεδο, με αντικείμενο τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων που σχετίζονται με εγκαταστάσεις αιολικών σταθμών

Φωτιά Κουβαράς: Αστυνομικοί απεγκλωβίζουν ηλικιωμένη με τις φλόγες στην αυλή της

Σήμερα

Δραματικές στιγμές στον οικισμό Αγίου Σπυρίδωνα, όπου η πυρκαγιά έφτασε επικίνδυνα κοντά σε κατοικίες - η φωτιά έχει πλέον οριοθετηθεί.

Σπύρος Δαρσινός: Ο ρεπόρτερ της ERTnews έσωσε χελώνα εν ώρα ρεπορτάζ για τη φωτιά στον Κουβαρά

Σήμερα

Ο δημοσιογράφος βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς και χωρίς δεύτερη σκέψη μάζεψε το ζώο με εγκαύματα, συνεχίζοντας να μεταδίδει τα νεότερα.

Ριπές έως 115 km/h και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη: Ποιες περιοχές παραμένουν σε πορτοκαλί επίπεδο

Σήμερα

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για ισχυρές ριπές στο Στενό του Καφηρέα, την Αττική, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου

Χανιά: Ναυαγοσώστης έδωσε μάχη με τα κύματα για να σώσει γυναίκα

Σήμερα

Συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει την επιχείρηση διάσωσης στον Καβρό Αποκορώνου, όπου τρεις ναυαγοσώστες έδωσαν μάχη με τον έντονο κυματισμό.

Τεντόγλου στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου με 8,26μ. ‑ Κυνηγά το 4ο χρυσό

Σήμερα

Ο Μίλτος Τεντόγλου προκρίθηκε άνετα στον μεγάλο τελικό του μήκους στο Μπέρμιγχαμ και διεκδικεί το τέταρτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Σαρακήνικο: Δεν εμφανίστηκαν στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ο πιλότος και ο ιδιοκτήτης του ελικοπτέρου

Σήμερα

Μέσω δικηγόρου τους ζήτησαν ολιγοήμερη παράταση, ενώ ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου έχει ήδη διατάξει τη σύσταση κατεπείγουσας δικογραφίας για την προσγείωση στη Μήλο.

Τρομακτικές στιγμές στη Ρωσία ‑ Aσανσέρ με 9 επιβάτες «έπεσε» ορόφους και 4 βγήκαν με σπασμένα πόδια!

Σήμερα

Εννέα άνδρες επέβαιναν στον θάλαμο – Τέσσερις υπέστησαν κατάγματα στα κάτω άκρα

Βραζιλία: Ποδοσφαιριστής πανηγύρισε γκολ πέφτοντας στο κενό και τελικά ... ακυρώθηκε

Σήμερα

Ο 29χρονος αμυντικός Τζέισι Μαρανάο αναγκάστηκε να αποχωρήσει λίγο αργότερα λόγω τραυματισμού στον αστράγαλο από την πτώση

Πόρτο Χέλι: Νεκρή βρέθηκε 64χρονη ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου

Σήμερα

Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για αυτοχειρία, αν και δεν έχει εντοπιστεί κανένα σημείωμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.