E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τραμπ: Διακόπτουμε κάθε σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς, καθώς έκοψε κάθε χρηματοδότηση

Τραμπ: Διακόπτουμε κάθε σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 30/5/2020 | 09:05

Τον τερματισμό της σχέσης των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε απευθύνει σχετικές απειλές κατά το πρόσφατο παρελθόν, ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς.

Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο ΠΟΥ «πιέστηκε» από την Κίνα για να παραπλανήσει τον κόσμο σχετικά με τον κορωνοϊό, παρεμποδίζοντας την αμερικανική και την παγκόσμια απάντηση, και προκαλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Τραμπ  οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση των ΗΠΑ ακολουθεί τη δέσμευση που έκανε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα να καταβάλει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ τα επόμενα δύο χρόνια προκείμενου να τον βοηθήσει να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού. Το ποσό αυτό είναι ίσο με ολόκληρο τον ετήσιο προϋπολογισμό του οργανισμού πέρυσι.

Ο Τραμπ ανέστειλε τον Απρίλιο τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ και στη συνέχεια στις 18 Μαΐου έστειλε επιστολή στον οργανισμό ζητώντας του να δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

«Επειδή απέτυχαν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητήσαμε και οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες, σήμερα τερματίζουμε τη σχέση μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προωθούμε τους πόρους μας προς άλλες παγκόσμιες, επείγουσες υγειονομικές ανάγκες που το αξίζουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 1948, η χώρα «διατηρεί το δικαίωμα να αποχωρήσει από τον οργανισμό αφού τον ενημερώσει σχετικά ένα χρόνο νωρίτερα».

Ο ΠΟΥ προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει στην ανακοίνωση Τραμπ.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ΠΟΥ είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών», δήλωσε η Ντόνα ΜακΚέι εκτελεστική διευθύντρια των Physicians for Human Rights. «Η αποχώρηση από αυτόν τον κρίσιμης σημασίας θεσμό εν μέσω μιας ιστορικής πανδημίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ οφείλουν στον ΠΟΥ αυτή τη στιγμή περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού. Η Ουάσινγκτον παρέχει επίσης αρκετά εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως εθελοντική χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΠΟΥ, όπως αυτά για την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα, τη φυματίωση και το HIV.

Ο Άμες Α. Αντάλζα του Johns Hopkins Center for Health Security δήλωσε ότι ουσιαστικά η απόφαση του Τραμπ δεν θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή στα προγράμματα του ΠΟΥ.

«Από συμβολική και ηθική άποψη είναι η λάθος κίνηση εν μέσω μιας πανδημίας και φαίνεται να έχει στόχο οι ΗΠΑ να αποποιηθούν των ευθυνών τους για όσα απέτυχαν να κάνουν και να κατηγορήσουν τον ΠΟΥ», εκτίμησε.

Όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησης του οργανισμού τον προηγούμενο μήνα δύο δυτικοί διπλωμάτες είχαν σχολιάσει ότι αυτή η κίνηση βλάπτει περισσότερο πολιτικά τον ΠΟΥ από τα προγράμματά του, τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί για φέτος.

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση των ΗΠΑ εκπρόσωπος του ΟΗΕ απάντησε: «Ζητάμε συνεχώς από όλες τις χώρες να στηρίζουν τον ΠΟΥ».

«Ο ΠΟΥ είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησε του κόσμου για τις μολυσματικές ασθένειες», επεσήμανε από την πλευρά της η Δημοκρατική βουλευτής Νίτα Λόουι. «Τώρα, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς, δεν είναι ώρα να θέσουμε τη χώρα σε περαιτέρω κινδύνους».

Τέλος και στο ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού των ειδικών εμπορικών εξαιρέσεων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, σε απάντηση για το σχέδιο της Κίνας να εφαρμόσει έναν νέο νόμο για την ασφάλεια στην πόλη.

Υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν τήρησε τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Χαρακτήρισε μάλιστα «τραγωδία» για τον λαό του Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τον κόσμο όλο τον νέο νόμο.

«Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο για να δικαιολογείται το ειδικό καθεστώς που του είχαμε επιφυλάξει» μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού στην Κίνα. Η κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων θα επηρεάσει το σύνολο των συμφωνιών με το Χονγκ Κονγκ, από εκείνην που αφορά την έκδοση υπόπτων μέχρι τον έλεγχο των εξαγωγών τεχνολογίας διπλής χρήσης, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν «ελάχιστες εξαιρέσεις».

Ο Τραμπ γνωστοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα Κινέζων πολιτών που συνιστούν δυνητικό «κίνδυνο» για την ασφάλεια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Χτες

Υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου ‑ Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Χτες

Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Εύβοια: 21χρονος έπεσε από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Χτες

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου παραμένει για νοσηλεία

«Στην Ελλάδα των Τεμπών»: Το συγκλονιστικό τραγούδι για τα 57 θύματα της τραγωδίας

Χτες

Το τραγούδι για το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί σύμπραξη δέκα καλλιτεχνών

Στο Αυτόφωρο οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Χτες

Σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα για τα «πολεμοφόδια» που βρέθηκαν κατά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σάλος στη Γερμανία από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας: Οι μαθητές να προετοιμάζονται και για πόλεμο

Χτες

Οι ασκήσεις για καταστροφές είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής, υποστηρίζει η Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ που υποστηρίζει ότι οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των απειλών

Πώς γίνεται το πέταγμα του χαρταετού ‑ Αναλυτικές οδηγίες

Χτες

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: 300.000 προφυλακτικά θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό

Χτες

Περίπου δύο την ημέρα για κάθε έναν και κάθε μία από τους 9.000 αθλητές και αθλήτριες που θα φιλοξενηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα – Από… χαρτόνι τα κρεβάτια

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.