E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έκρηξη στην Αρκτική: Καταγράφηκε μεγάλη αύξηση ραδιενέργειας

Αρχικά η Ρωσία είχε ισχυριστεί ότι τα επίπεδα ραδιεργειας δεν είχαν επηρεαστεί

Έκρηξη στην Αρκτική: Καταγράφηκε μεγάλη αύξηση ραδιενέργειας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/8/2019 | 13:26

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν μέχρι και 16 φορές στις 8 Αυγούστου, έπειτα από ατύχημα για το οποίο οι αρχές λένε πως σημειώθηκε στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το υπουργείο Άμυνας είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας είχαν παραμείνει φυσιολογικά μετά το συμβάν της Πέμπτης, όμως οι αρχές της πόλης του Σεβεροντβίνσκ, στη βόρεια Ρωσία, ανακοίνωσαν πως υπήρξε άνοδος των επιπέδων της ραδιενέργειας για σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Greenpeace έχει ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν 20 φορές.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας, η Rosgidromet, ανακοίνωσε σήμερα πως πιστεύει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν από τέσσερις έως 16 φορές.

Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι το δυστύχημα συνέβη κατά την δοκιμή ενός «νέου όπλου»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη πυρηνικής φύσης που προκάλεσε τουλάχιστον πέντε θανάτους σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ρωσία, οι αρχές αναγνώρισαν εντέλει τη Δευτέρα ότι το δυστύχημα συνδεόταν με τις δοκιμές «νέων όπλων» και δεσμεύθηκαν ότι θα τις συνεχίσουν «μέχρι τέλους».

Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι το δυστύχημα πιθανόν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής του πυραύλου Κρουζ που ο ρωσικός στρατός έχει βαφτίσει «Μπουρεβέστνικ» (το όνομα ενός μεγάλου θαλασσοπουλιού), ενός από τα νέα, «ακατανίκητα» ρωσικά όπλα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές της χρονιάς.

Ωστόσο η έκρηξη στη Νιονόσκα, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να προκλήθηκε κατά την δοκιμή ενός άλλου όπλου, εξίσου ικανού να μεταφέρει μια πυρηνική κεφαλή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- ενός νέου πυραύλου κρουζ μεγάλου βεληνεκούς ονόματι Zircon, που είναι ικανός να αναπτύξει έως οκτώ φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με τον Ρωσικό στρατό.

- ενός νέου υποβρύχιου drone μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύεται από υποβρύχιο, ονόματι Ποσειδών.

Χωρίς να γίνει τόσο συγκεκριμένος, ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα, αποτίνοντας φόρο τιμής στα πέντε μέλη του προσωπικού του που έχασαν τη ζωή τους, ότι σκοπεύει «να συνεχίσει τη δουλειά του πάνω στους νέους τύπους όπλων, που σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους». «Θα φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντα που μας εμπιστεύθηκε η πατρίδα μας. Η ασφάλειά της θα είναι απόλυτα εγγυημένη», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ροσατόμ, ο Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ρωσικό επιτελείο αρχικά ανακοίνωσε τον θάνατο δύο «ειδικών», χωρίς να έχει γίνει ως τώρα σαφές εάν συγκαταλέγονται στους πέντε νεκρούς για τους οποίους έκανε λόγο ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας.

Άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα, που έγινε την Πέμπτη. Έχουν υποστεί εγκαύματα, σύμφωνα με τον Ροσατόμ. Σύμφωνα πάντα με τον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας, τα στελέχη του παρείχαν τεχνική υποστήριξη ως προς την «πηγή ισοτοπικής ενέργειας» του πυραυλοκινητήρα που προκάλεσε την έκρηξη σε «θαλάσσια πλατφόρμα», με αποτέλεσμα πολλοί από τους παριστάμενους να πέσουν στη θάλασσα.

Αμέσως μετά την έκρηξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε να ανακοινώσει πως το δυστύχημα έγινε κατά τη διάρκεια δοκιμής «πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου», χωρίς να διασαφηνίσει αν στο δυστύχημα ενεπλάκη πυρηνικό καύσιμο.

Διαβεβαίωσε πως δεν εκλύθηκαν «βλαβερές» ουσίες, «δεν υπήρξε καμία ραδιενεργή μόλυνση». Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές μιας πόλης κοντά στη βάση γνωστοποίησαν ότι καταγράφηκε «για σύντομο χρονικό διάστημα αύξηση της ραδιενέργειας», πριν αποσύρουν το εν λόγω δελτίο Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έμαθαν «πολλά» από την έκρηξη αυτή, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του διαθέτει ένα παρόμοιο όπλο, κάτι όμως που αμφισβήτησε αμέσως ένας ειδικός.

«Οι ΗΠΑ έμαθαν πολλά από την έκρηξη ελαττωματικού πυραύλου στη Ρωσία», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter, αναφερόμενος στον ρωσικό πύραυλο με την κωδική ονομασία του NATO, «Skyfall». «Έχουμε παρόμοια τεχνολογία, αλλά πιο προχωρημένη», πρόσθεσε ο μεγιστάνας.

«Αυτό είναι παράλογο. Δεν έχουμε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλου Κρουζ με πυρηνική πρόωση», ανέτεινε, επίσης μέσω Twitter, ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα πυρηνικών όπλων Τζο Σιρινκιόνι. «Είχαμε προσπαθήσει να αναπτύξουμε ένα, τη δεκαετία του 1960, αλλά [το σχέδιο] ήταν υπερβολικά παράφρον, υπερβολικά ανεφάρμοστο», πρόσθεσε ο Σιρινκιόνι, πρόεδρος του ιδρύματος Ploughshares Fund, το οποίο τάσσεται υπέρ της παγκόσμιας αποπυρηνικοποίησης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Σήμερα

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Σήμερα

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.