E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτά είναι τα πιο θανατηφόρα τσιγάρα

Αυξάνουν κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου

Αυτά είναι τα πιο θανατηφόρα τσιγάρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/12/2019 | 17:46

Οι άνθρωποι που καπνίζουν τσιγάρα χωρίς φίλτρο έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με τους άλλους καπνιστές. Επιπλέον το κάπνισμα τσιγάρων χωρίς φίλτρο συνδέθηκε με 30% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο.

«Όλα τα τσιγάρα βλάπτουν. Όλα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων, αλλά τα άφιλτρα τσιγάρα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο τύπο τσιγάρου» εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Nina Thomas πνευμονολόγος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στο Τσάρλεστον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές των ελαφριών τσιγάρων (light, ultralight) και εκείνων με γεύση μέντας ήταν εξίσου πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο των πνευμόνων και να πεθάνουν από αυτόν συγκριτικά με εκείνους που κάπνιζαν τα κλασικά τσιγάρα με φίλτρο.

Παρά τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί η καπνοβιομηχανία σε μια προσπάθεια να καταστήσει τα τσιγάρα πιο ασφαλή – μειώνοντας τα επίπεδα πίσσας ή προσθέτοντας γεύση μέντας – τα τσιγάρα εξακολουθούν να συνδέονται με το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο διαφορετικοί τύποι τσιγάρων συνδέονται με διαφορετικά ποσοστά κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ή θανάτων σχετιζόμενων με το κάπνισμα οι ερευνητές έκαναν ανασκόπηση των στοιχείων του Εθνικής Μελέτης Εξέτασης Πνευμόνων των ΗΠΑ (National Lung Screening Trial).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Δρ. Thomas το δείγμα περιείχε πάνω από 14,000 άτομα στο εθνικό αντιπροσωπευτικό τους δείγμα. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι 55-74 ετών και έπρεπε να έχουν ιστορικό τουλάχιστον 30 ετών, συγκεκριμένα 30 pack-years. Πρόκειται για μια κλινική ποσοτικοποίηση του καπνίσματος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της έκθεσης ενός ατόμου στον καπνό. Υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των πακέτων τσιγάρου που καπνίζει κάποιος την ημέρα με τον αριθμό των ετών της καπνιστικής συνήθειας. Ένα παράδειγμα του τι σημαίνουν τα 30 pack-years είναι ότι μπορεί κάποιος να καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα για τριάντα χρόνια ή δυο πακέτα την ημέρα για 15 χρόνια, εξήγησε η Δρ. Thomas.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συγκέντρωναν κατά μέσο όρο 56 pack-years. Οι ερευνητές έλεγξαν τα δεδομένα για διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, την ηλικία και τον αριθμό των pack-years.

Οι καπνιστές άφιλτρων τσιγάρων ήταν 40% πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο των πνευμόνων. Επίσης ήταν κατά ένα τρίτο πιο πιθανό να είναι εθισμένοι στη νικοτίνη σε σύγκριση με τους άλλους καπνιστές.
Οι άνθρωποι που κάπνιζαν light, ultralight ή τσιγάρα μενθόλης είχαν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με εκείνους που κάπνιζαν κανονικά τσιγάρα με φίλτρο. Ωστόσο οι καπνιστές των light, ultralight ή τσιγάρων μενθόλης ήταν λιγότερο πιθανό να καταφέρουν να κόψουν το κάπνισμα σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.
Ο Eric Jacobs ανώτερος επιστημονικός διευθυντής της επιδημιολογικής έρευνας για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εξηγεί ότι η έρευνα δεν διερεύνησε τους λόγους που τα άφιλτρα τσιγάρα αποδεικνύνται περισσότερο θανατηφόρα, αλλά αυτό ενδέχεται να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα πίσσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Eric Jacobs επισημαίνει ακόμη ότι το γεγονός ότι από τα light τσιγάρα αφαιρέθηκε απλά η λέξη light από την συσκευασία για λόγους συμμόρφωσης των καπνοβιομηχανιών στους πιο αυστηρούς κανονισμούς, δεν οδήγησε σε κάποια σημαίνουσα αλλαγή στη συμπεριφορά των καπνιστών που εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα, ότι τα συγκεκριμένα τσιγάρα είναι ελαφριά, άρα και πιο ασφαλή.

Σύμφωνα με την Erika Sward βοηθό αντιπρόεδρο της εθνικής σύμπραξης της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας «η καπνοβιομηχανία ψεύδεται στο αμερικανικό κοινό υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν τσιγάρα που είναι λιγότερο βλαβερά – και το σενάριο επαναλαμβάνεται με την επιδημία του ηλεκτρονικού τσιγάρου.»

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο πιο απρόσμενο μέρος της Ευρώπης

Χτες

Η παγκόσμια εξάπλωση της γρίπης των πτηνών έχει ήδη προκαλέσει ευρεία ανησυχία μεταξύ κυβερνήσεων και παραγωγών πουλερικών

Le Monde: «Παράθυρο» επιστροφής θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο ανοίγει νέα γαλλική νομοθεσία

Χτες

Με τη νέα γαλλική νομοθεσία επιτρέπεται η επιστροφή θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο, υποστηρίζει σε άρθρο της στη Monde η δικηγόρος Κατερίνα Τιτή

Πάτρα: «Φώναζα `πάρτε τα λεφτά και αφήστε μου τα χαρτιά`» λέει η αθλήτρια Ανδριάνα Φωτακοπούλου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

Χτες

«Και ενώ πήγαινα προς τον καταυλισμό, σταματώ. Μπροστά μου βλέπω 50 – 60 Ρομά και λέω ‘ώπα, δεν θα σε βρούνε ποτέ εδώ’» περιγράφει η πρώην πρωταθλήτρια στίβου

Παραλήρημα της Αγκυρας για την γενοκτονία των Ποντίων: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα γεγονότα, εσείς σφάξατε Τούρκους στην Τριπολιτσά

Χτες

«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικό όφελος και να αναγνωρίσουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων και άλλων εθνοτικών ομάδων» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση

Καρκίνος: Κοινό φάρμακο για το άσθμα ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση επιθετικών μορφών του

Χτες

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cancer

Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων ‑ Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Χτες

Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών με την ίδια εργασιακή θέση

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έκανε μήνυση σε Κουσουλό και Γεωργιάδη – Για ποιο λόγο

Χτες

Πληρεξούσιος δικηγόρος κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων κατά της Αννας Καρακίτσου, του Πέτρου Κουσουλού, του Χαράλαμπου Κούτρα και του Αδωνι Γεωργιάδη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Βίντεο από τις δοκιμαστικές διαδρομές στην επέκταση της Καλαμαριάς

Χτες

Το βίντεο ακολουθεί τη διαδρομή από τον σταθμό της Καλαμαριάς προς αυτόν την Αρετσούς

Αρση της ασυλίας του Νίκου Παππά αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταγγελία εξύβρισης

Χτες

Σύμφωνα με την καταγγελία, στις 11 Ιουνίου 2025 ο Νίκος Παππάς φέρεται να εξύβρισε και να απείλησε τον καταγγέλλοντα μέσω Instagram

Διακοπές με voucher: Ρεκόρ όλων των εποχών με 800.000 αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό το 2026

Χτες

Η ακρίβεια στις τιμές διαμονής και μετακίνησης οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες στις επιδοτούμενες διακοπές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.