E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τελικά, είναι ρατσίστρια η Taylor Swift;

Το νέο της βίντεο κλιπ, που γυρίστηκε στην Αφρική μόνο με λευκούς, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις

Τελικά, είναι ρατσίστρια η Taylor Swift;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/9/2015 | 13:48

Η Taylor Swift έχει βρεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά από θύελλα αρνητικών σχολίων που έχει λάβει το νέο της βίντεο κλιπ, για το τραγούδι «Wildest Dreams».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κλιπ, που έκανε την πρεμιέρα του στα MTV Video Music Awards της προηγούμενης Κυριακής και έχει ήδη συλλέξει πάνω από 14 εκατομμύρια views, είναι σκηνοθετημένο από τον Joseph Kahn και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις για ρατσιστικό περιεχόμενο, όπως μεταδίδει ο Guardian. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες κάνουν λόγο για απεικόνιση μιας «αφρικανικής αποικιακής φαντασίωσης», επειδή όλοι οι συμμετέχοντες στο κλιπ είναι λευκοί, παρόλο που έχει γυριστεί στην Αφρική. Η χαρακτηριστική ξανθιά ποπ σταρ έβαψε μαύρα τα μαλλιά της για τις ανάγκες του γυρίσματος, ενώ στο κλιπ συμμετέχει ο ηθοποιός Scott Eastwood, καθώς και πολλά άγρια ζώα της αφρικανικής πανίδας – καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια και ζέβρες. «Σαν το παλιό Χόλιγουντ να συναντά το "Πέρα από την Αφρική"», όπως αναφέρθηκε σχετικά. Μάλιστα, έχει γίνει γνωστό ότι τα έσοδα από το κλιπ θα διατεθούν στο African Parks Foundation της Αμερικής.

Όμως οι αντιδράσεις στα media, τα blogs και τα social media μάλλον δεν είναι αυτές που η America's sweetheart είχε κατά νου: «Η Taylor Swift πήγε στην Αφρική για να γυρίσει ένα  βίντεο κλιπ και υπάρχουν μόνο λευκοί σε αυτό», αναφέρει ο τίτλος σχετικού άρθρου του lifestyle blog «Fader». «Είναι σοκαριστικό να σκέφτεσαι ότι, εν έτει 2015, η Taylor Swift, η δισκογραφική της και η παραγωγή του κλιπ θεώρησαν ότι είναι OK να γυρίσουν ένα βίντεο που παρουσιάζει μια γκλαμουράτη βερσιόν της λευκής αποικιακής φαντασίωσης της Αφρικής», σημειώνουν οι Viviane Rutabingwa και James Kassaga Arinaitwe από το blog του αμερικανικού National Public Radio. «Αντί να επιλέξει τον δρόμο της πολιτιστικής εξοικείωσης, που είναι καθεστώς στη σημερινή ποπ μουσική, η Swift προτίμησε να ενσαρκώσει με θράσος την πολιτική της εκμετάλλευσης μιας ολόκληρης ηπείρου και των ανθρώπων της», προσθέτει η Lauren Duca της Huffington Post.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Swift κατηγορείται για έλλειψη ευαισθησίας αναφορικά με λεπτά ζητήματα, όπως οι φυλετικές διακρίσεις. Το παλιότερο κλιπ για το χιτ της «Shake It Off» είχε θεωρηθεί ότι αναπαράγει φυλετικά στερεότυπα, καθώς περιελάμβανε μόνο μαύρους street χορευτές και μόνο λευκούς χορευτές μπαλέτου.  

Βέβαια, στον αντίλογο, υπάρχουν και πολλά υπερασπιστικά σχόλια που χαιρετίζουν το κόνσεπτ και την υλοποίηση του κλιπ του «Wildest Dreams». Αλλά και ο ίδιος ο σκηνοθέτης του κλιπ προσπάθησε (μάλλον ανεπιτυχώς) να υπερασπιστεί τη δουλειά του, αναφέροντας στο Twitter ότι οι κατηγορίες για ρατσισμό είναι αβάσιμες, αφού παραγωγός του τραγουδιού είναι μια μαύρη γυναίκα, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως καuτή».

Η Taylor Swift δεν έχει προβεί προς το παρόν σε κάποιο σχόλιο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ευρώπη εξερευνά το Διάστημα

Πριν 113 εβδομάδες

ΝΟΗΣΙΣαπό 26/02 έως 27/02

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 115 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA18/03

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρει τις Κινήσεις

Πριν 116 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 06/02 έως 24/02

Μελίνα Μερκούρη ‑ Να με θυμάσαι και να μαγαπάς

Πριν 116 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 11/03

Ειδύλλια οδός Eidylliaodos

Πριν 116 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 06/03

Ροκσταριλικια

Πριν 125 εβδομάδες

SKYLAND LIVE MUSIC VENUE13/12

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 125 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA17/12

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρω τις κινήσεις

Πριν 125 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 02/12 έως 30/12

CANCELMIKEIUS STAND UP COMEDY

Πριν 125 εβδομάδες

CINEMA ΒΑΚΟΥΡΑ18/12

Αλέξανδρος Τσουβέλας ‑ Θεσσαλονίκη

Πριν 148 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ11/09

Λάμπρος Φισφής ‑ Best Of

Πριν 149 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ30/06

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.