E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ξεφεύγει η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο μετά το συμβάν με το βρετανικό τάνκερ

Αναπτύσσουν στρατό οι ΗΠΑ στην περιοχή - Βρετανία: Θα απαντήσουμε στο Ιράν

Ξεφεύγει η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο μετά το συμβάν με το βρετανικό τάνκερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 20/7/2019 | 09:27

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής (19/7) ότι «συνέλαβαν» το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στο Στενό του Ορμούζ. Συγκεκριμένα, μέλη της ναυτικής δύναμης του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν», ανέφερε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Sepahnews, τον ιστότοπο των Φρουρών, η οποία μεταδόθηκε και από την ιρανική τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το Λονδίνο αναζητεί επειγόντως επιπλέον πληροφορίες για ένα τάνκερ υπό βρετανική σημαία, το οποίο έκανε στροφή και κατευθύνθηκε σε ιρανικά χωρικά ύδατα.

Ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία στην περιοχή οι ΗΠΑ

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει στόχο να υπάρξει ένα «επιπρόσθετο μέσο αποτροπής» μπροστά στις «αναδυόμενες και σοβαρές απειλές» στην περιοχή του Κόλπου. Νωρίτερα, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι ο σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας του για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί διευκρίνισε ότι θα αναπτυχθούν άλλοι περίπου 500 στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από το Πεντάγωνο.

Χαντ: Η Βρετανία θα αντιδράσει

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι το Λονδίνο θα αντιδράσει με μετρημένο αλλά σθεναρό τρόπο στην κατάσχεση βρετανικού δεξαμενόπλοιου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποιώντας το Ιράν ότι αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χαντ ανέφερε ότι συζήτησε για την κρίση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ότι αναμένει να μιλήσει σύντομα με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς όπως εξήγησε βρίσκεται σε αεροσκάφος.

Η σύλληψη του πλοίου είναι «εντελώς απαράδεκτη» ενέργεια, τόνισε ο Χαντ. «Θα αντιδράσουμε με τρόπο που θα είναι μετρημένος, αλλά σθεναρός. Δεν εξετάζουμε στρατιωτικές επιλογές, μελετάμε διπλωματικό τρόπο για να διευθετηθεί η κατάσταση αλλά είμαστε πολύ σαφείς στο ότι πρέπει να διευθετηθεί», συνέχισε.

«Εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας το Ιράν [θα] είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, είναι προς το συμφέρον του να διευθετήσει την κατάσταση αυτή το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε χάσει επαφή με το πλήρωμα»

Η σουηδική πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία επιβεβαίωσε πάντως ότι έχει χάσει την επαφή με το σκάφος έπειτα από «επίθεση» που δέχθηκε στο Στενό του Χορμούζ.

«Το πλοίο μας Stena Impero δέχθηκε επίθεση από μικρά πλεούμενα και ένα ελικόπτερο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί κατά τη διέλευσή του από το Στενό του Χορμούζ, στα διεθνή ύδατα», ανέφερε η πλοιοκτήτρια, η Stena Bulk, σε ανακοίνωσή της. «Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να έλθουμε σε επαφή με το σκάφος, το οποίο έχει πάρει πορεία προς βορρά, προς την κατεύθυνση του Ιράν», κατά την ίδια πηγή. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το πλοίο δεν παρέβη κανέναν διεθνή κανονισμό ούτε τους κανόνες τις ναυσιπλοΐας.

Νωρίτερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε δηλώσεις πηγής προσκείμενης στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά την οποία το πετρελαιοφόρο είχε απενεργοποιήσει τη συσκευή εντοπισμού θέσης του, αγνόησε προειδοποιήσεις των Φρουρών της Επανάστασης και κινείτο σε λαθεμένη κατεύθυνση σε μια θαλάσσια οδό στο Στενό του Χορμούζ.

Στο πλοίο επιβαίνουν 23 μέλη πληρώματος· οι ναυτικοί αυτοί είναι «Ινδοί, Ρώσοι, Λετονοί και Φιλιππινέζοι», σύμφωνα με τον Έρικ Χανέλ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Stena Bulk.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί», ενώ «η ασφάλεια (…) του πληρώματός μας παραμένει ο βασικός μας σκοπός», κατά τον ίδιο.

Δεν έχει καταληφθεί δεύτερο δεξαμενόπλοιο

Την ίδια ώρα η βρετανική εταιρεία στην οποία ανήκει το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που το Λονδίνο είχε ανακοινώσει ότι κατασχέθηκε χθες Παρασκευή από το Ιράν στον Κόλπο ανακοίνωσε πως το πλοίο είναι ελεύθερο.

«Οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν με το πλοίο. Ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλοι φρουροί το εγκατέλειψαν και το πλοίο είναι ελεύθερο να συνεχίσει την πορεία του. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή», εξήγησε η εταιρεία Norbulk Shipping σε ανακοίνωσή της.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε παράλληλα ότι το πετρελαιοφόρο, το Mesdar, βρίσκεται πλέον εκτός των χωρικών υδάτων του Ιράν.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Χτες

Υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου ‑ Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Χτες

Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Εύβοια: 21χρονος έπεσε από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Χτες

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου παραμένει για νοσηλεία

«Στην Ελλάδα των Τεμπών»: Το συγκλονιστικό τραγούδι για τα 57 θύματα της τραγωδίας

Χτες

Το τραγούδι για το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί σύμπραξη δέκα καλλιτεχνών

Στο Αυτόφωρο οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Χτες

Σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα για τα «πολεμοφόδια» που βρέθηκαν κατά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σάλος στη Γερμανία από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας: Οι μαθητές να προετοιμάζονται και για πόλεμο

Χτες

Οι ασκήσεις για καταστροφές είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής, υποστηρίζει η Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ που υποστηρίζει ότι οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των απειλών

Πώς γίνεται το πέταγμα του χαρταετού ‑ Αναλυτικές οδηγίες

Χτες

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: 300.000 προφυλακτικά θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό

Χτες

Περίπου δύο την ημέρα για κάθε έναν και κάθε μία από τους 9.000 αθλητές και αθλήτριες που θα φιλοξενηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα – Από… χαρτόνι τα κρεβάτια

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.