E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μαρτυρίες για τη φωτιά στη Μόρια: «Φώναζαν βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που περιέχει η δικογραφία για τη φωτιά στη Μόρια.

Μαρτυρίες για τη φωτιά στη Μόρια: «Φώναζαν βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 26/9/2020 | 18:18

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φωτιά στη Μόρια από την οποία έγινε στάχτη όλο το ΚΥΤ, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που φέρνει στο φως η εφημερίδα Καθημερινή.

«Είδα να έρχονται τρέχοντας 15-20 Αφγανοί νεαρής ηλικίας, οι οποίοι διασκορπίστηκαν στη Ζώνη 12 και έβαζαν παντού φωτιές χρησιμοποιώντας για να μεταφέρουν τη φωτιά από σημείο σε σημείο χαρτόνια και άλλα αντικείμενα. Τους άκουσα να φωνάζουν μεταξύ τους “βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί”. Εγώ μαζί με άλλους τους παρακαλέσαμε να σταματήσουν γιατί υπάρχει κίνδυνος για μας, τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Εκείνοι όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν αλλά συνέχισαν με μεγαλύτερο μένος λέγοντάς μας ότι εμείς έχουμε οικογένειες και θα πάρουμε τρίπτυχα για να φύγουμε από το νησί αλλά αυτοί δεν έχουν τίποτα να χάσουν και αν δεν τα κάνουν αυτά δεν πρόκειται να φύγουν. Προσπαθήσαμε με άλλους που έμεναν δίπλα μου να σβήσουμε τις πυρκαγιές, δυστυχώς όμως είχε πολύ δυνατό αέρα και οι πυρκαγιές αναπτύχθηκαν σε όλο το εύρος της Ζώνης. Πήραμε τις οικογένειές μας και απομακρυνθήκαμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για απόσπασμα από την κατάθεση του 42χρονου Αφγανού, ο οποίος κατονόμασε τους πέντε από τους έξι συλληφθέντες για την πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου στη Μόρια.

Τη μαρτυρία «κλειδί» που επέτρεψε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης να στείλει κατηγορούμενους τους 6 νεαρούς Αφγανούς παρουσιάζει η «Κ». Ο 42χρονος έφτασε στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια τον Δεκέμβριο μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους. Ανήκει στη φυλή των Παστούν, και όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς είχε οριστεί εκπρόσωπος των περίπου 200 ακόμα μελών της ίδιας φυλής που ζούσαν στο ΚΥΤ Μόριας. «Με όρισαν να τους εκπροσωπώ για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που είχαμε, τόσο έναντι των αρμοδίων αρχών (Αστυνομίας, Υπηρεσίας Ασύλου) όσο και έναντι των εκπροσώπων άλλων εθνοτήτων στο ΚΥΤ», κατέθεσε.

Η καραντίνα προκάλεσε δυσαρέσκεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα κρούσματα κορονοϊού και την υποχρεωτική καραντίνα όσων είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, ο 42χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι «τα νέα δημιούργησαν έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό ομοεθνών μου καθ’ όσον πολλοί δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ασθένειας ούτε και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων. Υπήρχε μάλιστα η φήμη ότι θα τοποθετηθεί περίφραξη περιμετρικά του ΚΥΤ ώστε να μην μπορούμε να βγούμε έξω. Στη φήμη αυτή αντιδρούσαν περισσότερο τα μεμονωμένα άτομα που γνωρίζουν ότι σε σχέση με τις οικογένειες είναι δυσκολότερο να πάρουν τρίπτυχο και να φύγουν από τη Λέσβο». Στους αστυνομικούς που τον εξέτασαν είπε ακόμα ότι την παραμονή του εμπρησμού είχε ακούσει ομοεθνείς του να συζητούν για την ανάγκη καταστροφής του χώρου καραντίνας που είχε δημιουργήσει η ολλανδική ΜΚΟ Movement on the ground.

Κατονομάστηκαν τρεις νεαροί

Στο ερώτημα εάν γνωρίζει κάποια από τα άτομα που έβαλαν τις φωτιές ο 42χρονος κατονόμασε τρεις νεαρούς Αφγανούς από τη Ζώνη 12 του καταυλισμού, ακόμα έναν που «μένει κοντά στη γραμμή του φαγητού», καθώς και έναν ανήλικο που, όπως είπε, είναι γνωστός στο ΚΥΤ ως ο αρχηγός των ασυνόδευτων ανήλικων. Και οι πέντε νεαροί Αφγανοί που υπέδειξε ο 42χρονος συνελήφθησαν όπως και ένας ακόμα που αναγνωρίστηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. Η ταυτοποίηση επετεύχθη από συγκριτική ανάλυση του βίντεο από τον εμπρησμό, με υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, στο οποίο είχαν καταγραφεί οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κατά την αποχώρησή τους από το νησί την επομένη του εμπρησμού. Σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού, το βίντεο (σε αυτό ακούγονται άτομα να μιλούν στα αφγανικά) δημοσιοποίησαν στο Facebook Σύροι πρόσφυγες προκειμένου να μη στοχοποιηθούν ως υπαίτιοι για τον εμπρησμό.

Και οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Οι συνήγοροί τους καταγγέλλουν ότι δεν εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες κατά τη διαδικασία αναγνώρισής τους από τον 42χρονο. Ζήτησαν μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των συλληφθέντων με τον μοναδικό μάρτυρα, αίτημα που πάντως δεν έγινε δεκτό. Επιπλέον, αμφισβητούν έντονα την αξιοπιστία του 42χρονου, υπογραμμίζοντας ότι και τα πέντε άτομα που κατονόμασε ανήκουν σε αντίπαλη φυλή των Παστούν, τη Χαζαρά. Τέλος, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να καταθέσουν στην ανάκριση επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ορισμένοι από τους κατηγορουμένους που είναι καταγεγραμμένοι ως ενήλικες, δεν έχουν συμπληρώσει τα 18.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντοπούλου: Συκοφαντίες τα περί μη καταβολής δεδουλευμένων ‑ Προαναγγέλλει μηνύσεις

Σήμερα

«Ενεργό παρακράτος, οργανωμένο έγκλημα και απόπειρα πολιτικής εξόντωσης» – Όσα είπε για τις καταγγελίες

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών: Προκλητική παραγγελία ‑ εμπαιγμός για τις εκταφές

Σήμερα

Δικηγόρος κάνει λόγο για διάταγμα «δικτατορικού τύπου» με τελεσίγραφα και διαδικασίες άρον-άρον

Βιολάντα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις των υδραυλικών για τους σωλήνες – «Εγώ είμαι το αφεντικό και θα το κάνεις όπως σου λέω»

Σήμερα

Θάψαμε τους σωλήνες προπανίου χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας ισχυρίζεται ένας από τους υδραυλικούς λέγοντας ότι αυτές ήταν οι εντολές του ιδιοκτήτη της Βιολάντα

ΔΥΠΑ: Επίδομα 200 ευρώ για 12 μήνες – Σε ποιους απευθύνεται

Σήμερα

Ποια είναι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Δίκη για τα Τέμπη: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της έδρας

Σήμερα

Μια γυναίκα οδηγούσε ένα πατίνι σε δρόμο στην Κρήτη και παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα

Κακοκαιρία: Οδηγός εγκλωβίστηκε στο ρέμα Μαΐστρου στην Αλεξανδρούπολη ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και διερχόμενοι οδηγοί, για να βοηθήσουν τον οδηγό

Φρένο στις ενοχλητικές κλήσεις: 50.000 ευρώ αποζημίωση για τηλεφωνικό μάρκετινγκ

Σήμερα

Κατώτατη αποζημίωση 10.000 ευρώ ανά παράβαση και σαφές μήνυμα συμμόρφωσης στην αγορά

Νέα απεργία στα θέατρα την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ‑ Ποιοι εξαιρούνται

Σήμερα

Κύριο αίτημα της απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογκών Συμβάσεων Εργασίας

Εντυπωσιακό gala κινεζικής πρωτοχρονιάς ‑ Ανθρωποειδή ρομπότ χορεύουν και κάνουν… κουνγκ φου ‑ Βίντεο

Σήμερα

Τέσσερις νεοφυείς εταιρείες ρομποτικής παρουσίασαν τα ανθρωποειδή ρομπότ τους στο γκαλά, ένα τηλεοπτικό γεγονός με τεράστια απήχηση, που συχνά συγκρίνεται με το Super Bowl στις Ηνωμένες Πολιτείες

Βόλος: Πιστόλι κρότου εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα, λίγα μέτρα από την ακτή

Σήμερα

Το όπλο εντόπισε ιδιώτης στην περιοχή Σουτράλι Αγριάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.