E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Λύθηκε το «μυστήριο» με τα νεκρά ψάρια στην Κρήτη

Πού οφείλεται ο θάνατός τους

Λύθηκε το «μυστήριο» με τα νεκρά ψάρια στην Κρήτη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/8/2019 | 16:19

Όλα τα δείγματα ψαριών είχαν έντονο παρασιτισμό από το πρωτόζωο Ichthyobodo, ένα ιδιαίτερα λοιμογονικό παράσιτο που είναι ικανό να προκαλέσει αυτή τη θνησιμότητα.

Όπως έγινε γνωστό, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε , σχετικά με το θέμα που προέκυψε στο φράγμα Αποσελέμη και τον εντοπισμό νεκρών ψαριών, τα πρώτα αποτελέσματα των παρασιτολογικών εξετάσεων υποδεικνύουν πως όλα τα δείγματα ψαριών είχαν έντονο παρασιτισμό από το πρωτόζωο Ichthyobodo sp. (Πιθανόν Ichthyobodo necator), ένα κοινό αλλά ιδιαίτερα λοιμογονικό παράσιτο που είναι ικανό να προκαλέσει αυτή τη θνησιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παράσιτο είναι παθογόνο μόνο για τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επίσης, τα έως τώρα αποτελέσματα των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δεν υποδεικνύουν ρύπανση των δειγμάτων νερού από ροή υγρών αποβλήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Ο.Α.Κ. Α.Ε., ως υπεύθυνος φορέας κατασκευής και λειτουργίας των έργων Αποσελέμη, ενημερώνει ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες δειγματοληψίες (νερού και ψαριών) και έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, για το φαινόμενο των νεκρών ψαριών που έχουν εντοπισθεί τις τελευταίες ημέρες στις όχθες του Φράγματος Αποσελέμη και συγκεκριμένα στην περιοχή του οικισμού Αβδού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα:

Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος και αυτοψία στην περιοχή οικισμού Αβδού και ελήφθησαν δείγματα νερού για ανάλυση των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων στο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νερού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη.
Στάλθηκε δείγμα νερού σε εξωτερικό διαπιστευμένο εργαστήριο, για να πραγματοποιηθεί ανάλυση των βασικών περιβαλλοντικών παραμέτρων ποιότητας νερού.
Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία ζωντανών και νεκρών ψαριών για ανάλυση στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για να γίνει παρασιτολογική, μικροβιολογική, ιστολογική εξέταση και μοριακή ανίχνευση ιών των ψαριών.

Τα πρώτα αποτελέσματα των παρασιτολογικών εξετάσεων υποδεικνύουν πως όλα τα δείγματα ψαριών είχαν έντονο παρασιτισμό από το πρωτόζωο Ichthyobodo sp. (Πιθανόν Ichthyobodo necator), ένα κοινό αλλά ιδιαίτερα λοιμογονικό παράσιτο που είναι ικανό να προκαλέσει αυτή τη θνησιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο εγκλωβισμός των ψαριών στην μικρή υδατοσυλλογή (νερόλακκο) με την πολύ μικρή ανανέωση νερού είναι η βασική αιτία, λόγω της μείωσης της στάθμης του ταμιευτήρα Αποσελέμη. Ο συγχρωτισμός των ψαριών, η υψηλή θερμοκρασία και η μικρή ανανέωση του νερού σε συνδυασμό με το μικρό βάθος στο συγκεκριμένο σημείο είναι ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση της ασθένειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παράσιτο είναι παθογόνο μόνο για τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επίσης, τα έως τώρα αποτελέσματα των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δεν υποδεικνύουν ρύπανση των δειγμάτων νερού από ροή υγρών αποβλήτων.

Επιβάλλεται να επισημανθούν τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Αποσελέμη, η ποιότητα του νερού που εισέρχεται από τον ταμιευτήρα του φράγματος προς επεξεργασία στην εγκατάσταση παραμένει σταθερή και το παραγόμενο επεξεργασμένο νερό που υδροδοτεί τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου με 42.000 m³ νερού ημερησίως είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Η καθημερινή υποβάθμιση της στάθμης του ταμιευτήρα του φρ. Αποσελέμη (περίπου 4 cm ημερησίως), έχει ως συνέπεια αρκετός πληθυσμός ψαριών που διαβιεί στον ταμιευτήρα, να εγκλωβίζεται σε ρηχές περιοχές της όχθης του και να θανατώνεται.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Σήμερα

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Σήμερα

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.