E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πιθανή η «κάθετη μετάδοση» από τη μητέρα στο έμβρυο

Τι δήλωσε καθηγήτρια Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ

Πιθανή η «κάθετη μετάδοση» από τη μητέρα στο έμβρυο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Δημοσίευση 8/4/2020 | 19:22

Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η κάθετη μετάδοση, κατά την εγκυμοσύνη, του κορωνοϊού από τη μητέρα στο κυοφορούμενο έμβρυο, όπως επισημαίνει σε σχετική επιστολή της η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κωνσταντινίδου, προς την Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής και την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής-Γυναικολογίας.

Ειδικότερα, η κυρία Κωνσταντινίδου από το Α' Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, στην επιστολή της, αναφέρει χαρακτηριστικά «την πιθανότητα κάθετης μετάδοσης του COVID-19 κατά την εγκυμοσύνη και τις τρέχουσες οδηγίες για τους αντίστοιχους χειρισμούς μετά τον τοκετό. Η κάθετη μετάδοση συμβαίνει είτε 1) ενδομητρίως με αιματογενή διαπλακουντιακή μετάδοση από το αίμα της μητέρας στο αίμα του εμβρύου, όταν ο ιός διαπερνά τον αιματοπλακουντιακό φραγμό, είτε 2) κατά τον τοκετό με την άμεση επαφή του νεογνού με κολπικές εκκρίσεις, ούρα, κόπρανα της μητέρας (γεννητικά υγρά)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καθηγήτρια θέτει υπόψη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας την πρόσφατη αναθεώρηση των Οδηγιών του Βρετανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (RCOG), όπου αναφέρεται ότι «η κάθετη μετάδοση του ιού θεωρείται πλέον πιθανή», ανεξάρτητα από την κλινική σημασία που μπορεί να έχει το γεγονός αυτό.

Δύο αναφορές έχουν καταδείξει την παρουσία ανοσοσφαιρινών IgM έναντι του SARS-COV-2 στον ορό νεογνών κατά τη γέννηση. Δεδομένου ότι οι ανοσοσφαιρίνες IgM είναι μακρομόρια που συνήθως δεν διαπερνούν τον πλακουντιακό φραγμό, η παρουσία τους στον ορό των νεογνών κατά τη γέννηση φαίνεται να υποδηλώνει νεογνική ανοσολογική αντίδραση σε ενδομήτρια αιματογενή διαπλακουντιακή λοίμωξη.

Σε προηγούμενες αναφορές συνολικά 55 περιστατικών από την Κίνα και 43 από τη Νέα Υόρκη δεν υπήρξαν ενδείξεις για κάθετη μετάδοση του ιού μετά από έλεγχο RΤ-PCR. Επ’ αυτού η κυρία Αναστασία Κωνσταντινίδου επισημαίνει ότι «μόνο σε εννέα περιστατικά έχει γίνει έλεγχος σε αίμα ομφαλίου λώρου, αμνιακό υγρό και δείγματα πλακούντα, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο έλεγχος έγινε μόνο σε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, πράγμα το οποίο δεν αποκλείει επ’ ουδενί την αιματογενή διαπλακουντιακή μετάδοση του ιού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανίχνευση RNA του ιού στο ρινοφαρυγγικό επίχρισμα αφορά κυρίως:

1) τον τρόπο μετάδοσης μέσω σταγονιδίων από το περιβάλλον,
2) πιθανή κάθετη μετάδοση μέσω άμεσης επαφής με τον γεννητικό σωλήνα κατά τον κολπικό τοκετό, και
3) σε περίπτωση ενδομήτριας αμνιακής λοίμωξης και μόλυνσης του αμνιακού υγρού, (π.χ. χοριοαμνιονίτιδα), θεωρητικά θα ήταν πιθανόν να ανιχνευθεί ο ιός στο ρινικό ή φαρυγγικό επίχρισμα του νεογνού, δεδομένου ότι το έμβρυο ενδομητρίως εισροφεί και καταπίνει αμνιακό υγρό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί διεθνώς ιστολογικά αποτελέσματα από μελέτη πλακούντων COVID-19 (+) μητέρων για παρουσία χοριοαμνιονίτιδας ή άλλης φλεγμονώδους ιστοπαθολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πλακούντες των δύο COVID-19-θετικών ελληνίδων μητέρων που γέννησαν στο Αττικό Νοσοκομείο εξετάσθηκαν στη μονάδα Περιγεννητικής Παθολογοανατομίας, Α΄ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, ΕΚΠΑ, και δεν παρατηρήθηκε εικόνα χοριοαμνιονίτιδας ή πλακουντίτιδας συμβατή με αμνιακή λοίμωξη.

Τα συνολικά αποτελέσματα είναι ακόμα υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθούν σύντομα.

Συνεπώς, η κυρία Κωνταντινίδου καταλήγει στη διαπίστωση ότι «η κάθετη αιματογενής διαπλακουντιακή μετάδοση του κορωνοϊού στην εγκυμοσύνη θεωρείται πλέον πιθανή, ανεξάρτητα από την κλινική σημασία που μπορεί να έχει το γεγονός αυτό».

Και προς αυτό κρίνει «σκόπιμο να τροποποιηθούν οι χειρισμοί που αποσκοπούν στον έλεγχο και αποκλεισμό αιματογενούς διαπλακουντιακής μετάδοσης από τη μητέρα στο έμβρυο, και η δειγματοληψία για ανίχνευση λοίμωξης στο νεογνό, εφ’ όσον ενδείκνυται, να περιλαμβάνει και αίμα ομφαλίου λώρου».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάρος: Το βίντεο κατέγραψε τον πνιγμό του 4χρονου ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τον ναυαγοσώστη

Χτες

Η νομολογία του Αρείου Πάγου δείχνει ότι η ευθύνη ναυαγοσωστών και υπευθύνων πισίνας εξετάζεται ανεξάρτητα από την επίβλεψη των γονέων, σύμφωνα με προηγούμενη δικαστική απόφαση για ανάλογο περιστατικό.

Έκλειψη Ηλίου σε βίντεο: Στο 100% τη «έζησαν» Ισπανία και Ισλανδία

Χτες

NASA και ESA, μαζί με μεγάλα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν ζωντανά το εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο

Super Cup: Ο ΟΦΗ σήκωσε το τρόπαιο στο Ηράκλειο με 4‑5 πέναλτι επί της ΑΕΚ (2‑2)

Χτες

Η Ένωση προηγήθηκε με τέρμα του Γιόβιτς, οι Κρητικοί ανέτρεψαν το σκορ, ο Ζίνι ισοφάρισε στο 98` και η μάχη κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι στο Παγκρήτιο.

Πάνος Βλάχος: Λύγισε στην κηδεία Νίκου Καλογερόπουλου, σήκωσε το φέρετρο στους ώμους του

Χτες

Ο ηθοποιός τραγούδησε με σπασμένη φωνή το «Καραΐσκάκης» πριν αποχαιρετήσει τον σκηνοθέτη που έδινε χρόνια μάχη με καρκίνο.

Απόστολος Σίσκος: Ασημένιο μετάλλιο στα 200μ ύπτιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Χτες

Ο Έλληνας κολυμβητής ανέβηκε στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, φτάνοντας στη δεύτερη θέση του τελικού.

ΠΑΟΚ: Έκτακτο περιστατικό πριν τη ρεβάνς με την Αντερλεχτ ‑ Ποιος βασικός δεν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες

Χτες

Οικογενειακό ζήτημα κράτησε τον Γιάννη Κωνσταντέλια μακριά από την αποστολή του ΠΑΟΚ για το ματς με την Αντερλεχτ, με τους ανθρώπους της ομάδας να αναζητούν τρόπο να τον στείλουν αργότερα στις Βρυξέλλες.

Superyacht 50 εκατ. ευρώ «σφηνώνει» στον Ισθμό της Κορίνθου – Δείτε τι συνέβη στη στενή διέλευση

Χτες

Το πολυτελές σκάφος BLUE II, μήκους 56 μέτρων, φαίνεται σε βίντεο να προσκρούει επανειλημμένα στα πρανή κατά τη διέλευσή του από τον στενό δίαυλο του Ισθμού.

Σεξουαλικές υπηρεσίες σε ξένους διαιτητές: «Ροζ» σκάνδαλο ταράζει το ποδόσφαιρο της Νότιας Κορέας

Χτες

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νότιας Κορέας μετά την αποκαλυπτική έκθεση που έφερε στο φως την υπόθεση

Θεσσαλονίκη: Βίντεο «ντοκουμέντο» δείχνει τον 59χρονο να βάζει φωτιά στη Σίνδο – Κατηγορείται για έξι εστίες, δόθηκε προθεσμία απολογίας την Παρασκευή

Χτες

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον κατηγορούμενο να σταματά το αυτοκίνητό του, να πλησιάζει πυκνή βλάστηση και να απομακρύνεται λίγο πριν ξεσπάσουν οι φλόγες πίσω του

Τελικός Super Cup: Ώρα και κανάλι μετάδοσης για το ΑΕΚ – ΟΦΗ

Χτες

Μεγάλη μάχη στο Παγκρήτιο για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς

Ρατσιστική επίθεση καταγγέλλει η Χατζηκώστα: «Δεν έχω κυπριακό αίμα στις φλέβες μου, αλλά είμαι υπερήφανη Κύπρια»

Χτες

Η 17χρονη πρωταθλήτρια Κύπρια στη δισκοβολία, Μαρίνα Χατζηκώστα, καταγγέλλει ότι έχει δεχθεί ρατσιστική επίθεση εξαιτίας της καταγωγής της

Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό ρωμαϊκό συγκρότημα με στοές στη Βασιλίσσης Όλγας ‑ Δείτε εικόνες

Χτες

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του σημαντικού μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε κατά την ανάπλαση της οδού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.