E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Παραιτείται ο Ρέντσι ‑ Μεγάλη νίκη του ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα

Φόβοι για αποσταθεροποίηση - Πέφτει το ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιταλία, σημαντικό προβάδισμα για το ΟΧΙ δείχνουν τα Exit Poll
  • Στο δεύτερο κύμα των exit polls που παρουσίασε η RAI, το ΝΑΙ φαίνεται να παίρνει από 40% ως 44% και το ΟΧΙ από 56% ως 60%
  • Πέφτει το ευρώ - Η πρώτη αντίδραση των αγορών
  • Για βαριά ήττα του Ματέο Ρέντσι, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters
  • Με κομμένη ανάσα παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το δημοψήφισμα που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση

47 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ένα δημοψήφισμα και ένας πρώην πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Exit Poll της εταιρίας Emg acqua, το ΝΑΙ στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41% μέχρι το 45% του στατιστικού δείγματος. 

Το ΟΧΙ στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55% μέχρι το 59%. Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης στο παρελθόν. 

Σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων συμμετείχε στο ιταλικό δημοψήφισμα, ποσοστό σχεδόν εξωπραγματικό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προβολή του αποτελέσματος στα exit polls έχει φτάσει πια σε επίπεδα ελληνικού δημοψηφίσματος. Το υψηλότερο σημείο του ΟΧΙ φτάνει ως και το 61% και το χαμηλότερο του ΝΑΙ ως το 39%.

Παραιτείται ο Ρέντσι

Την ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα για την ιταλική συνταγματική αναθεώρηση ανέλαβε ο Ματέο Ρέντσι στην ομιλία του από το Παλάτσο Κίτζι μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Δήλωσε συγκινημένος και με έναν κόμπο στο λαιμό κατήγγειλε τους ηγέτες που χάνουν και προσποιούνται ότι δεν έγινε τίποτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν μια γιορτή της Δημοκρατίας, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες. Είμαι περήφανος χάριν στο γεγονός ότι δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν για το σύνταγμα. Ζήτω η Ιταλία που συμμετέχει και πιστεύει στην πολιτική. Το ΟΧΙ κέρδισε ξεκάθαρα. Να συγχαρώ όσους ηγήθηκαν του "ΟΧΙ". Αυτό το στρατόπεδο αναλαμβάνει ευθύνες. Πρέπει να κάνουν πρόταση αναθεώρησης του εκλογικού νόμου. Στους φίλους του ΝΑΙ που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις, να στείλω μια αγκαλιά, να σας ευχαριστήσω έναν προς έναν. Δώσαμε μια ευκαιρία αλλαγής, αλλά δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία. Κερδίσαμε εκατομμύρια ψήφων, αλλά όχι αρκετές. Γι αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα, όχι το ΝΑΙ. Όποιος μάχεται για μια ιδέα, δεν μπορεί να χάσει. Προσπαθήσατε ενάντια στον λαϊκισμό, χτυπήσατε τις πόρτες των πολιτών, δεν ζητούσατε απλά δίνατε. Να νιώθετε ικανοποιημένοι. Υπάρχει απογοήτευση, αλλά να νιώθετε περήφανοι.

Το να κάνεις πολιτική ενάντια σε κάποιον είναι εύκολο. Να κάνεις για κάτι, είναι δύσκολο. Μπορεί να χάσει κανείς ένα δημοψήφισμα, αλλά δεν χάνουμε την πίστη ότι αυτή η σημαία εκπροσωπεί τον πολιτισμό, την ομορφιά της χάρας.

Εγώ προσωπικά έχασα. Έχασα και το λέω δυνατά, αν και με δυσκολία, γιατί δεν είμαι μηχανή. Δεν κατάφερα να σας οδηγήσω στη νίκη, αν και έκανα ότι μπορούσα. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα που η δημόσια πολιτική να μην αλλάζει. Πιστεύω στη Δημοκρατία, γι αυτό και όταν κάποιος χάνει δεν μπορεί απλά να πέσει για ύπνο, περιμένοντας το ξημέρωμα. Δεν κλείνει τα μάτια. Βίωσα καταπληκτικές στιγμές σ' αυτό το Μέγαρο. Η σημερινή Δημοκρατία βασίζεται σε κοινοβουλευτικό σύστημα, θέλαμε να απλουστεύσουμε το σύστημα, να μειώσουμε το κόστος. Δεν μετανιώνουμε. Όταν κερδίζει η Δημοκρατία, ακόμα και με το ΟΧΙ, καταγράφει την αποφασιστικότητά μας. Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε τους ηγέτες, που μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους όμως εγώ δεν μπορώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύριο θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα δώσω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα.

Η επόμενη ημέρα - Τι θα γίνει την Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο

Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης, που θα περάσει τον νέο εκλογικό νόμο “βλέπει” ο Guardian, στην εκτίμησή του για την επόμενη ημέρα του ιταλικού δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στη Ρώμη “Ο Πρόεδρος Ματαρέλα καλείται να συνθέσει μια νέα κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εκπρόσωποι του κινήματος των 5 Αστέρων ξεκαθάριζαν την περασμένη βδομάδα ότι θα απαιτήσουν εκλογές άμεσα αν το ΟΧΙ επικρατούσε στο δημοψήφισμα.

Οι εκλογές σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2017 και φαβορί είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του τελευταίο διαστήματος, ο Μπέπε Γκρίλο που έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Όμως παρότι πολύ προεξοφλούν την επικράτηση είτε του Κινήματος των 5 Αστέρων είτε της Λέγκας του Βορρά -αμφότερα αντιευρωπαϊκά κόμματα- σαν ένα σημάδι πως η Ιταλία θα μπορούσε να προσπαθήσει την απαγκίστρωσή της από την ενιαία αγορά, κάποιοι αναλυτές δίνουν λιγότερες πιθανότητες σ' αυτό το ενδεχόμενο. Μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν αρκετά περίπλοκη και – παρότι ο ευρωσκεπτικισμός είναι ξεκάθαρα σε άνθιση- δεν υπάρχει η πολιτική συναίνεση για μια τέτοια κίνηση.

Ο Βολφάνγκο Πίκολι, ένας αναλυτής στο Teneo Intelligence στο Λονδίνο, τόνιζε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ρέντσι να παραιτηθεί και κάποιος άλλος να αναλάβει μια καινούρια κυβέρνηση. Από το νέο κυβερνητικό σχήμα θα απαιτηθεί να εστιάσει στην ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος θα δυσκολεύει το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στο Κίνημα 5 Αστέρων και στη Λέγκα του Βορρά.”

Πέφτει το ευρώ μετά το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα

Με κομμένη την ανάσα πλέον οι χρηματαγορές περιμένουν τις επόμενες ώρες να φανούν τα… «απόνερα» από το ηχηρό «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα.

Το ευρώ, μέχρι στιγμής, έχει ελαφρώς πτωτικές τάσεις. Ήδη οι απώλειες του ευρώ στην ισοτιμία με το δολάριο προσεγγίζει το 1%, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να διολισθαίνει στα 1,054 δολ.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι επενδυτές στρέφονται στο ιαπωνικό γιέν.

Παράλληλα, η προθεσμιακή τιμή του δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου E - mini futures του S&P 500 έπεσε 0,5% μετά την απόρριψη από τους ιταλούς ψηφοφόρους του σχεδίου του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Η πρώτη αντίδραση Ρέντσι

Δεν χάνει το χιούμορ του, παρά την βαριά ήττα ο Ιταλός πρωθυπουργός:

"Σας ευχαριστώ ούτως ή άλλως όλους. Σε λίγα λεπτά στο Palazzo Chigi. Ζήτω η Ιταλία
Υ.Γ Φτάνω, φτάνω" έγραψε στο twitter του.

Ο χάρτης του δημοψηφίσματος

Ο χάρτης της Ιταλίας, βάφτηκε κόκκινος για το ΟΧΙ. 17 περιφέρειες τάχθηκαν υπέρ του ΟΧΙ, ενώ μόλις 3 υπέρ του ΝΑΙ.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών

Γιατί ψηφίζουν οι Ιταλοί

Το δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η Βουλή και η Γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από 100 γερουσιαστές, εκ των οποίων οι 74 θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel).

Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας.

Προτείνεται, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

Σήμερα

Εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Σήμερα

Tο γεγονός ότι η υπεράσπιση της κατηγορούμενης δεν ζήτησε ελαφρυντικά καθιστούσε μονόδρομο τα ισόβια

«Είναι πολύ χαρούμενη», λέει η δικηγόρος 12χρονης στον Κολωνό για την ενοχή του Ηλία Μίχου

Σήμερα

«Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση», είπε ο Απόστολος Λύτρας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου

Σήμερα

Mέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Σήμερα

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Σήμερα

Στο δικαστήριο για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Σήμερα

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας

Πύργος: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου ‑ Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

Σήμερα

Ο καβγάς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι νέες χρεώσεις ‑ Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Σήμερα

Όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Σήμερα

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

par: 37
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.