E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Οχι» από τη Γαλλία για την ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ

Το παρασκήνιο της συζήτησης που τελείωσε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα

«Οχι» από τη Γαλλία για την ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 18/10/2019 | 08:11

«Vive la France» θα αναφωνήσουν όσοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μετά την μαραθώνια συζήτηση των 28 Ευρωπαίων ηγετών που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής επισημοποιήθηκε η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας.

Οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ (παρά την επισημοποίηση της συμφωνίας για το Brexit στην ολονύχτια συζήτηση συμμετείχε κανονικά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον) δεν κατάφεραν καν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο κοινά αποδεκτών συμπερασμάτων για την μελλοντική διεύρυνση με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κράτησε σθεναρή στάση, επέμεινε στο βέτο και αρνήθηκε να συμφωνήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γαλλικό «όχι» δεν αποσύρθηκε ακόμη κι όταν κατατέθηκαν συμβιβαστικές προτάσεις για διαχωρισμό των δύο υποψηφίων χωρών προς όφελος των Σκοπίων. Ο Μακρόν δεν υπαναχώρησε ούτε καν όταν οι 25 από τους 28 Ευρωπαίους πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020. Ο ελιγμός αυτός προωθήθηκε από την Γερμανία κι άλλες χώρες που θεωρούν ότι ο Σαρλ Μισέλ, ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει... δυσανεξία στη διεύρυνση της ΕΕ κι ήθελαν έστω με αυτόν τον τρόπο που παραπέμπει την λήψη των αποφάσεων σε επτά μήνες από τώρα να κρατήσει ζωντανό το ευρωπαϊκό όνειρο για την Αλβανία και τα Σκόπια.

Δεν έπιασε ούτε το κόλπο με το... decoupling

Προηγήθηκε οργιώδες παρασκήνιο, με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να επιχειρεί να «σπρώξει» τις υποψηφιότητες των Σκοπίων και της Αλβανίας.

Εκτός της Γαλλίας που επέμεινε στην άρνηση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντιρρήσεις για την υποψηφιότητας της Αλβανίας είχαν και η Ολλανδία με την Δανία που πρότειναν... decoupling, διαχωρισμό δηλαδή της περίπτωσης των Σκοπιανών από αυτή των Αλβανών. Η Ολλανδία και η Δανία πρότειναν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και να παραπεμφθεί για το μέλλον η έναρξη συζητήσεων με την Αλβανία, όμως ούτε και σε αυτή την περίπτωση επετεύχθη ομοφωνία. Ακόμη και χωριστή συνάντηση λέγεται ότι είχαν Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Μαρκ Ρούτε (Ολλανδία) και Μέτε Φρεντέρικσεν (η Δανή πρωθυπουργός), αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορεί η μοναδική μας πολιτική δραστηριότητα να είναι η διεύρυνση» είπε κατά πληροφορίες ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και επέμεινε στην ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των υποψηφίων μελών. Η Άνγκελα Μέρκελ, κατά πληροφορίες, προειδοποίησε εις μάτην για τον κίνδυνο αστάθειας στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας ακόμη και το επιχείρημα ότι η ιστορία και το παρελθόν θα έπρεπε να έχουν διδάξει τους Ευρωπαίους.

Η ελληνική θέση για την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και υποστηρίζει την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων (σσ. αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας). Κι αυτό διότι η Αθήνα θέλει να προλάβει πιθανό blame game των Σκοπίων ότι με την απόφαση των Ευρωπαίων θα δημιουργηθούν περιπλοκές στην εφαρμογή της συμφωνίας για την Βόρεια Μακεδονία. Η Συμφωνία των Πρεσπών συνδέεται με την ευρωπαϊκή μας προοπτική, προειδοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρώντας άκομψα να πιέσει τους ηγέτες της ΕΕ να ανακοινώσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τα όνειρα των Σκοπιανών πάγωσαν όταν ο Μπόρις Τζόνσον έφυγε πρώτος από το κτίριο όπου συνεδρίαζε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο! Ώρα 2:44 τα ξημερώματα της Παρασκευής και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας περπατώντας βιαστικά, παρά την εμφανή εξάντλησή του -από τις πολυήμερες επαναλαμβανόμενες συζητήσεις μέχρι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το Brexit- μπήκε στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε εκτός του κτιρίου Justus Lipsius.

Ήταν το σήμα ότι είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι 27 ηγέτες της ΕΕ που έφυγαν για τα ξενοδοχεία τους όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 9:30 (τοπική ώρα Βρυξελλών) το πρωί της Παρασκευής. Στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μάλλον δύσκολο να ξανασυζητηθεί το θέμα της Αλβανίας και των Σκοπίων, οπότε η διεύρυνση της ΕΕ μοιάζει να αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λουτράκι: Kαρχαρίας κολυμπάει σε ρηχά νερά δίπλα στην παραλία

Σήμερα

Συχνές πλέον οι εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες κοντά στις ακτές

Τι είναι το flashover που οδήγησε στον όλεθρο του Κραν Μοντανά;

Σήμερα

Ενώ αρχικά μαρτυρίες ανέφεραν για κερί, για πυροτέχνημα μίλησε αργότερα από την πλευρά του ο Ιταλός πρέσβης

Καιρός: Δυσάρεστα νέα για το 2026 ‑ Αναμένεται να είναι από τις θερμότερες χρονιές της Ιστορίας

Σήμερα

Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Πρωτοχρονιάτικος πολιτικός καφές Μητσοτάκη‑Τασούλα στο Κολωνάκι – Με ευχές και συνομιλίες με πολίτες ξεκίνησε το 2026

Σήμερα

Η παρέα συμπληρώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη και τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη

Δείτε βίντεο: Η στιγμή που ξεκινάει η φωτιά μέσα στο μπαρ στο Κραν Μοντανά

Σήμερα

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: «Σερβιτόρος στους ώμους συναδέλφου του έβαλε φωτιά στο ταβάνι του μπαρ με βεγγαλικό» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Σήμερα

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για τις στιγμές που προηγήθηκαν της φονικής έκρηξης και πυρκαγιάς με τους 40 νεκρούς

Τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική στην είσοδο του 2026 – Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Σήμερα

Παγετός σε πολλές περιοχές, χαμηλές μέγιστες τιμές και ισχυροί βοριάδες, πριν από σταδιακή βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες

Έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο σκι Κραν Μοντανά στην Ελβετία: Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες

Σήμερα

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκαν από πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια μουσικού event στο δημοφιλές μπαρ Le Constellation

Καιρός: Απόλυτη ανατροπή από Αρναούτογλου ‑ Από τα χιόνια στους... 18 βαθμούς σε λίγες ώρες

Χτες

Μετά την κακοκαιρία εξπρές και τα χιόνια περνάμε σε ανοιξιάτικο καιρό με την έλευση του 2026

Πιλότος «άφησε σημείωμα αυτoκτoνίας» πριν ρίξει το αεροσκάφος σε φράγμα του Έσσεξ

Χτες

Αναφορές θέλουν να έκανε κύκλους πάνω από το σημείο αρκετή ώρα πριν συντριβεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.