E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία

Τι έδειξε νέα έρευνα

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία
@france24.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

H ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής για κάθε άνδρα, γυναίκα ή παιδί κατά περίπου δυο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως η χαμηλή ποιότητα του αέρα είναι «το μεγαλύτερο ρίσκο για την ανθρώπινη υγεία».

O δείκτης Air Quality Life δείχνει πως όσο η ανθρωπότητα κάνει αγώνα δρόμου για να βρει ένα εμβόλιο για την πανδημία του COVID-19, η μόλυνση της ατμόσφαιρας συνεχίζει να οδηγεί σε συντομότερες και πιο άρρωστες ζωές τους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δείκτης μετατρέπει την σωματιδιακή ρύπανση του αέρα, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, σε επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ανακάλυψε λοιπόν πως παρόλη την μείωση των σωματιδιακών ουσιών στην Κίνα, μια από τις πιο μολυσμένες χώρες στον κόσμο, τα συνολικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρέμειναν σταθερά τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Σε χώρες όπως η Ινδία ή το Μπαγκλαντες, η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν τόσο σοβαρή, που πλέον έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε κάποιες περιοχές για περίπου 10 χρόνια.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως η ποιότητα του αέρα που πολλοί άνθρωποι αναπνέουν αποτελεί ένα πολύ υψηλότερο ρίσκο για την υγεία από τον COVID-19. «Αν και η απειλή του COVID-19 είναι πολύ σοβαρή και αξίζει όλη την προσοχή την οποία λαμβάνει, το να αποδεχθούμε την σοβαρότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το ίδιο σθένος θα επέτρεπε σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν μεγαλύτερες και πιο υγιείς ζωές», δήλωσε ο Michael Greenstone, δημιουργός του Air Quality Life Index (AQLI).

Σχεδόν το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μόλις 4 χώρες της Ασίας που ταυτόχρονα είναι μεταξύ των πιο μολυσμένων χωρών. Η Ινδία, το Μπαγκλαντες, το Νεπάλ και το Πακιστάν. Το AQLI έφτασε στο συμπέρασμα πως η διάρκεια ζωής αυτών των ανθρώπων θα μειωθεί 5 χρόνια κατά μέσο όρο, αφού εκτέθηκαν σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης 44% υψηλότερα από ότι 20 χρόνια πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην νοτιοανατολική Ασία, το 89% του πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά το όριο που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και Η Ευρώπη έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα, η ρύπανση ακόμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 2 χρόνια παγκοσμίως.

Το Μπαγκλαντες έχει την χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο, ενώ περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στην βόρεια Ινδία θα χάσουν 8 χρόνια κατά μέσο όρο από την ζωή τους αν δεν μειωθούν τα επίπεδα της ρύπανσης.

Άλλωστε, πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου και από τον COVID-19, με τον Greenstone να προτρέπει τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό μετά την πανδημία. «Η λύση βρίσκεται στην ισχυρή και αποφασιστική δημόσια πολιτική», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες: sciencealert.com

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.