E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η CIA πίσω από δυο ελβετικές εταιρείες για κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων

Τι αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση

Η CIA πίσω από δυο ελβετικές εταιρείες για κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/11/2020 | 12:55

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και η γερμανική ομόλογή της δεν έλεγχαν μόνο μια ελβετική εταιρεία ειδικευμένη στην κρυπτογραφία, αλλά δύο, για να κατασκοπεύουν ευκολότερα ξένες κυβερνήσεις, αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση, εξωθώντας Ελβετούς κοινοβουλευτικούς να ζητήσουν να διενεργηθεί νέα έρευνα.

Τον Φεβρουάριο, ήρθαν στο φως στοιχεία που συγκέντρωσαν από κοινού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post και η ελβετική γερμανόφωνη δημόσια τηλεόραση SRF. Τα δύο ΜΜΕ αποκάλυψαν τότε ότι η CIA, σε συνεργασία με την BND, είχαν στα χέρια τους από το 1970 τον έλεγχο της εταιρείας Crypto AG, μέσω της οποίας εξασφάλιζαν πρόσβαση σε απόρρητες επικοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως και μια δεύτερη ελβετική εταιρεία, η Omnisec, μικρότερου μεγέθους, χρησιμοποιείτο με τον ίδιο τρόπο, αποκάλυψε το SRF αυτή την εβδομάδα.

Ως πριν από δύο χρόνια, όταν ανέστειλε τη δραστηριότητά της λόγω οικονομικών προβλημάτων, η Omnisec πούλαγε συσκευές κρυπτογράφησης φωνής, φαξ και δεδομένων σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Όπως και αυτά της Crypto AG, τα προϊόντα της επέτρεπαν στους αμερικανούς και στους γερμανούς κατασκόπους να αποκτούν πρόσβαση σε ανταλλαγές που οι πελάτες της νόμιζαν πως ήταν ασφαλείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Omnisec όμως είχε επίσης προμηθεύσει συσκευές της σειράς OC-500 σε ελβετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως και στην UBS — τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα — και άλλες μεγάλες ελβετικές ιδιωτικές εταιρείες, σημείωσε το SRF.

Αποκάλυψη που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, καθώς το σκάνδαλο της Crypto είναι ακόμα νωπό στη μνήμη πολλών.

«Αυτό εγείρει ζήτημα κατασκοπείας ακόμη και σε βάρος της χώρας», τόνισε ο Χανς-Πίτερ Πόρτμαν, βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Σέντρικ Βέρμουτ, ζήτησε να διενεργηθεί νέα έρευνα από το κοινοβούλιο.

«Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε μια χώρα που δηλώνει ουδέτερη, όπως η Ελβετία;», διερωτήθηκε.

Κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση της Crypto AG κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επωφεληθεί από τις πληροφορίες που τους έδιναν χάρη στις συσκευές της εταιρείας η CIA και η BND, παρέλειψαν όμως να ενημερώσουν την συνομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Υπηρεσία Στρατηγικών Πληροφοριών (SRS), η οποία αποτελούσε προκάτοχο της Συνομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SRC), γνώριζε από το 1993 ότι πίσω από την Crypto AG κρύβονταν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών», κατά το δίκτυο, το οποίο σημείωσε πως η συνεργασία αυτή δεν ήταν παράνομη, ωστόσο υπογράμμισε ταυτόχρονα πως οι ελβετοί κατάσκοποι την απέκρυψαν εσκεμμένα από τους θεσμούς στους οποίους αναφέρονται.

Στους πελάτες της Crypto συγκαταλέγονταν μεταξύ διαφόρων αλλων το Ιράν, στρατιωτικές χούντες της Λατινικής Αμερικής, η Ινδία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, αλλά και το Βατικανό, σύμφωνα με την Post.

Τα μηχανήματα που πωλούνταν σε συμμάχους των ΗΠΑ ήταν ασφαλή, ενώ στα άλλα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση κατά βούληση οι αμερικανοί κατάσκοποι, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ με κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας μέσα από κρουαζιερόπλοιο της Disney ‑ 28 συλλήψεις

Σήμερα

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις σε πέντε κρουαζιερόπλοια, μεταξύ των οποίων και ένα της Disney και προχώρησε σε 28 συλλήψεις μελών των πληρωμάτων

Κραυγή αγωνίας από τον πατέρα του Νικήτα για τον 54χρονο δολοφόνο: Θα σκοτώσει και άλλους δικούς μου ανθρώπους

Σήμερα

«Θέλω τα χρήματα από την αποζημίωση του τροχαίου να μπλοκαριστούν και να πάνε στο ""Χαμόγελο του Παιδιού""», λέει ο πατέρας του αδικοχαμένου 21χρονου

Κασιδιάρης: Επιστρέφω δυναμικά με νέο κόμμα

Σήμερα

«Πρώτες εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου μου ""Μαύρη Βίβλος του Πολιτικού Συστήματος"". Χιλιάδες Έλληνες έδωσαν δυναμικό παρόν»

Κρήτη: Βίντεο από το τροχαίο στο οποίο οδηγούσε ο Νικήτας και σκοτώθηκε ο γιος του δολοφόνου

Σήμερα

Στο βίντεο, έχει καταγραφεί η τρελή κούρσα του λευκού οχήματος, το οποίο οδηγούσε ο σχεδόν συνομήλικός του τότε, Νικήτας Γεμιστός, και καρφώθηκε στην κολόνα ηλεκτροφωτισμού στην παραλιακή λεωφόρου του Ηρακλείου

Αριζόνα: 40χρονη δρομέας πέθανε αφού κατέρρευσε κατά την διάρκεια υπερμαραθωνίου 402 χιλιομέτρων

Σήμερα

Όλα έγιναν λίγο έξω από την πόλη Πρέσκοτ της Αριζόνα κατά την διάρκεια του υπερμαραθωνίου Cocodona 250

Θρίλερ στο Μεσολόγγι: Ανδρας βρέθηκε νεκρός με καραμπίνα δίπλα του

Σήμερα

Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες

Σοκ στο Ρέθυμνο: 29χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος ‑ Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Σήμερα

Ο 29χρονος άνδρας φέρει πολλαπλά κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματός του με την κατάστασή του να κρινεται ιδιαίτερα σοβαρή

«Ήρθατε τώρα που τον σκότωσαν»: Ξέσπασμα οργής κατά αστυνομικών από συγγενείς του Νικήτα

Σήμερα

Μέλη της οικογένεια του 21χρονο Νικήτα ξέσπασαν και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν από τον χώρο της κηδείας

Πανελλήνιες 2026 alert: Οι περιπτώσεις που οδηγούν σε μηδενισμό γραπτού

Σήμερα

Η κατοχή κινητού, ακόμα και απενεργοποιημένου, μέσα στην αίθουσα εξέτασης είναι επαρκής λόγος για μηδενισμό του γραπτού

Νέα έρευνα σοκ της EFSA: Νευροτοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε ευρωπαϊκά τρόφιμα

Σήμερα

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα: Τι διαπίστωσε η τελευταία έκθεση της EFSA στα προϊόντα της ΕΕ

Θεσσαλονίκη: Eίχαν φτιάξει ναρκω‑δίκτυο μέσω social media και QR codes

Σήμερα

Συναλλαγές με ηλεκτρονικές πληρωμές και κρυπτονομίσματα - Τι βρέθηκε στην κατοχή τους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.