E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόσο επικίνδυνα είναι τα μελάνια του τατουάζ

«Εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν τατουάζ με χημικές ουσίες αγνώστου προελεύσεως»

Πόσο επικίνδυνα είναι τα μελάνια του τατουάζ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τατουάζ τις τελευταίες δεκαετίες από σύμβολα των περιθωριακών, των φυλακισμένων και των ναυτικών, έγιναν μόδα που εξαπλώνεται συνεχώς. Ωστόσο πέρα από το αμφιλεγόμενο αισθητικό αποτέλεσμα, φαίνεται πως δεν είναι πάντα ακίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης με επικεφαλής τον Δρ. Γιόργκεν Σέραπ έφερε στο φως ανησυχητικά στοιχεία.

Τουλάχιστον 13 από τα 21 πιο δημοφιλή μελάνια για τατουάζ που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη περιέχουν καρκινογόνες χημικές ουσίες. Η έρευνα επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες οι οποίες ανέφεραν ότι το μπλε και το πράσινο μελάνι περιέχουν, για παράδειγμα, κοβάλτιο, το κόκκινο υδράργυρο και το μαύρο βενζοπυρένιο, ουσία που έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος στα ζώα.

Ο Δρ. Σέραπ δήλωσε χαρακτηριστά ότι: «Εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν τατουάζ με χημικές ουσίες αγνώστου προελεύσεως», ζητώντας παράλληλα να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τους πιθανούς κινδύνους τους, αλλά και να δίνονται γραπτές πληροφορίες σχετικά με αυτούς σε όσους επιθυμούν να κάνουν τατουάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νανοσωματίδια από το μελάνι μπορούν να διεισδύσουν στο κυκλοφορικό σύστημα κι εν συνεχεία να συσσωρευτούν στον σπλήνα και στους νεφρούς, εμποδίζοντας έτσι την ικανότητα των οργάνων να φιλτράρουν τις βλαβερές ουσίες. Μάλιστα δεν αποκλείουν τα τατουάζ να ευθύνονται και για την εκδήλωση καρκίνου σε βασικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Γι΄ αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν εξονυχιστικά κάθε ενδεχόμενο.

Ανάμεσα στα μέταλλα που περιέχουν τα μελάνια του τατουάζ είναι:

Υδράργυρος: Πρόκειται για μια νευροτοξίνη, που σημαίνει ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλυβδος: Παρεμβαίνει σε μία ποικιλία διεργασιών του σώματος και είναι τοξικός για πολλά από τα όργανα και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των οστών, του εντέρου, των νεφρών, του νευρικού και αναπαραγωγικού συστήματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο – κοινώς μολυβδίαση – μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, κώμα και θάνατο. Άλλα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την έκθεση στον μόλυβδο περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, σύγχυση, κεφαλαλγία, αναιμία και ευερεθιστότητα.

Αντιμόνιο: Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες. Καθώς συνεχίζεται η έκθεση, μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρά προβλήματα όπως ασθένειες των πνευμόνων, καρδιακά προβλήματα, διάρροια, σοβαρός εμετός και έλκη στομάχου.

Βηρύλλιο: Αναφέρεται ως καρκινογόνο πρώτης κατηγορίας. Η έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο ασθένεια των πνευμόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάδμιο: Είναι ένα βαρύ μέταλλο, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Επηρεάζει τα νεφρά, τα οστά και τους πνεύμονες.

Αρσενικό: Είναι ένα γνωστό καρκινογόνο. Οι νέες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα αρσενικού οδηγεί σε γενετικές βλάβες.

Φθαλικές ενώσεις και βενζοπυρένιο
Επιπλέον, πολλά μελάνια τατουάζ περιέχουν επικίνδυνες φθαλικές ενώσεις και υδρογονάνθρακες. Οι φθαλικές ενώσεις – που περιέχονται επίσης σε πολλά καλλυντικά προϊόντα τα οποία θεωρούνται μη ασφαλή – έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βλάψουν το συκώτι, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το αναπαραγωγικό σύστημα σε μελέτες σε ζώα.

Τα μαύρα μελάνια τατουάζ είναι συχνά κατασκευασμένα από προϊόντα που περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Μεταξύ των PAH είναι το βενζο(α ) πυρένιο, μια ένωση η οποία στην έκθεση τοξικότητας της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος προσδιορίζεται ως «μία από τις πιο ισχυρές και καλά τεκμηριωμένες καρκινογόνες ουσίες του δέρματος».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να έχεις τα πιο απαλά χέρια

Πριν 11 ώρες

Τα χέρια είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, την τραχύτητα και την πρόωρη γήρανση

Trends στο χρώμα των μαλλιών για την άνοιξη που πρέπει να τσεκάρεις

Πριν 11 ώρες

Oι φετινές τάσεις στο χρώμα των μαλλιών προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών!

4 υπάκουες ράτσες σκύλων ‑ Δε θα το σκάσουν ποτέ

Πριν 11 ώρες

Αυτά τα σκυλιά έχουν πιο υπάκουη συμπεριφορά από άλλα

Πως να φτιάξεις γρήγορα κι εύκολα νηστίσιμη μηλόπιτα

Πριν 11 ώρες

Και νόστιμη πάνω απ` όλα

Έχεις αλλεργία; Μπορεί να φταίνε τα καλλυντικά σου

Χτες

Οι αλλεργίες στα καλλυντικά προϊόντα έχουν γίνει κάτι σύνηθες

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Χτες

Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Προχτές

Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Τροφές που καταστρέφουν το έντερο και που οι διαιτολόγοι συνιστούν να κόψετε αμέσως

Προχτές

Eάν θέλετε να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά έως το καλοκαίρι

Αυτό το τραγούδι αντιπροσωπεύει το κάθε ζώδιο

Προχτές

Ποιο είναι το δικό σου;

Νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες καλύτεροι από τηγανητοί

Πριν 3 μέρες

Οι πιο εύκολοι και νόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες χωρίς να πάρετε εξτρα θερμίδες

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.