E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πιθανή η «κάθετη μετάδοση» από τη μητέρα στο έμβρυο

Τι δήλωσε καθηγήτρια Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ

Πιθανή η «κάθετη μετάδοση» από τη μητέρα στο έμβρυο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Δημοσίευση 8/4/2020 | 19:22

Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η κάθετη μετάδοση, κατά την εγκυμοσύνη, του κορωνοϊού από τη μητέρα στο κυοφορούμενο έμβρυο, όπως επισημαίνει σε σχετική επιστολή της η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κωνσταντινίδου, προς την Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής και την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής-Γυναικολογίας.

Ειδικότερα, η κυρία Κωνσταντινίδου από το Α' Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, στην επιστολή της, αναφέρει χαρακτηριστικά «την πιθανότητα κάθετης μετάδοσης του COVID-19 κατά την εγκυμοσύνη και τις τρέχουσες οδηγίες για τους αντίστοιχους χειρισμούς μετά τον τοκετό. Η κάθετη μετάδοση συμβαίνει είτε 1) ενδομητρίως με αιματογενή διαπλακουντιακή μετάδοση από το αίμα της μητέρας στο αίμα του εμβρύου, όταν ο ιός διαπερνά τον αιματοπλακουντιακό φραγμό, είτε 2) κατά τον τοκετό με την άμεση επαφή του νεογνού με κολπικές εκκρίσεις, ούρα, κόπρανα της μητέρας (γεννητικά υγρά)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καθηγήτρια θέτει υπόψη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας την πρόσφατη αναθεώρηση των Οδηγιών του Βρετανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (RCOG), όπου αναφέρεται ότι «η κάθετη μετάδοση του ιού θεωρείται πλέον πιθανή», ανεξάρτητα από την κλινική σημασία που μπορεί να έχει το γεγονός αυτό.

Δύο αναφορές έχουν καταδείξει την παρουσία ανοσοσφαιρινών IgM έναντι του SARS-COV-2 στον ορό νεογνών κατά τη γέννηση. Δεδομένου ότι οι ανοσοσφαιρίνες IgM είναι μακρομόρια που συνήθως δεν διαπερνούν τον πλακουντιακό φραγμό, η παρουσία τους στον ορό των νεογνών κατά τη γέννηση φαίνεται να υποδηλώνει νεογνική ανοσολογική αντίδραση σε ενδομήτρια αιματογενή διαπλακουντιακή λοίμωξη.

Σε προηγούμενες αναφορές συνολικά 55 περιστατικών από την Κίνα και 43 από τη Νέα Υόρκη δεν υπήρξαν ενδείξεις για κάθετη μετάδοση του ιού μετά από έλεγχο RΤ-PCR. Επ’ αυτού η κυρία Αναστασία Κωνσταντινίδου επισημαίνει ότι «μόνο σε εννέα περιστατικά έχει γίνει έλεγχος σε αίμα ομφαλίου λώρου, αμνιακό υγρό και δείγματα πλακούντα, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο έλεγχος έγινε μόνο σε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, πράγμα το οποίο δεν αποκλείει επ’ ουδενί την αιματογενή διαπλακουντιακή μετάδοση του ιού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανίχνευση RNA του ιού στο ρινοφαρυγγικό επίχρισμα αφορά κυρίως:

1) τον τρόπο μετάδοσης μέσω σταγονιδίων από το περιβάλλον,
2) πιθανή κάθετη μετάδοση μέσω άμεσης επαφής με τον γεννητικό σωλήνα κατά τον κολπικό τοκετό, και
3) σε περίπτωση ενδομήτριας αμνιακής λοίμωξης και μόλυνσης του αμνιακού υγρού, (π.χ. χοριοαμνιονίτιδα), θεωρητικά θα ήταν πιθανόν να ανιχνευθεί ο ιός στο ρινικό ή φαρυγγικό επίχρισμα του νεογνού, δεδομένου ότι το έμβρυο ενδομητρίως εισροφεί και καταπίνει αμνιακό υγρό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί διεθνώς ιστολογικά αποτελέσματα από μελέτη πλακούντων COVID-19 (+) μητέρων για παρουσία χοριοαμνιονίτιδας ή άλλης φλεγμονώδους ιστοπαθολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πλακούντες των δύο COVID-19-θετικών ελληνίδων μητέρων που γέννησαν στο Αττικό Νοσοκομείο εξετάσθηκαν στη μονάδα Περιγεννητικής Παθολογοανατομίας, Α΄ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, ΕΚΠΑ, και δεν παρατηρήθηκε εικόνα χοριοαμνιονίτιδας ή πλακουντίτιδας συμβατή με αμνιακή λοίμωξη.

Τα συνολικά αποτελέσματα είναι ακόμα υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθούν σύντομα.

Συνεπώς, η κυρία Κωνταντινίδου καταλήγει στη διαπίστωση ότι «η κάθετη αιματογενής διαπλακουντιακή μετάδοση του κορωνοϊού στην εγκυμοσύνη θεωρείται πλέον πιθανή, ανεξάρτητα από την κλινική σημασία που μπορεί να έχει το γεγονός αυτό».

Και προς αυτό κρίνει «σκόπιμο να τροποποιηθούν οι χειρισμοί που αποσκοπούν στον έλεγχο και αποκλεισμό αιματογενούς διαπλακουντιακής μετάδοσης από τη μητέρα στο έμβρυο, και η δειγματοληψία για ανίχνευση λοίμωξης στο νεογνό, εφ’ όσον ενδείκνυται, να περιλαμβάνει και αίμα ομφαλίου λώρου».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασλανίδης για βίντεο Καρυστιανού για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη: «Όσοι γονείς το είδαν σοκαρίστηκαν»

Πριν 11 ώρες

«Η γυναίκα μου έκλαιγε, είδε εικόνες που δεν είχε ξαναδεί», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών

Λουτράκι: Νεκρός 17χρονος από μαχαιριές, τραυματίας ακόμη ένας νεαρός

Πριν 11 ώρες

Ένας 19χρονος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι - Εκτιμάται ότι προηγήθηκε συμπλοκή μεταξύ τους

Ξεναγός συνελήφθη μετά από βίντεο που τον δείχνει να βεβηλώνει 4.000 ετών πυραμίδα στη Σακκάρα της Αιγύπτου

Πριν 11 ώρες

Τέθηκε προσωρινά σε αναστολή εργασίας και ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους ή και περισσότερο

Λέρος: 18χρονος ομολόγησε πως σκότωσε τον 50χρονο πατέρα του

Πριν 11 ώρες

O 50χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στο συνεργείο του

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Τουρκία με νέα επιστολή στον ΟΗΕ ‑ Πώς απαντά η Αθήνα

Πριν 11 ώρες

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε η Αγκυρα πέντε ημέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Θρίλερ με τη σορό που εντοπίστηκε στη Χαλκιδική: Παραμένει αγνώστων στοιχείων, σήμερα η εξέτασή της από ιατροδικαστή

Πριν 11 ώρες

Tα πρώτα στοιχεία συγκλίνουν στο σενάριο της εγκληματικής ενέργειας

Λόρα: Συνεχής φύλαξη, ψυχολογική αξιολόγηση και οι εξελίξεις για την επιστροφή της στην Ελλάδα

Πριν 11 ώρες

Πώς μετά από σχεδόν δύο μήνες οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τη 16χρονη

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι είναι ο ερυθηματώδης λύκος που έχει ‑ Γιατί υπάρχει περίπτωση να τη βγάλει από τη φυλακή

Πριν 11 ώρες

Λίγες ημέρες μετά την εμφάνισή της στο δικαστήριο με μπαστούνι

Παναθηναϊκός: Πρόκριση στους «16» του Europa League με 10 παίκτες και θρίλερ στα πέναλτι

Χτες

Οι «πράσινοι» επικράτησαν της Βικτόρια Πλζεν με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι, μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση

Δολιοφθορά στη γραμμή Αθήνα‑Θεσσαλονίκη: Το ελληνικό FBI στις έρευνες ‑ Τι εξετάζεται

Χτες

Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει 20 ανάλογα περιστατικά τόσο στην Αθήνα όσο και στο υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο

Απεργία για τα Τέμπη: Κλείνουν το Σάββατο έξι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης

Χτες

Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.