E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση 19/5/2020 | 09:59

Το απόγευμα της Τετάρτης θα ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από την ΕΕ, την ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ μπορεί και από τα μέσα Ιουνίου και το αργότερο την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με την Καθημερινή οι ταξιδιώτες δεν θα κάνουν τεστ για τον κορονοϊό αλλά το αεροπορικό ταξίδι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα περιλαμβάνουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την τήρηση φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια


Την χρήση μάσκας στα αεροπλάνα

Και στην συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τα ελληνικά ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.

Ανταλλαγή τουριστών και φορολογικά κίνητρα – Τι προβλέπει το σχέδιο
Αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7-8 εκατ. τουρίστες αντί των 34 εκατ. που έφτασαν στην Ελλάδα το 2019, με αποτέλεσμα αυτό να σημαίνει ό,τι ακριβώς περιέγραψε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη παρέμβασή του στο Boston Consulting Group: μεγαλύτερο μερίδιο σε μικρότερη πίτα. Το δε σχέδιο θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «εργασία, φορολογία και ρευστότητα», καθώς δεν θα περιλαμβάνει μόνον τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και φορολογικά και άλλα κίνητρα και παρεμβάσεις προς όφελος τόσο των επιχειρηματιών του κλάδου όσο και των εργαζομένων. Άλλωστε, η ανάκαμψη της οικονομίας στο σύνολό της περνά μέσα από τη στήριξη του τουρισμού, ο οποίος παραμένει η «βαριά βιομηχανία» για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το πακέτο μέτρων για τον τουρισμό περιλαμβάνει και την εστίαση, με τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά οριστικά πια την ερχόμενη Δευτέρα (25/5) και την τροπολογία για την αύξηση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων ή τη μείωση δημοτικών τελών – όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα – να κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικό μέρος του σχεδίου αποτελούν οι επαφές με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για διμερείς συμφωνίες για την ανταλλαγή τουριστών. Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός «βαλκανικού μετώπου», καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.

Μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση, ξενοδοχεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο και ως εκ τούτου οι σοβαρότερες παρεμβάσεις θα αφορούν αυτούς. Ο χρόνος μετράει βέβαια αντίστροφα για την επαναλειτουργία τους και η κυβέρνηση με το σχέδιο που θα παρουσιάσει θέλει να δώσει ανάσα ώστε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, μέσα από το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:

Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το επικό βίντεο από το Ισραήλ για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», τα καρφιά από το Τελ Αβίβ για την Αγκυρα

Πριν 11 ώρες

«Σε μια περίοδο κατά την οποία παράγοντες με ηγεμονικές φιλοδοξίες επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους, το Ισραήλ και η Ελλάδα θα ενεργούν αποφασιστικά για την προστασία της ασφάλειας και των κοινών τους συμφερόντων» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ

Αθώος κρίθηκε ο σύζυγος γνωστής παρουσιάστριας για το ενδοοικογενειακό περιστατικό

Πριν 11 ώρες

Ο κατηγορούμενος, στην απολογία του, εξέφρασε μεταμέλεια για το συμβάν

Αποχωρεί από την Φουρνά Ευρυτανίας η πολύτεκνη οικογένεια που είχε εγκατασταθεί πρώτη στο χωριό, «προσπαθήσαμε, δώσαμε ό,τι μπορούσαμε»

Πριν 11 ώρες

Μετά από δύο χρόνια η οικογένεια φεύγει από το χωριό - «Όταν έρθει η ώρα να κοιτάξουμε πίσω, θα ξέρουμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε», αναφέρει η μητέρα σε ανάρτησή της

Πολωνία: Φτιάχνει το μεγαλύτερο στρατό της Ευρώπης–Επιδιώκει να εξοπλίζει η ίδια τα στρατεύματά της

Πριν 11 ώρες

Οι δαπάνες της Πολωνίας στον τομέα της άμυνας έχουν τετραπλασιαστεί από το 2022

Με ένα μαχαίρι και αλλεπάλληλα χτυπήματα σκότωσαν το βρέφος στην Κυψέλη ‑ «Mόλις πέθανε ηρέμησε το σπίτι»

Πριν 11 ώρες

«Μόλις πέθανε ηρέμησε το σπίτι» είπε ο 43χρονος για την άγρια δολοφονία του μωρού - Σε εξέλιξη έρευνα και για το πώς απέκτησαν αφροδίσια νοσήματα η 15χρονη και το 9χρονο από τα αγόρια

Ντόρτμουντ: Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Κωνσταντέλια μετά τον τραυματισμό του

Πριν 11 ώρες

Οι Βεστφαλοί δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια

Νεκρός άνδρας σε κάμπινγκ στην Ασπροβάλτα

Πριν 11 ώρες

Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας σε κάμπινγκ στην περιοχή Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης.

Lionel Richie: Στην εντατική μετά από συναυλία στο Σεντ Λούις

Πριν 11 ώρες

Ζήτησε καρέκλα πάνω στη σκηνή και λίγο αργότερα πήγε στο νοσοκομείο

Καιρός: Δυνατοί βοριάδες, μπόρες αλλά και θερμοκρασίες στους 39 βαθμούς

Πριν 11 ώρες

Τοπικά φαινόμενα κυρίως στα ορεινά. Θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού για την εποχή. Ανεμοι μέχρι 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Έκλεψαν 18.000 λίτρα μπύρας – Η επική απάντηση της εταιρείας που έκανε την κλοπή διαφήμιση

Πριν 11 ώρες

Από κέντρο διανομής στις ΗΠΑ άγνωστοι αφαίρεσαν συνολικά 18.144 λίτρα μπύρας, με την εταιρεία να προσφέρει αμοιβή για την επιστροφή της.

Κυψέλη: «Δεν είχα τη δύναμη να θάψω το μωρό», λέει ο πατέρας ‑ Αύριο απολογούνται οι συλληφθέντες

Πριν 11 ώρες

Δεν έχουν τέλος τα φρικιαστικά στοιχεία που έρχονται στο φως για την υπόθεση του νεκρού βρέφους που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη.

Σχολεία: Πότε ξεκινούν τα μαθήματα

Πριν 11 ώρες

Οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις σχολικές τάξεις από σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.