E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το πηγάδι στο Μοσχάτο που θα έσωζε την Ελλάδα

Από τις ιστορίες που πρέπει να διασωθούν

Το πηγάδι στο Μοσχάτο που θα έσωζε την Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η Αθηνα του 1933 δεν μοιάζει σε τίποτα με την σημερινή πρωτεύουσα, ούτε σαν εικόνα, ούτε σαν πληθυσμός, ούτε σαν οικονομική κατάσταση των κατοίκων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυριαρχεί η φτώχεια, οι δουλείες του ποδαριού, οι χαμηλά εργαζόμενοι στα εργοστάσια της εποχής που ανοίγουν δειλά δειλά και όσοι ζούσανε στην Αθήνα προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τον "άρτον τον επίουσιον".

Δεν υπάρχουν ούτε τα βασικά όπως είναι τρεχούμενο νερό. Για αυτό και οι περισσότεροι που διαθέτουν ένα σπίτι και ένα μικρό οικόπεδο, προσπαθούν να ανοίξούν πηγάδι για να έχουν εύκολη πρόσβαση σε νερό.

Ένας από τους Αθηναίους που έσκαψε το δικό του πηγάδι ήταν ο Χαράλαμπος Ζαμπέλης, που δούλευε σερβιτόρος σε καφενείο, στο Μοσχάτο. Όμως αυτό το πηγάδι ήταν διαφορετικό και έκρυβε εκπλήξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντί για νερό βρίσκει πετρέλαιο. Στην αρχή πηγαίνει στον κοινοτάρχη για να διαμαρτυρηθεί, αλλά όταν γίνεται αυτοψία από υπαλλήλους της κοινότητας, ο Χαράλαμπος Ζαμπέλης γίνεται το πρόσωπο της ημέρας.

Η είδηση ότι αναβλύζει πετρέλαιο στο Μοσχάτο γίνεται πρώτο θέμα στις εφημερίδες και ο ιδιοκτήτης του χωραφιού εν δυνάμει κροίσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ποσότητα του πετρελαίου που αναβλύζει μόλις στα 5 μέτρα βάθος είναι εξωπραγματική και όλοι μιλούν για χρυσορυχείο. Μάλιστα η ποιότητα του πετρελαίου είναι εξαιρετική καθώς δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου επεξεργασία.

Ο Ζαμπέλης δανείζεται για να φτιάξει εταιρεία για να μην πιαστεί κορόιδο από το κράτος, δίνει συνεντεύξεις και ετοιμάζεται να αλλάξει ζωή, χάρη στο μαύρο χρυσό που βρέθηκε στην αυλή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως οι ειδικοί επιμένουν ότι για να γίνει παραγωγή ικανή να φέρει κέρδος πρέπει να σκάψουν τουλάχιστον 300 μέτρα. Όσο όμως σκάβουν το πετρέλαιο λιγοστεύει, μέχρι που σε βάθος 300 μέτρων δεν βρίσκουν τίποτα.

Εκείνη τη στιγμή σίγουρα δεν θα τη ξέχασε ποτέ ο Ζαμπέλης. Τα όνειρα για μια άνετη ζωή διαλύθηκαν μέσα σε ένα λεπτό. Στα 500 μέτρα από το σπίτι του υπήρχε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε φάρμακα. Σε αυτό το εργοστάσιο υπήρξε διαρροή πετρελαίου και όλο το πετρέλαιο κινήθηκε προς το οικόπεδο του Χαράλαμπου.

Ο Χαράλαμπος Ζαμπέλης καταστράφηκε οικονομικά αφού τα δάνεια που είχε πάρει ήταν θηλιά στο λαιμό του για πολλά χρόνια, ενώ η ιστορία από το Μοσχάτο έμεινε στην ιστορία σαν ανέκδοτο, επειδή ο Έλληνας κυνηγά το εύκολο και γρήγορο κέρδος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αριστοτέλης Ωνάσης: Σαν σήμερα η ταφή του δίπλα στον γιο του Αλέξανδρο

Σήμερα

Το σπάνιο βίντεο και η τελευταία του επιθυμία

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Σήμερα

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Η συγγραφέας παιδί ‑ θαύμα που όταν μεγάλωσε εξαφανίστηκε

Σήμερα

Το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισής της

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Τι είναι το Internet of Things και πώς λειτουργεί;

Πριν 3 μέρες

Μια από τις τεχνολογικές έννοιες που ακούμε συχνότερα τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή του IoT ή αλλιώς Internet of Things.

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.