E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κεμπάπ με πολίτικα μπαχαρικά με σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας

Ένα αυθεντικό πολίτικο ζουμερό κεμπάπ

Κεμπάπ με πολίτικα μπαχαρικά με σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ

Θα χρειαστούμε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από λάπα
  • 100 γρ. κιμάς από προβατίνα, κατά προτίμηση από μπούτι και σπάλα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, τριμμένος αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 1 μεγάλη (ή 2 μέτριες) μελιτζάνα φλάσκα
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ταχίνι (προαιρετικά)

Πάμε να τα ετοιμάσουμε:

  1. Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και με βρεγμένες τις παλάμες μας (για να μην κολλάνε στον κιμά) ζυμώνουμε πολύ καλά, για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
  2. Κάθε τόσο βουτάμε τις παλάμες μας σε νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1 - 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  4. Λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και πλάθουμε το μείγμα σε στενόμακρα κεμπάπ, με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ. Αν θέλουμε, τα περνάμε σε καλαμάκια, ώστε να διευκολυνθούμε στο γύρισμά τους κατά το ψήσιμο. Λαδώνουμε πολύ καλά τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ. Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα περιττά λίπη και να μη λερώσουν το φούρνο.
  5. Βάζουμε στη σχάρα τα κεμπάπ και ψήνουμε για περίπου 16 - 18 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Σάλτσα

  1. Τρυπάμε τη μελιτζάνα με ένα μακρύ πιρούνι και την ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, για περίπου 10 - 12 λεπτά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα της και να αρχίσει να «σκάει». Με τη διαδικασία αυτή έχουμε πιο έντονη την καπνιστή γεύση.
  2. Μετά την κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό της, την «ψίχα» της, σε έναν πολυκόφτη (μούλτι), προσεκτικά ώστε να μην παρασύρουμε και καμένη φλούδα, γιατί τότε θα πικρίσει η σάλτσα μας. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο (σε 2 - 3 δόσεις) και χτυπάμε στο μούλτι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί η μελιτζάνα.
  3. Προσθέτουμε το λεμόνι, το ταχίνι (αν βάλουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα με βελούδινη υφή.
  5. Σερβίρουμε τα κεμπάπ πάνω σε τραγανές αραβικές πίτες, περιχύνουμε με όση σάλτσα θέλουμε και συνοδεύουμε με φρέσκες ντομάτες και φυλλαράκια δυόσμου ή ροδέλες κρεμμυδιού, που τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να έχεις τα πιο απαλά χέρια

Food Πριν 11 ώρες

Τα χέρια είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, την τραχύτητα και την πρόωρη γήρανση

Trends στο χρώμα των μαλλιών για την άνοιξη που πρέπει να τσεκάρεις

Food Πριν 11 ώρες

Oι φετινές τάσεις στο χρώμα των μαλλιών προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών!

4 υπάκουες ράτσες σκύλων ‑ Δε θα το σκάσουν ποτέ

Food Πριν 11 ώρες

Αυτά τα σκυλιά έχουν πιο υπάκουη συμπεριφορά από άλλα

Πως να φτιάξεις γρήγορα κι εύκολα νηστίσιμη μηλόπιτα

Food Πριν 11 ώρες

Και νόστιμη πάνω απ` όλα

Έχεις αλλεργία; Μπορεί να φταίνε τα καλλυντικά σου

Food Χτες

Οι αλλεργίες στα καλλυντικά προϊόντα έχουν γίνει κάτι σύνηθες

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Food Χτες

Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Food Προχτές

Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Τροφές που καταστρέφουν το έντερο και που οι διαιτολόγοι συνιστούν να κόψετε αμέσως

Food Προχτές

Eάν θέλετε να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά έως το καλοκαίρι

Αυτό το τραγούδι αντιπροσωπεύει το κάθε ζώδιο

Food Προχτές

Ποιο είναι το δικό σου;

Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες καλύτεροι από τηγανητοί

Food Πριν 3 μέρες

Οι πιο εύκολοι και νόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες χωρίς να πάρετε εξτρα θερμίδες

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.