E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η CIA πίσω από δυο ελβετικές εταιρείες για κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων

Τι αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση

Η CIA πίσω από δυο ελβετικές εταιρείες για κατασκοπεία ξένων κυβερνήσεων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/11/2020 | 12:55

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και η γερμανική ομόλογή της δεν έλεγχαν μόνο μια ελβετική εταιρεία ειδικευμένη στην κρυπτογραφία, αλλά δύο, για να κατασκοπεύουν ευκολότερα ξένες κυβερνήσεις, αποκάλυψε η ελβετική δημόσια τηλεόραση, εξωθώντας Ελβετούς κοινοβουλευτικούς να ζητήσουν να διενεργηθεί νέα έρευνα.

Τον Φεβρουάριο, ήρθαν στο φως στοιχεία που συγκέντρωσαν από κοινού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post και η ελβετική γερμανόφωνη δημόσια τηλεόραση SRF. Τα δύο ΜΜΕ αποκάλυψαν τότε ότι η CIA, σε συνεργασία με την BND, είχαν στα χέρια τους από το 1970 τον έλεγχο της εταιρείας Crypto AG, μέσω της οποίας εξασφάλιζαν πρόσβαση σε απόρρητες επικοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως και μια δεύτερη ελβετική εταιρεία, η Omnisec, μικρότερου μεγέθους, χρησιμοποιείτο με τον ίδιο τρόπο, αποκάλυψε το SRF αυτή την εβδομάδα.

Ως πριν από δύο χρόνια, όταν ανέστειλε τη δραστηριότητά της λόγω οικονομικών προβλημάτων, η Omnisec πούλαγε συσκευές κρυπτογράφησης φωνής, φαξ και δεδομένων σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Όπως και αυτά της Crypto AG, τα προϊόντα της επέτρεπαν στους αμερικανούς και στους γερμανούς κατασκόπους να αποκτούν πρόσβαση σε ανταλλαγές που οι πελάτες της νόμιζαν πως ήταν ασφαλείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Omnisec όμως είχε επίσης προμηθεύσει συσκευές της σειράς OC-500 σε ελβετικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως και στην UBS — τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα — και άλλες μεγάλες ελβετικές ιδιωτικές εταιρείες, σημείωσε το SRF.

Αποκάλυψη που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, καθώς το σκάνδαλο της Crypto είναι ακόμα νωπό στη μνήμη πολλών.

«Αυτό εγείρει ζήτημα κατασκοπείας ακόμη και σε βάρος της χώρας», τόνισε ο Χανς-Πίτερ Πόρτμαν, βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Σέντρικ Βέρμουτ, ζήτησε να διενεργηθεί νέα έρευνα από το κοινοβούλιο.

«Πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο σε μια χώρα που δηλώνει ουδέτερη, όπως η Ελβετία;», διερωτήθηκε.

Κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση της Crypto AG κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επωφεληθεί από τις πληροφορίες που τους έδιναν χάρη στις συσκευές της εταιρείας η CIA και η BND, παρέλειψαν όμως να ενημερώσουν την συνομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Υπηρεσία Στρατηγικών Πληροφοριών (SRS), η οποία αποτελούσε προκάτοχο της Συνομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SRC), γνώριζε από το 1993 ότι πίσω από την Crypto AG κρύβονταν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών», κατά το δίκτυο, το οποίο σημείωσε πως η συνεργασία αυτή δεν ήταν παράνομη, ωστόσο υπογράμμισε ταυτόχρονα πως οι ελβετοί κατάσκοποι την απέκρυψαν εσκεμμένα από τους θεσμούς στους οποίους αναφέρονται.

Στους πελάτες της Crypto συγκαταλέγονταν μεταξύ διαφόρων αλλων το Ιράν, στρατιωτικές χούντες της Λατινικής Αμερικής, η Ινδία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, αλλά και το Βατικανό, σύμφωνα με την Post.

Τα μηχανήματα που πωλούνταν σε συμμάχους των ΗΠΑ ήταν ασφαλή, ενώ στα άλλα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση κατά βούληση οι αμερικανοί κατάσκοποι, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ενώ ισχύει εκεχειρία στη Γάζα;

Σήμερα

Ρεπορτάζ των New York Times για την κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα και τις απώλειες εκατοντάδων αμάχων

Υπουργείο Παιδείας: Τα 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που θα λειτουργήσουν από το 2026‑2027

Σήμερα

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως συνδεδεμένα Γυμνάσια και Λύκεια σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Τουρκία: Σενάρια δολιοφθοράς – Βάζουν στο κάδρο Ελλάδα και Ισραήλ για την πτώση του Falcon 50

Σήμερα

H τουρκική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο οργανωμένης επίθεσης πίσω από τη συντριβή του λιβυκού αεροσκάφους

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050

Σήμερα

Υπάρχει υποκατάστατο;

Τραγωδία στη Βραζιλία: Κοριτσάκι 2 χρονών έπεσε σε λίμνη και το κατασπάραξαν τα πιράνχας

Σήμερα

Στο σημείο όπου συνέβη το τραγικό συμβάν δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα

«Τα λόγια τους είναι σαν ήχος από κούφιο ντενεκέ»: «Πυρά» Ερντογάν κατά Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Σήμερα

«Δεν παγιδευτήκαμε και δεν θα παγιδευτούμε. Δεν υποκύψαμε στις προκλήσεις και δεν θα υποκύψουμε»

Σοβαρά τραυματισμένη 14χρονη που βγήκε για να πει τα κάλαντα

Σήμερα

Όπως περιέγραψε η ίδια έπεσε από πατίνι που εντόπισε ενεργοποιημένο σε πεζοδρόμιο

Με «υπεργρίπη» το 50% των περιστατικών στο Παίδων ‑ Τα συμπτώματα και πώς το αντιμετωπίζουμε

Σήμερα

Η «υπεργρίπη» έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα - Τι είπε παιδίατρος για το νέο στέλεχος

Πυκνό χιόνι στο Καϊμακτσαλάν: Ανοιξε το χιονοδρομικό κέντρο ‑ Το έστρωσε για τα καλά

Σήμερα

Το πυκνό χιόνι που έπεσε στο Καϊμακτσαλάν είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο - Χιόνια και στο Ανήλιο Μετσόβου

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης βγήκαν στους δρόμους για τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα

Σήμερα

«Είναι τεράστια η συγκίνηση που νιώθουμε να βλέπουμε την ελληνική μας ομογένεια ενωμένη»

Αγνοείται πυροσβέστης στις Σέρρες – Έφυγε από το σπίτι και δεν έχει δώσει σημεία ζωής

Σήμερα

Ο 45χρονος αγνοείται από το πρωί της Τρίτης, όταν έφυγε με το αυτοκίνητό του από το σπίτι και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.