E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πέτσας: Δεν υπάρχει θέμα αποστρατικοποίησης νησιών

Ξεκάθαρη ατζέντα στις διερευνητικές και ζυμώσεις εν όψει Συνόδου Κορυφής - Η επίσκεψη Πομπέο

Πέτσας: Δεν υπάρχει θέμα αποστρατικοποίησης νησιών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/9/2020 | 16:20

Φυσικά δεν υπάρχει και δεν μπορεί να συζητηθεί θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου ξεκαθάρισε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εν αναμονή των διερευνητικών επαφών, ενώ τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας σε δύο επίπεδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βάζει ένα πλαίσιο που δεν είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα», υποβαθμίζοντας έτσι τις παράλογες αξιώσεις για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως σε αυτό το κείμενο ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάνει καμία αναφορά σε αποστρατικοποίηση νησιών.

Σημείωσε εξάλλου ότι το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρο και συγκεκριμένο και αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προσθέτοντας: «ξαναπιάνουμε το νήμα από το Μάρτιο του 2016».

Η Αθήνα λοιπόν καλύπτεται από το θεσμικό πλαίσιο των διερευνητικών και δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να βάλει νέα θέματα στην ατζέντα. Εν τω μεταξύ όσον αφορά στο ζήτημα των κυρώσεων, Ελλάδα και Κύπρος βρήκαν μία συμβιβαστική λύση για να μην εμφανιστούν διχασμένες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αθήνα θα στηρίξει την επιβολή κυρώσεων εδώ και τώρα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, με βάση τον κατάλογο κυρώσεων που προϋπάρχει από το καλοκαίρι του 2019.

Κατάλογος ο οποίος είναι διαφορετικός από τον πιο αυστηρό κατάλογο Μπορέλ, που αφορά γενικά τη συμπεριφορά της Τουρκίας και για τον οποίο η Ελλάδα ζητά μία αυτοματοποιημένη διαδικασία ώστε να ενεργοποιείται χωρίς σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόλις η Άγκυρα παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα κρατών- μελών.

Η Αθήνα όμως προσδοκά και ισχυρή στήριξη από τις ΗΠΑ. Ο κ. Πέτσας ανέδειξε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο και εκτίμησε ότι: «Έχουμε δει μία στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η Αμερική έχει αφήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και στέκεται σθεναρά κοντά στις ελληνικές θέσεις. Διανύουμε την καλύτερη περίοδο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει απόψε στην Κρήτη όπου επί διήμερο θα φιλοξενήσει τον κ. Πομπέο στο πατρικό του σπίτι. Αύριο Μητσοτάκης - Πομπέο θα προβούν μαζί σε δηλώσεις από τη βάση της Σούδας.

Την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση για τη φωταγώγηση της Ακρόπολης, στην οποία θα μετέχουν ομόλογοί του από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ποιοι θα παραστούν δεν έχει κλειδώσει ακόμη λόγω κορονοϊού, αλλά η εκδήλωση ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για επαφές παραμονές της Συνόδου Κορυφής.

Την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Σήμερα

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Σήμερα

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.