Μένουμε σπίτι. Ασφαλείς και ενημερωμένοι.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κεμπάπ με πολίτικα μπαχαρικά με σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας

Κεμπάπ με πολίτικα μπαχαρικά με σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας

Ένα αυθεντικό πολίτικο ζουμερό κεμπάπ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Δημοσίευση 18/9/2019 | 00:15

Θα χρειαστούμε:

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από λάπα
  • 100 γρ. κιμάς από προβατίνα, κατά προτίμηση από μπούτι και σπάλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, τριμμένος αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1 μεγάλη (ή 2 μέτριες) μελιτζάνα φλάσκα
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ταχίνι (προαιρετικά)

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

  1. Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και με βρεγμένες τις παλάμες μας (για να μην κολλάνε στον κιμά) ζυμώνουμε πολύ καλά, για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
  2. Κάθε τόσο βουτάμε τις παλάμες μας σε νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1 - 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  4. Λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και πλάθουμε το μείγμα σε στενόμακρα κεμπάπ, με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ. Αν θέλουμε, τα περνάμε σε καλαμάκια, ώστε να διευκολυνθούμε στο γύρισμά τους κατά το ψήσιμο. Λαδώνουμε πολύ καλά τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ. Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα περιττά λίπη και να μη λερώσουν το φούρνο.
  5. Βάζουμε στη σχάρα τα κεμπάπ και ψήνουμε για περίπου 16 - 18 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Σάλτσα

  1. Τρυπάμε τη μελιτζάνα με ένα μακρύ πιρούνι και την ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, για περίπου 10 - 12 λεπτά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα της και να αρχίσει να «σκάει». Με τη διαδικασία αυτή έχουμε πιο έντονη την καπνιστή γεύση.
  2. Μετά την κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό της, την «ψίχα» της, σε έναν πολυκόφτη (μούλτι), προσεκτικά ώστε να μην παρασύρουμε και καμένη φλούδα, γιατί τότε θα πικρίσει η σάλτσα μας. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο (σε 2 - 3 δόσεις) και χτυπάμε στο μούλτι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί η μελιτζάνα.
  3. Προσθέτουμε το λεμόνι, το ταχίνι (αν βάλουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα με βελούδινη υφή.
  5. Σερβίρουμε τα κεμπάπ πάνω σε τραγανές αραβικές πίτες, περιχύνουμε με όση σάλτσα θέλουμε και συνοδεύουμε με φρέσκες ντομάτες και φυλλαράκια δυόσμου ή ροδέλες κρεμμυδιού, που τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτά είναι τα 5 λάθη σε ένα βιογραφικό που ψάχνει η Google πριν «ρίξει άκυρο»

Food Σήμερα

Στέλεχος της Google εξηγεί ποια λάθη στο βιογραφικό είναι πιθανόν να κοστίζουν ακριβά

Τα ζώδια σήμερα: 30 Mαΐου

Food Σήμερα

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Αυτοί είναι έξι λόγοι που βήχουμε περισσότερο στο γραφείο

Food Σήμερα

Κι όμως, είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που σχετίζεται με το περιβάλλον εργασίας σας

Sarah Jessica Parker: Αυτές οι γόβες είναι οι καλύτερες της κολεξιόν

Food Σήμερα

Πόσο κοστίζουν και πού θα τις βρεις

Πως θα καθαρίσεις αποτελεσματικά τα εργαλεία του μακιγιάζ σου

Food Σήμερα

Ένα αναλυτικό βίντεο για το πως, αλλά και το κάθε πότε πρέπει να πλένεις πινέλα και σφουγγαράκια

Κορίτσια προσπαθούν να βρουν ποια jacket έχουν 10 και ποια 1.000 δολάρια

Food Σήμερα

Για να δούμε, μπορούν να κάνουν τις σωστές μαντεψιές;

Μετανάστευσε στις ΗΠΑ, γλίτωσε το θάνατο στο παραπέντε και έφτιαξε μια εταιρεία εκατομμυρίων

Food Χτες

Η Amber Leong έχει πλέον μια εταιρεία αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων

Φτιάξε αυτές τις θεϊκές πατάτες που δεν είναι τηγανητές αλλά ακόμη καλύτερες

Food Χτες

Ξέρουμε πόσο αγαπάς τις τηγανητές πατάτες αλλά βρήκαμε καλύτερη λύση για τις λιγούρες σου

Τα ζώδια σήμερα: 29 Μαΐου

Food Χτες

Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Αυτή ήταν η πανάκριβη skincare ρουτίνα της Jackie Kennedy

Food Χτες

Η πρώην πρώτη κυρία αποτέλεσε το απόλυτο fashion και beauty icon της δεκαετίας της και όχι άδικα

Το σeξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μεταδίδεται και με το προφυλακτικό

Food Χτες

Ταλαιπωρεί χιλιάδες κόσμου σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η αριστοκρατική συνοικία του Μπουένος Αιρες με το πολυτελές... νεκροταφείο της

Food Προχτές

Αν κάποιος ψάχνει μια αριστοκρατική, ήσυχη και πλούσια σε ιστορία συνοικία στο Μπουένος Άιρες, τότε αυτή είναι η Recoleta

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.