E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Σχεδόν βέβαιο ένα δεύτερο κύμα

Πότε θα έρθει και πόσο σοβαρό θα είναι

Κορωνοϊός: Σχεδόν βέβαιο ένα δεύτερο κύμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/5/2020 | 09:55

Τόσο ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όσο και η διευθύντρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Άμον, θεωρούν πολύ πιθανό το ότι ο κορονοϊός θα έχει και δεύτερο κύμα που θα “σαρώσει” τον κόσμο.

Ο Ρέντφιλντ, ο οποίος θεωρεί πιθανό ότι θα χρειαστεί ξανά ένας δεύτερος γύρος περιοριστικών μέτρων (lockdown) μετά το καλοκαίρι, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνατότητες ιχνηλάτησης νέων λοιμώξεων για να αποφύγουν άλλη μία κρίση δημόσιας υγείας καθώς προς το τέλος του έτους η εποχική γρίπη πιθανώς θα συμπέσει με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνει, η νόσος εξαπλώνεται τώρα γρήγορα στο νότιο ημισφαίριο, «αλλά όταν τελειώσει εκεί, υποπτεύομαι ότι θα επανακάμψει στο βόρειο».

Η πραγματικότητα σε αντίθεση (και πάλι) με τον Τραμπ

Η προειδοποίηση έρχεται σε αντίθεση με την «αφήγηση» του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι τα χειρότερα της πανδημίας πέρασαν και αναδεικνύει την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στο CDC. Ο Ρέντφιλντ παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση όταν «χτύπησε» ο κορονοϊός, αλλά οι ελλείψεις σε τομείς της δημόσιας υγείας προηγούνταν της προεδρίας Τραμπ.

«Αυτός ο απλός παθογόνος αναπνευστικός ιός πραγματικά γονάτισε τη χώρα μου και η πραγματικότητα είναι πως γι’ αυτό δεν φταίει κανένας συγκεκριμένος άνθρωπος. Η χώρα μας ήταν απροετοίμαστη γι’ αυτό εδώ και δεκαετίες», τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σενάρια για καραντίνα ξανά

Σχετικά με ένα νέο lockdown τον χειμώνα, είπε ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ πως δεν θα ξανασυμβεί… Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεσμευόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούμε». Πρόσθεσε ότι «εάν έχουμε μία σεζόν γρίπης, όπως είχαμε το 2018, όταν σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν, αυτό από μόνο του θα βάλει σε μεγάλο στρες το σύστημα υγείας μας. Αν μετά προσθέσεις και τον κορονοϊό, μπορεί να δει κανείς το στρες στο σύστημα υγείας».

Για να αποφευχθεί στο μέλλον μία παρόμοια καταστροφή δημόσιας υγείας, επισήμανε ότι «πρέπει να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν» οι επενδύσεις στο σύστημα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του CDC σήμερα φθάνει τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, εμφανίζοντας μείωση 10% σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2010 και 2019.

Επίσης, ο Ρέντφιλντ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και έκανε ειδική αναφορά στις αεροπορικές εταιρείες, τις οποίες κάλεσε να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα. «Αν πρόκειται να βρίσκεται στο μεσαίο κάθισμα στριμωγμένος ανάμεσα σε άλλους δύο επιβάτες, αυτό πιθανώς δεν είναι το καλύτερο μέρος για να είσαι», όπως ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

“Το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα”

Από την πλευρά του ECDC, η δρ Άμον σημείωσε ότι «το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα», όχι αν θα υπάρξει. Όπως εκτίμησε, σήμερα η ανοσία του πληθυσμού σε διάφορες χώρες κινείται μεταξύ του 2% και του 14% και στην Ευρώπη συνολικά, ίσως, βρίσκεται γύρω στο 10%.

«Πράγμα που αφήνει ακόμη το 85% έως 90% του πληθυσμού ευάλωτο», όπως λέει. «Ο ιός βρίσκεται γύρω μας, κυκλοφορώντας περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο… Δεν θέλω να δημιουργήσω μία καταστροφολογική εικόνα, αλλά νομίζω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε τελείως».

Η πρώην νοσοκομειακή γιατρός και επικεφαλής του ECDC από το 2017 τόνισε ότι από τις 2 Μαΐου όλη η Ευρώπη έχει περάσει πια την κορύφωση των λοιμώξεων, με εξαίρεση την Πολωνία. Όπως υποστήριξε, διαπιστώνει μία τάση του κοινού να χαλαρώσει τα μέτρα προφύλαξης, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για να νοιώσει πάλι ελεύθερο. «Τώρα που είναι ξεκάθαρο πως οι λοιμώξεις πέφτουν, οι άνθρωποι νομίζουν πως τελείωσε. Πράγμα που σίγουρα δεν συμβαίνει», επισήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτίμησε, δε, ότι όταν γίνει ο απολογισμός της κρίσης στην Ευρώπη και πώς εξαπλώθηκε σε αυτήν ο κορονοϊός, ως κομβικό σημείο θα αναδειχθεί η επιστροφή στις αρχές Μαρτίου των εκδρομέων στις πατρίδες τους μετά τις διακοπές για σκι στις ιταλικές και αυστριακές Άλπεις, όπου πολλοί άνθρωποι συνωστίστηκαν σε περιορισμένους χώρους, όπως π.χ. στις καμπίνες των τελεφερίκ που μετέφεραν τους σκιέρ στις πίστες στα βουνά: «Ήταν τέλειες οι συνθήκες για έναν τέτοιο ιό. Είμαι αρκετά βέβαιη ότι αυτό συνέβαλε στην ευρεία εξάπλωση του στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την ίδια, από εδώ και πέρα η μάχη με τον ιό SARS-CoV-2 θα είναι μακρά. «Δεν ξέρω αν θα είναι για πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα φύγει πολύ γρήγορα. Φαίνεται να είναι πολύ καλά προσαρμοσμένος στους ανθρώπους», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρινάκης: Στόχος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη να αρθούν τα μπλόκα – «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα»

Σήμερα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος με τους αγρότες θα γίνει χωρίς όρους και πιέσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Σέρρες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» επιμένει ο 16χρονος

Σήμερα

Εμπλοκή δεύτερου ατόμου εξετάζουν οι Αρχές

Πέθανε ο θηλυκός χιμπατζής Ai σε ηλικία 49 ετών

Σήμερα

Χαρακτηρίστηκε «ιδιοφυΐα» λόγω υψηλού IQ

Αγρια επίθεση καρχαρία σε γυναίκα στη Βραζιλία: «Ήξερα ότι με είχε δαγκώσει», δείτε βίντεο

Σήμερα

Η επίθεση καταγράφηκε καρέ καρέ από υποβρύχια κάμερα με το θύμα τελικά να γλιτώνει με αρκετά ράμματα

Πιερία: Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης που σκότωσε κι έθαψε στην αυλή του σπιτιού της τον 58χρονο σύντροφό της

Σήμερα

Για πέντε μήνες η 34χρονη προσποιούνταν πως τον αναζητούσε εναγωνίως, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αγριος ελέφαντας σε αμόκ στην Ινδία: 20 νεκροί σε εννέα ημέρες, μεταξύ τους πατέρας με παιδιά 6 και 8 ετών

Σήμερα

Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τη νύχτα, όταν οι κάτοικοι φυλάσσουν το ρύζι στα χωράφια και τις αποθήκες

Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των iPhone: Εκατομμύρια συσκευές εκτεθειμένες

Σήμερα

Ειδικοί και τεχνολογικά μέσα προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους

Καιρός: Οι 8 περιοχές που «πάγωσαν»

Σήμερα

Σε ποια περιοχή έπεσε στο -14,8 βαθμούς το θερμόμετρο

Κιλκίς: Οδηγός παρέσυρε αστυνομικό την ώρα που του έκοβε κλήση

Σήμερα

Ένας 58χρονος οδηγός παρέσυρε με το όχημά του έναν 49χρονο αστυνομικό, την ώρα που του επιβαλλόταν πρόστιμο για παράνομη στάθμευση.

Εύβοια: 37χρονη δασκάλα ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον 22χρονο σύντροφό της

Σήμερα

Μια 37χρονη δασκάλα στο Μαρμάρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξυλοδαρμό από τον 22χρονο σύντροφό της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.