E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τεστ κόστους 45 ευρώ ανιχνεύει τον κορωνοϊό σε 40 λεπτά

Ποιες είναι οι δυο τεχνικές που εφαρμόζονται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για την ανίχνευση του ιού

Τεστ κόστους 45 ευρώ ανιχνεύει τον κορωνοϊό σε 40 λεπτά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/3/2020 | 13:11

Σε 40 λεπτά μαθαίνει κάποιος αν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό μέσω του άμεσου τεστ ανίχνευσης Covid-19, που στοιχίζει 45 ευρώ και πραγματοποιείται στα νοσοκομεία αναφοράς.

Στο μεγαλύτερο πνευμονολογικό κέντρο της χώρας, που δέχεται και τα περισσότερα περιστατικά κορωνοϊού, το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», εφαρμόζονται 2 τεχνικές για να επιβεβαιωθεί ή όχι η προσβολή από τον συγκεκριμένο ιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη μέθοδος που «τρέχει» το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου είναι multiplex PCR. Πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα είναι (ελάχιστος χρόνος χειρισμού του δείγματος, όλη η αντίδραση πραγματοποιείται στο σύστημα, χωρίς παρέμβαση του χειριστή) και ο χρόνος αποτελέσματος είναι της τάξης των 40 λεπτών ενώ η τιμή του φτάνει τα 45 ευρώ ανά δείγμα αναπνευστικού (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, βρογχικές εκκρίσεις, BAL). Το αργότερο εντός 1 ώρας δηλαδή από την στιγμή της εισαγωγής του δείγματος στο σύστημα οι κλινικοί γιατροί έχουν την απάντηση στα χέρια τους. Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας, το νοσοκομείο ήδη παρήγγειλε επιπλέον 510 tests αυτού του είδους.

Στο «Σωτηρία» πραγματοποιείται και άμεσο τεστ ανίχνευσης Covid-19 σε βιολογικά δείγματα (ρινικό ή ρινοφαρυγγικό επίχρισμα) με μοριακή μέθοδο RT-PCR συμβατή με υπάρχοντα εξοπλισμό του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Το σύστημα αυτό είναι επίσης κλειστό (ελάχιστος χρόνος χειρισμού του δείγματος, όλη η αντίδραση πραγματοποιείται στο σύστημα, χωρίς παρέμβαση του χειριστή) ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να εκτελεστούν ταυτόχρονα ως 4 εξετάσεις. Ο χρόνος αποτελέσματος είναι 40 λεπτά και η τιμή ανέρχεται στα 67,5 ευρώ (65 ευρώ το αντιδραστήριο και 2,5 ευρώ ο στειλεός). Το εργαστήριο πρόκειται να παραλάβει άμεσα επιπλέον 400 tests αυτής της μεθόδου.

Το μικροβιολογικό εργαστήριο του «Σωτηρία» θα παραλάβει και 800 tests άμεσης ανίχνευσης φορείας πολυανθεκτικών μικροβίων, η οποία δίνει αποτελέσματα ακριβή και αξιόπιστα ταχύτατα (εντός 2 ωρών από την άφιξη του δείγματος στο εργαστήριο), με μοριακή ανίχνευση γονιδίων αντοχής.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του εργαστηρίου, «οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά Gram(-) μικρόβια, MRSA, καθώς και ανθεκτικούς στα γλυκοπεπτίδια εντερόκοκκους κυρίως στους ασθενείς της ΜΕΘ, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις βαρέως πασχόντων, σχετίζονται με υψηλή θνητότητα και θνησιμότητα, με παρατεταμένη νοσηλεία καθώς και με χορήγηση αντιβιοτικών ευρύτατου φάσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεδομένης της διεθνούς επιταγής για ‘αντιμικροβιακή επιστασία’ (antibiotic stewardship), το Μικροβιολογικό Εργαστήριο εφαρμόζει στο Νοσοκομείο τη μελέτη φορείας ασθενών ΜΕΘ και ΜΑΦ, σε στενή συνεργασία με τους ιατρούς των Μονάδων, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η πανδημία Covid19, οδηγεί στη ΜΕΘ, σημαντικό αριθμό ασθενών με βαριά κλινική συνδρομή, που επιβαρύνεται από επιλοιμώξεις με πολυανθεκτικά μικρόβια. Η συνύπαρξη των δύο λοιμώξεων μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς και η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση κρίνεται απολύτως κρίσιμη. Η γνώση της μικροβιακής φορείας των ασθενών και ύπαρξης πιθανών γονιδίων αντοχής κρίνει και τη χορήγηση κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Σήμερα

Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Σήμερα

Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Χτες

Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Χτες

Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Χτες

Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Προχτές

Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ;

Προχτές

Το απίστευτο επίτευγμα της Tabei την έκανε παγκόσμια διασημότητα

H παμπόνηρη υπερμαραθωνοδρόμος που έκανε το ασύλληπτο

Προχτές

Είπαμε να βοηθιόμαστε, αλλά όχι κι έτσι (!)

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.