E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καταφύγια πολυτελείας απέναντι στην πανδημία

Σε μυστική τοποθεσία στην αμερικανική πολιτεία του Κάνσας

Καταφύγια πολυτελείας απέναντι στην πανδημία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 25/3/2020 | 13:14

«Ο νέος κορωνοϊός δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα ή κοινωνικά όρια. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κοινωνικά όρια», υπενθυμίζει πρόσφατο άρθρο των New York Times σχετικά με τους τρόπους και τις λύσεις που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι πολίτες του κόσμου ώστε να αποφύγουν την πανδημία.

Συμβουλεύονται και προσλαμβάνουν τους καλύτερους γιατρούς, φορούν σικάτες μάσκες, βάζουν αντισηπτικό με νότες περγαμόντου που κοστίζει μερικές δεκάδες δολάρια, χρησιμοποιούν ιδιωτικά αεροπλάνα. Μεγάλη άνθηση γνωρίζουν τα ειδικά μετακατασκευασμένα (παλιά πυρηνικά) καταφύγια που προσφέρουν απομόνωση και πολυτέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εναλλακτική λύση είναι να αποπλεύσει κανείς με το γιοτ του και να περάσει μερικές εβδομάδες στη θάλασσα με ελάχιστες επαφές με ανθρώπους στη στεριά.

Με τον δυτικό κόσμο να συνειδητοποιεί ξαφνικά τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι πλούσιοι δεν τσιγκουνεύονται χρήματα προκειμένου να αποφύγουν τη δυσάρεστη και ορισμένες φορές μοιραία εμπειρία που προσφέρει ο SARS CoV 2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Μέχρι πρόσφατα, τα πρώην πυρηνικά καταφύγια των ΗΠΑ, που είχαν αγοράσει ιδιωτικές εταιρείες μετασκευάζοντάς τα σε συγκροτήματα με διαμερίσματα κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσει κανείς οποιοδήποτε σενάριο είχε δει σε ταινίες τρόμου, απευθύνονταν σε ελαφρώς περίεργους πελάτες. Οχι πλέον. Σε μυστική τοποθεσία στην αμερικανική πολιτεία του Κάνσας η εταιρεία Survival Condo έχει κατασκευάσει υπόγειο πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων. Το συγκρότημα έχει μέγεθος 15 ορόφων και περιλαμβάνει ιατρείο, πισίνα, σπα, κινηματογράφο, γυμναστήριο, τοίχο αναρρίχησης και πάρκο για σκύλους. Το ειδικό σύστημα εξαερισμού που διαθέτει φιλτράρει τον αέρα και αντιμετωπίζει πυρηνική, χημική και βιολογική απειλή, περιλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19. «Προσφέρουμε ένα περιβάλλον όπου είναι λιγότερο πιθανό να έρθετε σε επαφή με τον ιό», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Survival Condo. «Για ένα ανάλογης ποιότητας διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη θα είχα πληρώσει τα ίδια ανά τετραγωνικό μέτρο, αν όχι περισσότερα, και με αυτό έχεις ήσυχο το κεφάλι σου», λέει ένας πελάτης της Survival Condo, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, μια και δεν μιλάμε πλέον για ένα απλό κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου, αλλά για απρόσβλητο πρώην πυρηνικό καταφύγιο, το να «έχεις ήσυχο το κεφάλι σου» κοστίζει πολλά. Για ένα οροφοδιαμέρισμα, χωρίς βεράντες και σίγουρα όχι ευήλιο, η τιμή είναι 3 εκατ. δολάρια. Για διαμέρισμα που καταλαμβάνει μισό όροφο, η τιμή είναι 1,5 εκατ. δολάρια. Το διαμέρισμα είναι πλήρως επιπλωμένο και η διακόσμηση ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Με αυτά αγοράζει κανείς επιπλέον εξασφαλισμένο εφοδιασμό τριών ετών για κάθε ένοικο, ενώ απαιτείται ειδική εκπαίδευση για να προσαρμοστεί κανείς σε αυτό το περιβάλλον. Φυσικά επιτρέπονται και οι αλλαγές. Ενας Σαουδάραβας πελάτης αποφάσισε να προσθέσει στο διαμέρισμά του (φαντάζομαι οροφοδιαμέρισμα) ένα τζαμί και ένα καμουφλαρισμένο ελικοδρόμιο, σύμφωνα με το περιοδικό Vice.

Ο Λάρι Χολ, ιδιοκτήτης της Survival Condo, λέει στο περιοδικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση για τα καταφύγιά του. Ενας πελάτης, για παράδειγμα, είδε ένα από τα διαμερίσματα στο Διαδίκτυο και το αγόρασε τέσσερις ημέρες αργότερα χωρίς να το έχει δει στην πραγματικότητα.

Μεγάλη ζήτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ποτέ δεν είχαμε τόσο πολλούς ανθρώπους να θέλουν να τους ξεναγήσουμε στον χώρο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Χολ. Υπάρχουν και φθηνότερα καταφύγια, όπως αυτά που προσφέρει η εταιρεία Atlas Survival Shelters, με τιμές που αρχίζουν από τις 36.000 δολάρια, η οποία έχει διαπιστώσει επίσης σημαντική αύξηση της ζήτησης.

Για όσους μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα υπάρχει και η εναλλακτική λύση να κατασκευάσουν το δικό τους καταφύγιο, αν και μάλλον είναι αργά. Ισως όμως να το έχουν έτοιμο μέχρι τον επόμενο χειμώνα, οπότε ενδεχομένως να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η αμερικανική εταιρεία Vivos, η οποία κατασκευάζει καταφύγια επί παραγγελία, επίσης αναφέρει πολύ μεγάλη αύξηση για τα προϊόντα της τις τελευταίες εβδομάδες. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 400% και πως η πελατεία από μεσοαστική αρχίζει και γίνεται μεγαλοαστική. Η κατασκευή του καταφυγίου διαρκεί από τρεις μήνες μέχρι ένα έτος, ανάλογα με το μέγεθος, την τοποθεσία και τη διαθεσιμότητα υλικών και εργατικού δυναμικού, αναφέρει η Vivos. Αν θεωρεί κάποιος πως είναι πολύ αργά για να φτιάξει το δικό του καταφύγιο, τότε η Vivo προσφέρει 575 ιδιωτικά καταφύγια έναντι 35.000 δολαρίων, όμως χωρίς επίπλωση.

Αλλοι πλούσιοι πολίτες προτιμούν να απομονωθούν στη θάλασσα. Η Τζένιφερ Σάια, πρόεδρος της εταιρείας B7B Yacht Charter στο Νιούπορτ είπε πως ένας παλιός πελάτης της που είχε κλείσει μια βίλα στη Φλωρεντία τον Απρίλιο, άλλαξε σχέδια και αποφάσισε να κάνει μια κρουαζιέρα στις Μπαχάμες. Είναι λογικό, εξηγεί η Σάια στους ΝΥΤ. Από το αυτοκίνητό σου μπαίνεις στο ιδιωτικό τζετ και από εκεί κατευθείαν στο γιοτ όπου δεν συγχρωτίζεσαι με άλλους...

Πηγή: Καθημερινή

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στην Αττική που εκτελούσαν θερμές εργασίες σε μέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Χτες

Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια

Μακελειό σε γιορτή της 4ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη – Οκτώ τραυματίες, οι 4 παιδιά

Χτες

Μαρτυρίες μιλούν για άνδρα που ήταν ντυμένος στα μαύρα και φορούσε μαύρη μάσκα σκι, ο οποίος πυροβόλησε πολλές φορές προς το πλήθος, που έκανε μπάρμπεκιου σε αυλή

Επίδομα αδείας 2026: Τι αλλάζει φέτος και ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται

Χτες

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλάζουν τα ποσά του επιδόματος αδείας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

Χτες

Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Θεσσαλονίκη: 16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

Χτες

Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Σερένα Γουίλιαμς: Ανέβασε φωτογραφία με το υγρό που αφαίρεσαν από το γόνατό της – «Απλά... ουάου»

Χτες

Η Σερένα Γουίλιαμς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το διπλό γυναικών στο Γουίμπλεντον λόγω τραυματισμού στο γόνατο

Σκιάθος: Συνελήφθη 27χρονος που επιτέθηκε σε πολίτες – Πετούσε καρέκλες και ξεσήκωνε τους περαστικούς

Χτες

Σκηνές έντασης ξεδιπλώθηκαν τα ξημερώματα στο νησί της Σκιάθου

Καπνός, διοξίνες, βενζόλιο: Τι αναπνέει η Θεσσαλονίκη μετά τη φωτιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Ελεύθερος ο 76χρονος

Χτες

«Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας» συστήνει ο καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Χρέη στην Εφορία: Όλες οι προθεσμίες και οι πληρωμές του Ιουλίου

Χτες

Πώς θα επιβιώσετε από το φορολογικό «σαφάρι» του Ιουλίου

Θεσσαλονίκη: Ποιος βρέθηκε πίσω από την υπόθεση της 7χρονης που περιπλανιόταν μόνη στο κέντρο

Χτες

Το ανήλικο κορίτσι εντοπίστηκε ασυνόδευτο από διερχόμενους πολίτες, οι οποίοι ειδοποίησαν άμεσα την αστυνομία.

Στο νοσοκομείο ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία Αλντο Μοντάνο: «Παλεύα για τη ζωή μου» μετά από αναφυλακτικό σοκ

Χτες

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση έπειτα από γεύμα σε εστιατόριο της Ρώμης για τον Ιταλό Ολυμπιονίκη - «Είχα ενημερώσει εκ των προτέρων για την αλλεργία μου», τόνισε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.