LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο θάνατος που σήμανε το τέλος των Led Zeppelin

Δεν τον ξεπέρασαν ποτέ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/9/2020 | 00:09

Ο θάνατος που σήμανε το τέλος των Led Zeppelin

Γεννήθηκε για να χτυπάει τα ντραμς με τις μπαγκέτες του. Ξεκίνησα στα πέντε του από το Redditch της Αγγλίας. Χτύπαγε ότι έβρισκε μπροστά του τα πρώτα 10 χρόνια, μέχρι που ο πατέρας του του πήρε ένα κανονικό ντραμ σετ. Δεν πήρε [ποτέ μαθήματα, το είχε έμφυτο, έπαιζε με ένστικτο.

Το όνομά του ήταν John Bonham. Ο δάσκαλός του έγραψε σε μια επιστολή πως θα γινόταν «είτε σκουπιδιάρης , είτε εκατομμυριούχος». Όταν τελείωσε το σχολείο βοηθούσε τον πατέρα του, που ήταν ξυλουργός. Ταυτόχρονα βέβαια, έπαιζε με τοπικά συγκροτήματα. Γνώρισε τη σύζυγό του την περίοδο που άρχισε να κερδίζει τα πρώτα του λεφτά από την μουσική. Από το 1964 κατάφερε να κερδίζει λεφτά μόνο από τα ντραμς.

https://ultimateclassicrock.com/tags/led-zeppelin/

@ultimateclassicrock.com

Το 1966 έγινε μέλος ενός συγκροτήματος που λεγόταν «Crawling King Snakes». Τραγουδιστής ήταν ο Robert Plant. O Plant τον εκτιμούσε ιδιαίτερα ως μουσικό και γι’ αυτό, μετά την διάλυση των «The Yardbirds» το 1968, τον πρότεινε στον Jimmy Page για το νέο τους συγκρότημα. Μόλις ο Page τον είδε να παίζει σε ένα μαγαζί στο βόρειο Λονδίνο, το αποφάσισε. Ο Bonham θα ήταν ο ντράμερ των «New Yardbirds», που λίγο αργότερα ονομάστηκαν «Led Zeppelin».

Οι Led Zeppelin έγραψαν ιστορία. Μέχρι και σήμερα παραμένουν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της ροκ εκείνης της περιόδου. Πιο σκληρός ήχος, πιο επαναστατική μουσική, με τα μέλη να δένουν αρμονικά και να παράγουν ιστορία. Τα ντραμς του Bonham ξεχώριζαν, ειδικά σε τραγούδια όπως το «Immigrant Song» και το «Kashmir». Οι Led Zeppelin έκαναν περιοδείες και έγιναν εκατομμυριούχοι. Ο δάσκαλος του έπεσε μέσα.

Τον Σεπτέμβριο του 1980, ο βοηθός του συγκροτήματος Rex King τον πήρε με το αυτοκίνητο για να πάνε μαζί στην πρόβα. Ετοιμάζονταν για μια περιοδεία, την πρώτη μετά από τρία χρόνια. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο Bohnam ζήτησε να σταματήσουν για πρωινό, όπου ήπιε τέσσερις τετραπλές βότκες. Όταν έφτασε στην πρόβα, συνέχισε να πίνει. Τελείωσαν αργά το απόγευμα.

Πήγε στο σπίτι του Page και μετά τα μεσάνυχτα, τον πήρε ο ύπνος. Δεν ξύπνησε ποτέ. Ο μπασίστας των Led Zeppelin, John Paul Jones, τον βρήκε νεκρό στις 25 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον υπεύθυνο της περιοδείας. Ήταν μόλις 32 ετών. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι είχε καταναλώσει περίπου 1,5 λίτρο βότκα, και πνίγηκε όταν του ήρθε εμετός.

Ο θάνατός του βύθισε τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος σε θλίψη. Αποφάσισαν να μην τον αντικαταστήσουν από σεβασμό και διέλυσαν το συγκρότημα. Από τότε είναι από τα λίγα συγκροτήματα που δεν επανενώθηκαν ποτέ, με τον Plant να δηλώνει πως δεν μπορούν να υπάρξουν Led Zeppelin χωρίς τον John Bonham. Ο γιος του, Jason, ακολούθησε τα βήματά του και έπαιξε ως ντραμς στους UFO και τους Foreigner, αλλά και σε πολλά ακόμα συγκροτήματα.

Ο θάνατος του John Bonham, ενός από τους πιο χαρισματικούς ντράμερ που γεννήθηκαν ποτέ, ήταν και το τέλος των Led Zeppelin. Οι φήμες για επανένωση έρχονται στην επιφάνεια κάθε τόσο, αλλά η απώλεια του Bohnam φαίνεται πως στοιχειώνει ακόμα τα υπόλοιπα μέλη των θρυλικών Led Zeppelin, ειδικά τον Robert Plant.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μιλάει για τον δίσκο που περιμένει να επιστρέψει στη Record Store Day

ΝΕΑ 20.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

ΝΕΑ 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές Προχτές
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές Προχτές
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

ΝΕΑ 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

ΝΕΑ 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

ΝΕΑ 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

ΝΕΑ 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση