E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/11/2018 | 08:20

Εμφανής και αισθητή είναι η επιδείνωση του καιρού, με αρκετό κρύο στην Αττική και βροχή από το πρωί, αλλά και χιόνια σε πολλά μέρη της χώρας, όπως προέβλεπε και το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, το οποίο παραμένει σε ισχύ. Το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού έχει προκαλέσει προβλήματα και στις μετακινήσεις, με το απαγορευτικό απόπλου να παραμένει σε ισχύ σε ορισμένες προθμειακές γραμμές αλλά και τα οχήματα να κινούνται με αλυσίδες σε μέρος του οδικού δικτύου της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Κεντρική Μακεδονία είναι απαραίτητες οι αλυσίδες κυρίως σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου ενώ στα λευκά ντύθηκαν από χθες πολλά ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας. Στη Ράχη Τυμφρηστού το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 10 πόντους, ενώ πυκνή είναι η χιονόπτωση κοντά στο τούνελ, αλλά και προς Κρίκελο και Δομνίστα. Χιόνι άρχισε να πέφτει από τις 9:00 το πρωί και στο χωριό Τυμφρηστός.

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η χιονόπτωση και στα ορεινά του νομού Τρικάλων, ενώ χιόνι πέφτει και στα ορεινά του νομού Καρδίτσας.

Με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση τα τελευταία 24ωρα, στα ορεινά του νομού Λάρισας έπεσαν τα πρώτα χιόνια. Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Λιβάδι της Ελασσόνας, στην Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου, αλλά και στο καταφύγιο του Κισσάβου, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών. Βροχερός παραμένει ο καιρός και στην πόλη της Λάρισας με τη θερμοκρασία να είναι χαμηλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία χαρακτηρίζει αυτή τη μεταβολή του καιρού «μια τυπική φθινοπωρινή κακοκαιρία» και γίνεται η σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι
Η κακοκαιρία είναι σήμερα αισθητή σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Η χιονόπτωση είναι πυκνή στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία πέφτει χιόνι και σε υψόμετρο χαμηλότερο των 800 μέτρων. Χαρακτηριστικό του καιρού είναι επίσης οι δυνατές βροχές, αλλά και οι καταιγίδες, κυρίως προς τα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου, τα φαινόμενα θα επεκταθούν μετά το μεσημέρι και στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου το πρωινό ήταν πιο ήπιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται «ανοίγματα» του καιρού με ηλιοφάνεια κυρίως από το μεσημέρι και προχωρώντας προς το απόγευμα.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται συνολικά από το απόγευμα της Κυριακής, με κύριο χαρακτηριστικό ωστόσο τους πολύ δυνατούς νοτιάδες, που θα φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

Μεγαλύτερη βελτίωση αναμένεται αύριο Δευτέρα ενώ από Τρίτη τη σκυτάλη θα πάρουν οι έντονες τοπικές βροχές, καθώς το σκηνικό του καιρού θα γίνεται πιο μουντό και βροχερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαγορευτικό απόπλου
Για δεύτερη ημέρα παραμένουν χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, εξαιτίας των έντονων θυελλωδών ανέμων.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο δελτίο καιρού, το οποίο γνωστοποιεί πως θα παραμείνει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Ζάκυνθο και Κεφαλονιά προς Κυλλήνη και αντίθετα, έως τις 18:00 το απόγευμα σήμερα.

Δεν εκτελούν δρομολόγια, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα, τα πλοία ανοιχτού τύπου στο Ιόνιο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Πρόκειται για τα λεγόμενα πλοία - παντόφλες, που εκτελούν δρομολόγια Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας- Παξών. Το απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, καθώς οι άνεμοι φτάνουν στο Ιόνιο τα 8 με 9 μποφόρ.

Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες
Με αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι οι οδηγοί που κινούνται σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, για τον νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας- Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας / 3-5 Πηγαδιών και Νάουσας-Σελίου.

Στον νομό Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας- Χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής- Λιβαδίων, στο Κιλκίς.

Στη Στερεά Ελλάδα χιόνια έχουν πέσει από χθες στα ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας. Τα συνεργεία της Περιφέρειας με τα μηχανήματα έχουν ριχτεί στη μάχη από τη νύχτα και μέχρι αυτή την ώρα επιχειρούν για να καθαρίσουν τους δρόμους. Αυτή την ώρα αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από και προς Καρπενήσι, από τη Ράχη και μετά, αλλά και κοντά στη σήραγγα. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία επίσης προς Κρίκελο, προς Βράχο και φυσικά προς το χιονοδρομικό στο Βελούχι.

Μάχη για να μείνει ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων δίνουν είκοσι μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η έντονη χιονόπτωση στην περιοχή. Σε κάποια σημεία και πάνω από τα 700 μέτρα υψόμετρο είναι υποχρεωτική η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.

Οι συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας έχει ενημερώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Πριν 10 ώρες

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Πριν 10 ώρες

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Πριν 10 ώρες

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Πριν 10 ώρες

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

Μύκονος: Αυτή είναι η εκκλησία στο σπίτι του Αντώνη Ρέμου που θάφτηκε

Χτες

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» της μικρής εκκλησίας που ήταν στην βίλα του Αντώνη Ρέμου στη Μύκονο

Τσακαλώτος: Η Μαρία Καρυστιανού μου θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην Έριν Μπρόκοβιτς

Χτες

«Tο κυρίαρχο είναι να πέσει το κοινωνικό-οικονομικό μπλοκ που στηρίζει τον Μητσοτάκη»

Αντιδράσεις για τη δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη: «Για τα μπάζα όσοι μιλούν για τα μπαζώματα»

Χτες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως υιοθετεί ένα «αναξιόπιστο δημοσίευμα» και πως τα στοιχεία της υπόθεσης είναι γνωστά εξ αρχής

ΟΗΕ: Παγκόσμια τραγωδία στη σπατάλη τροφίμων – Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα

Χτες

Έκθεση του ΟΗΕ σημειώνει πως τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 60% αυτής της σπατάλης

Αργία τραπεζών για το Καθολικό Πάσχα: Τι θα συμβεί με όσες συναλλαγές γίνουν μετά τις 17:00 της Πέμπτης

Χτες

Πότε θα εμφανιστούν οι πληρωμές που θα γίνουν από αύριο το απόγευμα μέχρι τις 2 Απριλίου

par: 40
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.