E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η ευρωπαϊκή χώρα των 17 εκατ. με τις δεκάδες πολυεθνικές

Μια αρκετά πλούσια χώρα με επιχειρηματικό δαιμόνιο

Η ευρωπαϊκή χώρα των 17 εκατ. με τις δεκάδες πολυεθνικές
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Μπορεί σε έκταση να είναι στο 1/3 της Ελλάδας και σε πληθυσμό να φτάνει τα 17 εκατομμύρια, αλλά η Ολλανδία είναι μια αρκετά πλούσια χώρα με επιχειρηματικό δαιμόνιο. Από το αλκοολούχο τζιν που κατέκτησε την Αγγλία μέχρι και σήμερα, οι Ολλανδοί, που υπήρξαν και οι ιδρυτές του Νέου Άμστερνταμ (σημερινής Νέας Υόρκης), έχουν αποδείξει πως ως επιχειρηματίες είναι ικανότατοι. Απόδειξη αποτελούν οι δεκάδες εταιρείες που ξεκίνησαν στην χώρα και έγιναν πολυεθνικές. Όπως μερικές από τις παρακάτω:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΤο δημοφιλές ποτό που ονομαζόταν «Ολλανδικό κουράγιο» και «ποτό των αλκοολικών» 17/12/2019

Royal Dutch Shell

Η πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι η γνωστή μας Shell με λογότυπο ένα όστρακο, με χιλιάδες βενζινάδικά και στη χώρα μας. Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1907 και έγινε ο άμεσος ανταγωνιστής της εταιρείας πετρελαίου του Rockefeller. Με έδρα τη Χάγη, σήμερα είναι ισχυρή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με χιλιάδες υπαλλήλους σε ολόκληρο τον κόσμο.

ING

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Άμστερνταμ, με αντικείμενο τις τραπεζικές, ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Το ING σημαίνει «Internationale Nederlanden Groep». H καταγωγλη της φαίνεται από το χρώμα του λιονταριού στο λογότυπό της, το πορτοκαλί του Οίκου της Οράγγης, δηλαδή της βασιλικής οικογένειας της χώρας. Το 2016 η εταιρεία είχε έσοδα που έφτασαν τα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

https://en.wikipedia.org/wiki/ING_Group#/media/File:ING_Bank_Nieuw-Vennep.jpg

@wikipedia.org

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Philips

Μια από τις πιο γνωστές βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, έχει έδρα στο Αϊντχόφεν και ιδρύθηκε το 1893. Οι υπάλληλοί της το 1913 ίδρυσαν την ομάδα της πόλης PSV («Philips Sport Vereniging»), που δεν της ανήκει, αλλά οι χορηγίες, όπως το γήπεδο είναι δεδομένες. Η εταιρεία το 2018 είχε έσοδα πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Heineken

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλη μια εταιρεία από το Άμστερνταμ. Η γνωστή μας» πράσινη» ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1873 και μόλις δυο χρόνια αργότερα είχε πάρει ήδη το πρώτο της βραβείο. Από τότε έχει φτάσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου με ισχυρή διαφημιστική παρουσία στον αθλητισμό. Έχει πάνω από 73.000 υπαλλήλους και πλέον της ανήκουν 165 ζυθοποιίες σε 70 χώρες του κόσμου.

KLM

Η αεροπορική εταιρεία και συγχρόνως εθνικός αεροπορικός μεταφορέας ιδρύθηκε το 1919 και παραμένει η παλαιότερη αεροπορική εταιρεία που εξακολουθεί να έχει το όνομα με το οποίο ξεκίνησε. Πραγματοποιεί πτήσεις σε 145 προορισμούς και από το 2004 έχει συγχωνευθεί με την γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France. Το 2017 τα έσοδα της ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

https://el.wikipedia.org/wiki/KLM#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:KLM_Boeing_777-200ER,_PH-BQH,_SIN.jpg

@wikipedia.org

Booking.com

Μπορεί από το 2005 να έχει αγοραστεί από την αμερικανική εταιρεία Booking Holdings (τότε Priceline Group) για 133 εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν παύει να είναι μια ακόμα επιχειρηματική ιδέα και επιτυχία των Ολλανδών. Ιδρύθηκε το 1996, όταν η εταιρεία bookings.nl και η bookings.org συγχωνεύθηκαν στην πόλη Άμερσφορτ για να γιγαντωθεί μέσα σε λίγα χρόνια. Παρόλο πάντως που οι Αμερικανοί έχουν αγοράσει την ολλανδική εταιρεία, τα κεντρικά της βρίσκονται ακόμα στο Άμστερνταμ.

SHV Holdings

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών συναλλαγών στον κόσμο με έδρα την Ουτρέχτη. Ιδρύθηκε το 1896 και οι δραστηριότητές της έχουν μεγάλη ποικιλία, αφού ασχολείται με τις μεταφορές, το λιανικό εμπόριο, το πετρέλαιο, τα τρόφιμα αλλά και τις οικονομικές υπηρεσίες. Και ίσως να είναι η πιο άγνωστη στη χώρα μας, αλλά το 2018 είχε έσοδα που έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν λίγο

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν λίγο

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.