E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κοροναϊός: Σε επιφυλακή και οι ελληνικές αρχές

Για τα κρούσματα του κοροναϊού που εμφανίστηκαν από την Κίνα

Κοροναϊός: Σε επιφυλακή και οι ελληνικές αρχές

Δημοσίευση 21/1/2020 | 18:32

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές υγείας για τα κρούσματα του κοροναϊού που εμφανίστηκαν από την Κίνα.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ασχολήθηκε με το θέμα καθώς διάχυτος είναι ο παγκόσμιος φόβος για την εξάπλωση της επιδημίας που έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε 6 ανθρώπους στην Κίνα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ περιγράφει τα περιστατικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Κίνα, Ταϊλάνδη και Ιαπωνία αλλά και τα συμπτώματα από το νέο στέλεχος του κοροναϊού.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πάντως πως σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για το νέο στέλεχος του κοροναϊού

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και ένας θάνατος σε άτομο με υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων. Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

Στις 13 Ιανουαρίου 2020 το Υπουργείο Υγείας της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο εισαγόμενο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) από την πόλη Wuhan, Επαρχία Hubei, Κίνα. Πρόκειται για μια γυναίκα 61 ετών κάτοικο της πόλης Wuhan που εκδήλωσε συμπτώματα στις 5 Ιανουαρίου 2020. Στις 8 Ιανουαρίου 2020 ταξίδεψε με απευθείας πτήση στην Ταϋλάνδη μαζί με πέντε μέλη της οικογένειας της όπου συμμετείχαν σε τουριστικό γκρουπ 16 ατόμων. Το ιστορικό έκθεσης του κρούσματος είναι υπό διερεύνηση.

Στις 16 Ιανουαρίου το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV) σε άτομο που είχε ταξιδέψει στην Wuhan, Κίνα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

  • Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Wuhan εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.
  • Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται :

  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:

  • Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα. Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο τουριστικός «παράδεισος» του Κιμ Γιονγκ Ουν κατεβάζει ρολά για τους ξένους τουρίστες πριν… ανοίξει

Χτες

Στην τελετή εγκαινίων του θέρετρου στις 24 Ιουνίου παρευρέθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες, μαζί με τον Κιμ και την οικογένειά του

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρέπει να δούμε πώς η ΑΙ μπορεί να κάνει την άσκηση της διακυβέρνησης καλύτερη»

Χτες

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Greeks in AI»

Τηλεφωνική επικοινωνία πάπα Λέοντα με Νετανιάχου: Το μήνυμα του ποντίφικα για τη Γάζα

Χτες

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ισραηλινό χτύπημα σε καθολικό ναό στη Γάζα, περιστατικό για το οποίο ο Νετανιάχου εξέφρασε βαθιά λύπη

Κάηκε το διαμέρισμα του Πέτρου Φιλιππίδη στην Πατησίων

Χτες

Βρισκόταν μέσα ο ηθοποιός και κάλεσε το 100 - Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρησμού

Σκότωσε Ρώσους, κέρδισε πόντους: Το σύστημα ανταμοιβής για Ουκρανούς στρατιώτες που θυμίζει video game

Χτες

«Ένας νεκρός δίνει έναν πόντο. Αν τον πιάσεις αιχμάλωτο, παίρνεις δέκα», εξηγεί Ουκρανός στρατιώτης

Τουρίστας ρώτησε οδηγό ταξί αν είναι ασφαλής η Ομόνοια και 10 δευτερόλεπτα μετά τον έκλεψαν

Χτες

Το ειρωνικό περιστατικό στην καρδιά της Αθήνας κάνει τον γύρο των Μέσων – Ο ταξιτζής καταδίωξε τον δράστη και ανέκτησε την τσάντα

Απίστευτη καταγγελία σερβιτόρου στη Σαντορίνη: «Αν δεν φύγεις σε 5 λεπτά, θα σε σκοτώσω»

Χτες

Σε μια απίστευτη καταγγελία προχώρησε σερβιτόρος εστιατορίου στη Σαντορίνη

Θύελλα αντιδράσεων για τις χρεώσεις σε ΑΤΜ που παραχώρησε η Πειραιώς

Χτες

Από τη δωρεάν χρήση στην επιβάρυνση 2,10 ευρώ για ανάληψη – Στη Βουλή το θέμα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί με «παρέμβαση» αν εντοπιστούν αθέμιτες χρεώσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.