E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο υπάλληλος που κατέστρεψε μια τράπεζα 233 ετών

Είχε ως πελάτισσα και την βασίλισσα Ελισάβετ

Ο υπάλληλος που κατέστρεψε μια τράπεζα 233 ετών
@scotsman.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Η Barings Bank ιδρύθηκε το 1762 και ήταν η αρχαιότερη εμπορική τράπεζα της Βρετανίας. Στην ιστορία των 233 χρόνων της, είχε επιτυχίες και αποτυχίες αλλά συνέχιζε να λειτουργεί. Μέχρι και η βασίλισσα ήταν πελάτης της, έχοντας καταθέσεις 40 εκατομμυρίων λιρών. Αυτό σταμάτησε το 1995. Από έναν και μόνο άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Nick Leeson προσελήφθη από την Barings το 1989. Στην αρχή τον έστειλαν στην Τζακάρτα της Ινδονησίας για να επιλύσει μια υπόθεση με συμβόλαια αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών. Την έλυσε αρκετά γρήγορα και η καριέρα του στην Barings άρχισε να μοιάζει πολλά υποσχόμενη.

Επέστρεψε στο Λονδίνο το 1991 και ανέλαβε ακόμα μια υπόθεση, αυτή τη φορά μια απάτη ενός υπαλλήλου της τράπεζας που χρησιμοποιούσε έναν λογαριασμό πελάτη για να κάνει συναλλαγές στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία όμως ήθελε να αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή στο γραφείο της στην Σιγκαπούρη, που ασχολούνταν με τοποθετήσεις και παράγωγα στον δείκτη SIMEX.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-2314620/Rogue-trader-Nick-Leeson-contemplated-paying-fellow-inmates-kill-jailed-collapse-Barings-Bank.html

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@dailymail.co.uk

Νωρίτερα δεν του είχε δοθεί άδεια χρηματιστή στην Μεγάλη Βρετανία λόγω απάτης στην αίτησή του. Όταν έκανε αίτηση στη Σιγκαπούρη, ούτε ο ίδιος ούτε η τράπεζά του ανέφεραν το περιστατικό.

Στην Σιγκαπούρη, αν και δεν είχε μεγάλη εμπειρία ως χρηματιστής, έκανε κάποιες κίνησεις που έφεραν πολλά χρήματα στην Barings. Το 1992 μόνο, τα κέρδη έφτασαν τις 10 εκατομμύρια λίρες, περίπου το 10% των συνολικών κερδών της τράπεζας. Ωστόσο η ρέντα του τον εγκατέλειψε σύντομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάνοντας κινήσεις υψηλού ρίσκου κατάφερε να χάσει τεράστια ποσά, τα οποία όμως έκρυβε με παμπόνηρο τρόπο. Μείωσε τον έλεγχο των συναλλαγών και επειδή τα υψηλά στελέχη της τράπεζας δεν γνώριζαν καλά τις αγοραπωλησίες επί παραγώγων, δεν είδαν τον κίνδυνο. Εκμεταλλεύτηκε λοιπόν έναν error account, έναν λογαριασμό που οι νέοι χρηματιστές ανέφεραν τις απώλειες τους. Ο Leeson όμως τον χρησιμοποίησε μόνο για τον ίδιο. Ο λογαριασμός αυτός ήταν από την αρχή του αρνητικός. Το 1994 είχε ζημιές 208 εκατομμυρίων λιρών.

https://www.bbc.com/news/business-14424926

@bbc.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά την κλίση του στον τζόγο, ο Leeson αποκαλύφθηκε από μια σχετικά ασφαλή πρόβλεψη. Προέβλεψε ότι στις 17 Ιανουαρίου οι δείκτες της Σιγκαπούρης και του Τόκιο, δεν θα μεταβληθούν σημαντικά και θα παραμείνουν σταθεροί. Ωστόσο η ημέρα που ξημέρωσε ήταν η ημέρα του σεισμού των 6,9 Ρίχτερ στο Kobe της Ιαπωνίας. Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη πτώση στους δείκτες και ο Leeson για να καλύψει τις ζημιές έκανε ρελάνς με κινήσεις υψηλού ρίσκου για να καλύψει την ζημιά. Προέβλεψε λοιπόν ότι ο δείκτης Nikkei θα επανακάμψει άμεσα, κάτι που όμως δεν έγινε. Οι ζημιές είχαν φτάσει πλέον το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, τα διπλά από το κεφάλαιο της Barings Bank.

Άφησε στο γραφείο ένα σημείωμα που έγραφε «Συγνώμη» και έφυγε από τη Σιγκαπούρη στις 23 Φεβρουαρίου. Τρεις ημέρες αργότερα, η Barings Bank κήρυξε πτώχευση μετά από 233 χρόνια. Ο Leeson πήγε στην Μαλαισία, στην Ταϊλάνδη και μετά στην Γερμανία όπου συνελήφθη στην Φρανκφούρτη.

Η δίκη έγινε στην Σιγκαπούρη και το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή 6,5 ετών.  Αποφυλακίστηκε το 1999, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου. Το 1996 είχε ήδη προλάβει να γράψει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Rogue Trader», που τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο στην ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Ewan McGregor.

https://www.fiz-x.com/10-must-see-wall-street-movies/

@fiz-x.com

Σήμερα ζει με την δεύτερη γυναίκα του στην Ιρλανδία, κερδίζοντας αρκετά λεφτά δίνοντας διαλέξεις πάνω στα δημοσιονομικά και στις σκιερές χρηματοπιστωτικές πρακτικές σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία και Νότια Αφρική.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Πριν 11 ώρες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Πριν 11 ώρες

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Πριν 11 ώρες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία

Πριν 11 ώρες

Είναι προφανώς Ιταλός

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.