E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μαρτυρίες για τη φωτιά στη Μόρια: «Φώναζαν βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που περιέχει η δικογραφία για τη φωτιά στη Μόρια.

Μαρτυρίες για τη φωτιά στη Μόρια: «Φώναζαν βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 26/9/2020 | 18:18

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φωτιά στη Μόρια από την οποία έγινε στάχτη όλο το ΚΥΤ, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που φέρνει στο φως η εφημερίδα Καθημερινή.

«Είδα να έρχονται τρέχοντας 15-20 Αφγανοί νεαρής ηλικίας, οι οποίοι διασκορπίστηκαν στη Ζώνη 12 και έβαζαν παντού φωτιές χρησιμοποιώντας για να μεταφέρουν τη φωτιά από σημείο σε σημείο χαρτόνια και άλλα αντικείμενα. Τους άκουσα να φωνάζουν μεταξύ τους “βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί”. Εγώ μαζί με άλλους τους παρακαλέσαμε να σταματήσουν γιατί υπάρχει κίνδυνος για μας, τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Εκείνοι όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν αλλά συνέχισαν με μεγαλύτερο μένος λέγοντάς μας ότι εμείς έχουμε οικογένειες και θα πάρουμε τρίπτυχα για να φύγουμε από το νησί αλλά αυτοί δεν έχουν τίποτα να χάσουν και αν δεν τα κάνουν αυτά δεν πρόκειται να φύγουν. Προσπαθήσαμε με άλλους που έμεναν δίπλα μου να σβήσουμε τις πυρκαγιές, δυστυχώς όμως είχε πολύ δυνατό αέρα και οι πυρκαγιές αναπτύχθηκαν σε όλο το εύρος της Ζώνης. Πήραμε τις οικογένειές μας και απομακρυνθήκαμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για απόσπασμα από την κατάθεση του 42χρονου Αφγανού, ο οποίος κατονόμασε τους πέντε από τους έξι συλληφθέντες για την πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου στη Μόρια.

Τη μαρτυρία «κλειδί» που επέτρεψε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης να στείλει κατηγορούμενους τους 6 νεαρούς Αφγανούς παρουσιάζει η «Κ». Ο 42χρονος έφτασε στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια τον Δεκέμβριο μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους. Ανήκει στη φυλή των Παστούν, και όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς είχε οριστεί εκπρόσωπος των περίπου 200 ακόμα μελών της ίδιας φυλής που ζούσαν στο ΚΥΤ Μόριας. «Με όρισαν να τους εκπροσωπώ για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που είχαμε, τόσο έναντι των αρμοδίων αρχών (Αστυνομίας, Υπηρεσίας Ασύλου) όσο και έναντι των εκπροσώπων άλλων εθνοτήτων στο ΚΥΤ», κατέθεσε.

Η καραντίνα προκάλεσε δυσαρέσκεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα κρούσματα κορονοϊού και την υποχρεωτική καραντίνα όσων είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, ο 42χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι «τα νέα δημιούργησαν έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό ομοεθνών μου καθ’ όσον πολλοί δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ασθένειας ούτε και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων. Υπήρχε μάλιστα η φήμη ότι θα τοποθετηθεί περίφραξη περιμετρικά του ΚΥΤ ώστε να μην μπορούμε να βγούμε έξω. Στη φήμη αυτή αντιδρούσαν περισσότερο τα μεμονωμένα άτομα που γνωρίζουν ότι σε σχέση με τις οικογένειες είναι δυσκολότερο να πάρουν τρίπτυχο και να φύγουν από τη Λέσβο». Στους αστυνομικούς που τον εξέτασαν είπε ακόμα ότι την παραμονή του εμπρησμού είχε ακούσει ομοεθνείς του να συζητούν για την ανάγκη καταστροφής του χώρου καραντίνας που είχε δημιουργήσει η ολλανδική ΜΚΟ Movement on the ground.

Κατονομάστηκαν τρεις νεαροί

Στο ερώτημα εάν γνωρίζει κάποια από τα άτομα που έβαλαν τις φωτιές ο 42χρονος κατονόμασε τρεις νεαρούς Αφγανούς από τη Ζώνη 12 του καταυλισμού, ακόμα έναν που «μένει κοντά στη γραμμή του φαγητού», καθώς και έναν ανήλικο που, όπως είπε, είναι γνωστός στο ΚΥΤ ως ο αρχηγός των ασυνόδευτων ανήλικων. Και οι πέντε νεαροί Αφγανοί που υπέδειξε ο 42χρονος συνελήφθησαν όπως και ένας ακόμα που αναγνωρίστηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. Η ταυτοποίηση επετεύχθη από συγκριτική ανάλυση του βίντεο από τον εμπρησμό, με υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, στο οποίο είχαν καταγραφεί οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κατά την αποχώρησή τους από το νησί την επομένη του εμπρησμού. Σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού, το βίντεο (σε αυτό ακούγονται άτομα να μιλούν στα αφγανικά) δημοσιοποίησαν στο Facebook Σύροι πρόσφυγες προκειμένου να μη στοχοποιηθούν ως υπαίτιοι για τον εμπρησμό.

Και οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Οι συνήγοροί τους καταγγέλλουν ότι δεν εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες κατά τη διαδικασία αναγνώρισής τους από τον 42χρονο. Ζήτησαν μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των συλληφθέντων με τον μοναδικό μάρτυρα, αίτημα που πάντως δεν έγινε δεκτό. Επιπλέον, αμφισβητούν έντονα την αξιοπιστία του 42χρονου, υπογραμμίζοντας ότι και τα πέντε άτομα που κατονόμασε ανήκουν σε αντίπαλη φυλή των Παστούν, τη Χαζαρά. Τέλος, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να καταθέσουν στην ανάκριση επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ορισμένοι από τους κατηγορουμένους που είναι καταγεγραμμένοι ως ενήλικες, δεν έχουν συμπληρώσει τα 18.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών, κλειστό το ρεύμα προς Αεροδρόμιο από την Ελευσίνα έως το Αιγάλεω

Χτες

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν έως το πρωί της Δευτέρας – Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω Λεωφόρου Αθηνών και Κηφισού

«Θύελλα» στις ΗΠΑ από πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη στην επιχείρηση για τη σύλληψη Μαδούρο

Χτες

Η ενδεχόμενη χρήση του μοντέλου Claude της Anthropic από τον αμερικανικό στρατό προκαλεί πολιτικές και θεσμικές τριβές, με το Πεντάγωνο να επανεξετάζει τη συνεργασία του με την εταιρεία

«Αυτές ήταν σκηνές εγκλήματος»: Η Ζιζέλ Πελικό αποκαλύπτει

Χτες

Σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση, η Γαλλίδα αναφέρθηκε και στην επιστολή συμπαράστασης που της έστειλε η βασίλισσα Καμίλα, δείτε βίντεο

Εύβοια: Αστυνομικός που συνελήφθη ξυλοκόπησε τη γυναίκα που σε οικογενειακό τραπέζι μπροστά στα μάτια των παιδιών τους

Χτες

Η γυναίκα περιέγραψε στις αρχές τις σκηνές τρόμου που βίωσε από τον σύζυγό της

«Τίτλοι τέλους» από το ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

Χτες

Έκρινε νόμιμες τις περίκοπτες και αδύνατη δημοσιονομικά την επαναφορά των δώρων παρά τα πολυδιαφημιζόμενα πλεονάσματα

Νεκρός 55χρονος σε ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα

Χτες

Tον 55χρονο εντόπισε νεκρό ο συγκάτοικος του ο οποίος άμεσα ζήτησε τη συνδρομή του ΕΚΑΒ

Συνελήφθη ξανά ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα

Χτες

Η κατηγορία αναβαθμίστηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Λαδάδικα: Αγριος καυγάς με εμπλοκή 12 ατόμων και τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως

Χτες

Ένας από τους εμπλεκόμενους προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ η προανάκριση για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

Χτες

Οι δηλώσεις βασίζονται σε 72 προσωπικές αποστολές σε περιοχές πολέμου και τρομοκρατικών απειλών

Λόρα: Στο μικροσκόπιο τα ψηφιακά ίχνη της 16χρονης – Έρευνες σε Ελλάδα και Γερμανία

Χτες

Στο Βερολίνο στρέφεται το ενδιαφέρον - Το μήνυμα του πατέρα της

Daily Mail: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Έπσταϊν δολοφονήθηκε

Χτες

Ένα χρονικό καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις ημέρες από την σύλληψη μέχρι και τον θάνατο του χρηματιστή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.