Κεμπάπ με πολίτικα μπαχαρικά με σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας
Ένα αυθεντικό πολίτικο ζουμερό κεμπάπ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Θα χρειαστούμε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από λάπα
- 100 γρ. κιμάς από προβατίνα, κατά προτίμηση από μπούτι και σπάλα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, τριμμένος αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1 μεγάλη (ή 2 μέτριες) μελιτζάνα φλάσκα
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ταχίνι (προαιρετικά)
Πάμε να τα ετοιμάσουμε:
- Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και με βρεγμένες τις παλάμες μας (για να μην κολλάνε στον κιμά) ζυμώνουμε πολύ καλά, για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
- Κάθε τόσο βουτάμε τις παλάμες μας σε νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1 - 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
- Λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και πλάθουμε το μείγμα σε στενόμακρα κεμπάπ, με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ. Αν θέλουμε, τα περνάμε σε καλαμάκια, ώστε να διευκολυνθούμε στο γύρισμά τους κατά το ψήσιμο. Λαδώνουμε πολύ καλά τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ. Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα περιττά λίπη και να μη λερώσουν το φούρνο.
- Βάζουμε στη σχάρα τα κεμπάπ και ψήνουμε για περίπου 16 - 18 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Σάλτσα
- Τρυπάμε τη μελιτζάνα με ένα μακρύ πιρούνι και την ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, για περίπου 10 - 12 λεπτά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα της και να αρχίσει να «σκάει». Με τη διαδικασία αυτή έχουμε πιο έντονη την καπνιστή γεύση.
- Μετά την κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό της, την «ψίχα» της, σε έναν πολυκόφτη (μούλτι), προσεκτικά ώστε να μην παρασύρουμε και καμένη φλούδα, γιατί τότε θα πικρίσει η σάλτσα μας. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο (σε 2 - 3 δόσεις) και χτυπάμε στο μούλτι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί η μελιτζάνα.
- Προσθέτουμε το λεμόνι, το ταχίνι (αν βάλουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα με βελούδινη υφή.
- Σερβίρουμε τα κεμπάπ πάνω σε τραγανές αραβικές πίτες, περιχύνουμε με όση σάλτσα θέλουμε και συνοδεύουμε με φρέσκες ντομάτες και φυλλαράκια δυόσμου ή ροδέλες κρεμμυδιού, που τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
Τι να φάτε σήμερα: Σουβλάκι στην πιο νόστιμη παραλλαγή
Food
Πριν 240 εβδομάδες
Τι να φάτε σήμερα: Μπριζολάκια χοιρινά μαριναρισμένα σε γευστική μαρινάδα κρασιού
Food
Πριν 241 εβδομάδες
Τι να φάτε σήμερα: Κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα (Polpette al sugo)
Food
Πριν 241 εβδομάδες
Τι να φάτε σήμερα: Μελιτζάνες παπουτσάκια
Food
Πριν 241 εβδομάδες
Φτιάξτε το πιο νόστιμο σπιτικό κοτόπουλο πανέ, στο φούρνο
Food
Πριν 232 εβδομάδες
Έτσι θα φτιάξετε αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί
Food
Πριν 229 εβδομάδες
Τι να φάτε σήμερα: Σπιτική πίτσα μαργαρίτα
Food
Πριν 240 εβδομάδες
Λαζάνια στο φούρνο με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο
Food
Πριν 235 εβδομάδες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το E-Radio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα πιο hot νέα.
Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
4 εναλλακτικές χρήσεις για το λάδι καρύδας που μάλλον δεν γνώριζες
Food
Σήμερα
Ένα πολυτάλαντο προϊόν
Αηδιαστικά φαγητά: Πράγματα που τρώνε οι άνθρωποι στον κόσμο κι εσύ δε θα έτρωγες ποτέ
Food
Σήμερα
Δεν είναι μόνο οι ψητές ακρίδες!
3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις
Food
Σήμερα
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε
Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη
Food
Σήμερα
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!
4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα
Food
Σήμερα
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων
Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα
Food
Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά
Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στη κορυφή της λίστας για τις πιο φθηνές διακοπές
Food
Χτες
4 ελληνικά νησιά στη λίστα
Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις
Food
Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!
Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί
Food
Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία
Εάν νιώθετε ότι ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα, υπάρχει τρόπος να τον «επιβραδύνετε»
Food
Προχτές
Ποιο είναι το μυστικό
Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου
Food
Προχτές
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά
Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες
Food
Προχτές