E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΕΝΦΙΑ: Βίλες με φόρο… γκαρσονιέρας

Πολλά τα παράδοξα από τις στρεβλώσεις στις αντικειμενικές αξίες

ΕΝΦΙΑ: Βίλες με φόρο… γκαρσονιέρας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/9/2019 | 12:40

Μεγάλα παράδοξα στον φόρο ακινήτων έχουν προκύψει από τις τεράστιες στρεβλώσεις, που υπάρχουν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα βίλες να πληρώνουν τον ίδιον φόρο με διαμερίσματα σε «λαϊκές» γειτονιές.

Η διαφορά μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικής τιμής, ειδικά στα εκτός σχεδίου ακινήτων, είναι πολλές φορές χαοτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τους κατόχους των πολυτελών ακινήτων καταλήγει να είναι ασήμαντος, καθώς υπάρχουν κατοικίες που έχουν χτιστεί σε αγροτεμάχια, για τα οποία ο φόρος ακινήτων ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ταυτόχρονα, εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβαρύνει πολλαπλάσια την εντός σχεδίου αστική ιδιοκτησία.

Βίλες με ΕΝΦΙΑ… γκαρσονιέρας

Παραθαλάσσια βίλα στη Κινέτα επιφάνειας 517 τ.μ. σε έκταση σχεδόν 7,5 στρεμμάτων έχει εμπορική αξία 2.700.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της ανέρχεται στα 73.648 ευρώ και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τον ιδιοκτήτη της είναι μόνο 374 ευρώ! Οσα δηλαδή πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και ηλικίας 25 ετών στο Περιστέρι.

Εξοχική κατοικία στο Πόρτο Χέλι, 250 τετραγωνικών με έκταση 2 στεμμάτων, πωλείται 1.000.000 ευρώ. Για την Εφορία η αξία του ακινήτου είναι 125.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης της επιβαρύνεται με ετήσιο ΕΝΦΙΑ 378 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αλλάζει στα εκτός σχεδίου ακίνητα

Μέσα στο επόμενο έτος, μαζί με τη νέα αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, το σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Με την ένταξη και των εκτός σχεδίων στο αντικειμενικό σύστημα, θα καθιερωθούν υψηλότερες αξίες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων, που επιβάλλονται στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα τσουχτερά πρόστιμα στις συγκοινωνίες – Έξυπνες κάμερες στους σταθμούς

Σήμερα

Αυξήσεις στα πρόστιμα και κίνητρα συμμόρφωσης

Γερμανία: Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Μονάχου για πιθανή παρουσία drone

Σήμερα

Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και προσωρινή διακοπή των πτήσεων

Πανσέληνος Μαΐου: Πότε και πώς θα απολαύσουμε το εντυπωσιακό «Μπλε Φεγγάρι»

Σήμερα

Τι ακριβώς σημαίνει όμως ο όρος «Μπλε Σελήνη»

Νέες ταυτότητες: Τι κοστίζουν, πώς κλείνετε ραντεβού και πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές

Σήμερα

Από τον Αύγουστο του 2026 οι παραδοσιακές «μπλε» ταυτότητες δεν θα γίνονται δεκτές ως ταξιδιωτικά έγγραφα - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Θεσσαλονίκη: Αεροστρόβιλος σκόρπισε πανικό σε πίστα καρτ

Σήμερα

Ξαφνικό καιρικό φαινόμενο προκάλεσε υλικές ζημιές

Βρετανία: Στη φυλακή ο Έλληνας που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν – Πώς δρούσε

Σήμερα

Τα ταξίδια στην Βρετανία και η συσκευή παρακολούθησης

Κέρκυρα: Νεκρός 53χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο

Σήμερα

Μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με φορτηγό στα Καρουμπάτικα στην Κέρκυρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.