E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τραγικός επίλογος: Βρέθηκαν τα συντρίμμια στην έρημο του Μάλι

Της πτήσης της Air Algerie

Τραγικός επίλογος: Βρέθηκαν τα συντρίμμια στην έρημο του Μάλι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα αεροπορική τραγωδία, η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα, συγκλονίζει από το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς η πτήση AH 5017 της Air Algerie, με 116 επιβαίνοντες, συνετρίβη στο Μάλι, ενώ είχε χαθεί κάθε επικοινωνία με το αεροπλάνο από τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αεροπλάνο τύπου MD-83 της Air Algerie εκτελούσε το δρομολόγιο Ουγκαντούγκου–Αλγέρι και σε αυτό βρίσκονταν 110 επιβάτες και 6 άτομα προσωπικό. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως εάν θεωρούνται νεκροί οι επιβαίνοντες, ωστόσο, αυτό θεωρείται το πιο πιθανό ενδεχόμενο.

Το χρονικό του ολονύκτιου θρίλερ

Η εθνική αεροπορική εταιρεία της Αλγερίας, Αir Algerie, ανέφερε νωρίς την Πέμπτη ότι έχασε επαφή με ένα αεροσκάφος της ισπανικής Swiftair που εκτελούσε πτήση τσάρτερ από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι για λογαριασμό της Air Algerie.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένες πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ανέφεραν ότι η τελευταία επικοινωνία με την πτήση ΑΗ 5017 ήταν μια ώρα μετά την απογείωση του αεροσκάφους από την Μπουρκίνα Φάσο. Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι δίνουν άλλα στοιχεία, επιτείνοντας τη σύγχυση.

Πάντως, η ισπανική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Swiftair επιβεβαίωσε ότι έχασε επαφή με το αεροσκάφος MD-83 που χρησιμοποιήθηκε από την Air Algerie. Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε από την Ουγκαντούγκου στη 01:17 GMT και αναμενόταν να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10 GMT. Ωστόσο, όπως σημειώνει, ποτέ δεν έφθασε στον προορισμό του.

Αξιωματούχος της Αλγερινής Αεροπορίας ανέφερε ότι οι Αρχές της χώρας έχασαν επαφή με το αγνοούμενο αεροσκάφος της Air Algerie στη 01:55 GMT και ενώ πετούσε πάνω από την περιοχή Γκάο, στο Μάλι. Κάτι ανάλογο δήλωσε και στο AFP αξιωματούχος της Air Algerie, τονίζοντας ότι η επικοινωνία με το αεροπλάνο χάθηκε όταν βρισκόταν ακόμη στον εναέριο χώρο του Μάλι και πλησίαζε τα σύνορα με την Αλγερία. «Το αεροπλάνο δεν βρισκόταν μακριά από τα σύνορα της Αλγερίας, όταν το πλήρωμα κλήθηκε να κάνει αλλαγή πορείας, λόγω κακής ορατότητας και προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνο της σύγκρουσης με άλλο αεροσκάφος που έκανε το δρομολόγιο Αλγέρι–Μπαμάκο. Η επικοινωνία χάθηκε μετά την αλλαγή πορείας», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας της Μπουρκίνα Φάσο από την πλευρά τους τονίζουν ότι παρέδωσαν την πτήση ΑΗ 5017 στον πύργο ελέγχου του Νιαμέι του Νίγηρα στη 01:38 GMT προσθέτοντας ότι η τελευταία επαφή με το αεροσκάφος ήταν στις 03:30 GMT.

Το απόγευμα της Πέμπτης ανακοινώθηκε ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί, ενώ η Γαλλία έστειλε δύο μαχητικά Mirage στην περιοχή για να εντοπίσουν την πτήση.

Βρέθηκαν μέσα στην έρημο τα συντρίμμια του αεροπλάνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Μάλι ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Algerie εντοπίστηκαν ανάμεσα στις πόλεις Αγκουελχόκ και Κιντάλ.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα... χαλασμένο τηλέφωνο, καθώς είχε ανακοινωθεί πως τα γαλλικά μαχητικά εντόπισαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου κοντά στην πόλη Γκάο, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δεν επιβεβαίωνε την είδηση. «Παρά τις εντατικές έρευνες, μέχρι αυτήν την ώρα που σας μιλάω δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος του αεροσκάφους. Πιθανότατα συνετρίβη. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε αυτήν τη φάση σε μια μεγάλης έκτασης ζώνη γύρω από την περιοχή του Γκάο, στο έδαφος του Μάλι», δήλωνε ο κ. Φαμπιούς .

Όπως ανέφερε, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage συμμετείχαν στις έρευνες, προσπαθώντας να εντοπίσουν το αεροπλάνο στην περιοχή όπου εικαζόταν ότι κατέπεσε. Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν τόσο η αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, όσο και οι γαλλικές δυνάμεις που σταθμεύουν στον Βορρά της χώρας αυτής.

Οι επιβαίνοντες στην πτήση AH 5017

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, από τους 116 επιβάτες του αεροσκάφους οι 51 ήταν Γάλλοι.

Στον κατάλογο των επιβατών, ωστόσο, που έδωσε στη δημοσιότητα η αεροπορική εταιρεία Air Algerie, αναφέρεται ότι οι Γάλλοι επιβάτες ήταν 50. Υπήρχαν επίσης 24 επιβάτες από την Μπουρκίνα Φάσο, 8 από τον Λίβανο, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο Λουξεμβούργιοι και από ένας από το Μάλι, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Ελβετία.

Δεν διευκρινίστηκε τι υπηκοότητας ήταν οι υπόλοιποι επιβάτες, ωστόσο νωρίτερα το κρατικό ραδιόφωνο της Αλγερίας είχε μεταδώσει ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και έξι Αλγερινοί. Τα 6 μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί υπήκοοι.

Τα πέντε βασικά σενάρια για την πτήση της Air Algerie

Τη στιγμή που εξελισσόταν το θρίλερ για τον εντοπισμό της χαμένης πτήσης, ο ανταποκριτής υπεύθυνος για θέματα ¶μυνας του SKY News (news.sky.com), ¶λιστερ Μπουνκάλ, ανέλυσε τις πέντε πιθανές αιτίες πτώσης του αεροπλάνου:

  1. Καταρρίφθηκε από τους αντάρτες: «Είναι δυνατό να συμβεί, αλλά εν προκειμένω μοιάζει απίθανο», γράφει ο ανταποκριτής του SKY News και συμπληρώνει: «Η ομοσπονδιακή διοίκηση αεροπορίας ανακοίνωσε χθες το εξής: «Ο οργανισμός των ΗΠΑ απαγόρευσε όλες τις πτήσεις στον εναέριο χώρο του Μάλι, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας παραμένει εύθραυστη».
  2.  Αεροπειρατεία: Σε πτήσεις της Air Algerie έχουν γίνει τουλάχιστον έξι φορές αεροπειρατείες.
  3. Κακοκαιρία: Πηγή που επικαλείται ο ανταποκριτής αναφέρει ότι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζήτησαν από τους πιλότους της πτήσης ΑΗ 5017 να αλλάξει πορεία κοντά στα σύνορα με την Αλγερία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος.
  4. Το πρακτορείο CCTV μετέδωσε ότι το αεροπλάνο έπεσε στον Νίγηρα. «Αυτό όμως σημαίνει εκτροπή της πτήσης προς τα ανατολικά», σημειώνει.
  5. Το αεροπλάνο ξέμεινε από καύσιμα: Το αναφέρουν ως ενδεχόμενο κάποια μέσα ενημέρωσης της Αλγερίας. Πάντως, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του SKY News, αυτό φαντάζει ως ένα μάλλον απίθανο σενάριο.

Νωρίτερα: Συνετρίβη το αεροσκάφος της Air Algerie

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν η Air Algerie ανακοίνωσε ότι έχασε την επαφή με αεροσκάφος της σχεδόν μία ώρα έπειτα από την απογείωσή του από την Μπουρκίνα Φάσο, στη δυτική Αφρική.

«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου–Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του», ανέφερε η ανακοίνωση, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, το αεροπλάνο χάθηκε περίπου στις 04:55 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το αεροπλάνο πετούσε από την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου στo Αλγέρι και ήταν ναυλωμένο από ισπανική ιδιωτική εταιρεία, τη Swiftair.
Η Swiftair ξεκαθάρισε, μάλιστα, με ανακοίνωσή της ότι το αεροσκάφος ήταν ένα McDonnell Douglas MD-83 κι όχι ένα Airbus A320, όπως είχαν μεταδώσει αρχικά διεθνή ΜΜΕ.

Σημειώνεται, ότι η συντριβή του αεροσκάφους της Air Algerie έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, που κόστισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, και τη χθεσινή τραγωδία με το αεροσκάφος της TransΑsia Αirways, το οποίο συνετρίβη στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 48 άνθρωποι.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας

Πριν 10 ώρες

Αισθητοί και στην Αττική

Πύργος: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου ‑ Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

Πριν 10 ώρες

Ο καβγάς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι νέες χρεώσεις ‑ Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Πριν 10 ώρες

Όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Αλλαγή κυβερνητικής ατζέντας με υπουργικό και κατώτατο μισθό μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας

Πριν 10 ώρες

Η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη στη βουλή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά υπουργών

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Παραιτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπρατάκος και Παπασταύρου

Χτες

Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

par: 26
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.